Publicat: 23 Septembrie, 2019 - 00:00
Share
Care erau subiectele zilei în urmă cu un sfert de secol, în 1994?
Libertatea din 23 septembrie 1994

În prima conferinţă de presă a toamnei

PREŞEDINTELE ILIESCU ŞI-A REÎNNOIT OPŢIUNILE PENTRU COMBATEREA CORUPŢIEI Şl A CUMULULUI DE VENITURI ALE DEMNITARILOR
Ieri, în cadrul primei sale conferinţe de presă din această toamnă, preşedintele Iliescu şi-a reiterat, într-un expozeu succint, principalele idei din mesajul prezentat în faţa Parlamentului: necesitatea combaterii hotărâte a corupţiei şi cea a interzicerii cumulului de venituri pentru demnitari.
"Voi urmări cu atenţie activitatea legislativului şi a executivului în acest domeniu" - a declarat preşedintele, vizibil deranjat de aprecierile potrivit cărora luările sale de poziţie rămân simple exerciţii retorice, în situaţia în care puterile din stat responsabile nu reacţionează în sensul dorit. Iar ideea că unele dintre personajele acuzate de corupţie, aflate în structurile de putere, pot fi interpretate ca făcând parte, într-un fel, din anturajul său, a fost combătută prin afirmaţia: "Nu am nici un fel de reticenţe şi nici nu am de gând să ofer protecţie nimănui în cazul încălcării legii", în privinţa propunerii sale - mai vechi - ca demnitarii şi funcţionarii publici, să-şi declare averea şi ca parlamentarii să nu mai facă parte din consiliile de administraţie, preşedintele nu a excelat prin optimism. "Că nu sunt popular în faţa unor demnitari prin aceste insistenţe, nu mă interesează. Sunt necesare măsuri legislative urgente". Probabil că domnia sa a realizat că va fi destul de dificil ca aleşii poporului să voteze ei înşişi o lege prin care să se lipsească de acea parte importantă care le rotunjeşte nişte venituri aflate, până una-alta, la adăpostul discreţiei generale.

Octavian ANDRONIC

O nouă formă de luptă contra presei
CRIZA DIRIJATĂ DE HÂRTIE

Ediţia de astăzi a Libertăţii a fost întârziată. Motivul: lipsa de hârtie.

În aceeaşi situaţie dificilă s-au aflat majoritatea cotidianelor. Unele au întârziat tirajele sau le-au redus, alte publicaţii au apărut cu un număr redus de pagini.

Această situaţie de criză a apărut datorită reducerii drastice a cantităţilor de hârtie puse pe piaţă de "Letea Bacău", singurul producător din ţară pentru hârtia de ziar. Motivaţia societăţii "Letea Bacău" - onorarea unor contracte de export.

Primul ministru a promis în repetate rânduri că va sprijini presa, aflată într-o situaţie dificilă. Situaţia de astăzi este o mostră a demagogiei acestor promisiuni. De ce nu declaraţi limpede domnilor guvernanţi, că nu mai doriţi presă liberă în România? Aşa, adormindu-ne vigilenţa cu promisiuni, cădem în capcana speranţelor.
Dan CONSTANTIN

Se anunţă un scandal de proporţii
FALSIFICATORII DE PAŞAPOARTE AU COMPLICI ÎN MINISTERUL DE INTERNE?
Pornind de la descoperirea unui tânăr ce avea asupra sa două paşapoarte, Poliţia a dat de urmele unei întregi reţele de "fabricanţi" şi "distribuitori" ai paşapoartelor falsificate, marfă bine apreciată de contrabandişti şi aventurieri. In vârful reţelei se întrezăreşte persoana unui cadru al Ministerului de Interne, a cărui activitate este anchetată în prezent de Procuratura Militară.
Am relatat acum două săptămâni, cum a fost depistat Marian Stan (22 ani, domiciliat pe bd. Barbu Văcărescu, nr. 4), care avea asupra sa, pe lângă paşaportul personal (pe care îl declarase anterior ca fiind furat), un altul, foarte bine confecţionat, care-l recomanda pe tânăr drept Marian Bogdan Burciu. Luat la bani mărunţi, Marian a declarat că nu-l mai recunoaşte pe cel care i l-a confecţionat, contra sumei de 200.000 lei. Cu timpul, memoria i-a revenit, intermediarul fiind, la rândul lui, arestat. Ancheta a trecut la Parchetul Militar, din momentul în care a fost identificat, la originea falsificărilor de paşapoarte, un ofiţer M.I., care ocupa un post destul de însemnat în ierarhie.

Comandantul Direcţiei Paşapoarte, dl colonel Mărgelatu, nu ne-a putut confirma dacă cel în cauză - arestat în prezent - este un subordonat al său. Domnul colonel Mărgelatu nu a infirmat însă ştirea, declarând că "este posibil ca situaţia să fie reală, însă eu nu am cunoştinţă de aşa ceva".

Valentin ZASCHIEVlCI

ASASINUL DOINEI SERAFlNI, DESCOPERIT ÎN PUŞCĂRIE
Oribila crimă de acum an an, căreia i-a căzut victimă Doina Serafini, ucisă în propriul apartament din cartierul Tei, sub ochii fiului ei minor, şi-a dezlegat misterul. Criminalul - Marian Păun, de 19 ani, din comuna Găneasa, Sectorul Agricol Ilfov - a fost descoperit de poliţie în... puşcărie. El ispăşea o condamnare de 2 ani şi 6 luni, pentru o tâlhărie comisă după crima din Tei. Identificarea a fost făcută după amprentele lăsate de criminal pe un cartuş de ţigări în casa victimei. Marian Păun neagă crima de care este acuzat.