Publicat: 24 August, 2019 - 00:00
Share
Care erau subiectele zilei în urmă cu un sfert de secol, în 1994?
Libertatea din 24 august 1994

 

Primăria sectorului 2 - neputincioasă în faţa unei hotărâri a guvernului Roman

TRANSFORMATE ÎN DEPOZIT, HALELE OBOR POMPEAZĂ BANI IN "CICO" S.A.

Halele Obor şi-au pierdut destinaţia iniţială, fiind în prezent folosite ca depozit. Locul geme de saci, navete goale, accesorii şi mărfuri ale precupeţilor din piaţa alăturată. Luni dimineaţă, nici un cumpărător nu se gândea să intre în hale, pentru că un lucru e clar: de aici nu prea ai ce să târguieşti, aici se depozitează. Cine este proprietarul care permite aşa ceva? Poveste lungă, sămânţă de gâlceavă. 

Scandalul jocurilor de întrajutorare

PROCESUL "CELESTA" RISCĂ SĂ DEVINĂ O PARODIE
În sumedenia de escrocherii derulate sub masca aşa-ziselor jocuri de întrajutorare s-a aflat şi aceea a firmei bucureştene "CELESTA", avându-i ca patroni pe Ion Udrescu şi Carmen Orodel-Udrescu. Ca şi celelalte vreo sută de alte asemenea panamale, s-a spart ca un balon de săpun, lăsând sărăciţi circa 7000 de oameni. Păgubaşii încep să aibă dubii în legătură cu seriozitatea şi corectitudinea cu care ar trebui să fie judecaţi infractorii.
Ni se adresează una din victime, dna Gina Nicolescu. E reprezentanta câtorva zeci dintre clienţii "Celestei", care au înţeles să-şi caute dreptatea uzând de o plângere penală colectivă încă de la 29 octombrie 1992. În dosarul 6129/93 mai apar vreo 5000 de părţi vătămate. Marea lor majoritate nu mai speră să-şi recupereze banii, dar cer cu o de înţeles înverşunare ca Justiţia să-şi facă datoria şi escrocii să fie pedepsiţi. Tocmai de aceea sunt indignaţi de faptul că, deşi din faza de anchetă penală au făcut demersuri în scris către Parchet, către Ministerul de Interne, iar ulterior s-au adresat şi ministrului justitiei, nu au primit nici un ecou. Carmen Orodel Udrescu şi alţi acoliti ai celor doi principali asociaţi fiind lăsaţi în libertate, ceea ce susţin reclamanţii, le îngăduie să înstrăineze şi bruma de bani care va fi mai rămas.

Alte acuzaţii ale victimelor "Celestei" le puteţi citi în pagina a XII-a.

Petru CALAPODESCU

Tragicomedie de tranziţie în trei acte
MAREA BRAMBUREALĂ SINDICALĂ

Miron Mitrea şi Victor Ciorbea, liderii celei mai active confederaţii sindicale, CNSLR-Frăţia, au divorţat săptămâna trecută, din raţiuni nu tocmai clare. La rândul lor, sindicatele confederaţiei vor fi nevoite să urmeze fie pe unul, fie pe celălalt, după cum socoteşte fiecare. Cât despre simplii membri cotizanţi, ei chiar că nu mai înţeleg nimic. Care dintre cei doi le apără cu adevărat interesele şi cine i-a trădat? Pentru a afla răspunsul, ar fi interesant de văzut mai întâi cum s-a născut mişcarea sindicală de după ’89 şi de unde au apărut conducătorii ei de azi. Câteva puncte de reper le veţi găsi în grupajul din pag a V-a.

În cinstea zilei de 23 august

FOTBALIŞTII NOŞTRI AU JUCAT CA LA "DACIADĂ"

Şi această zi de marţi ne-a ajutat să coborâm cu picioarele pe pământ, dându-ne seama de valoarea fotbalului rămas în ţară, incomparabilă cu Naţionala formată aproape numai din "străini".
Chiar dacă am renunţa să dezvoltăm subiectul reprezentat de eşecul total al Universităţii Graiova, învinsă şi pe teren propriu de către Dinamo Tbilisi, tot ar mai rămâne gustul amar al chinuitei remize reuşite de Rapid în faţa cvasinecunoscutei La Valletta după ce, cu două săptămâni în urmă, oferea un recital fotbalistic maltezilor ce păreau o echipă de cartier. Faptul că prezenţa numelui clubului giuleştean în urna de la Zurich a turului întâi al Cupei UEFA era mai mult ca sigură nu poate scuza totala năuceală în care s-a desfăşurat jocul feroviarilor, mai ales că, aşa cum ne declara antrenorul Viorel Hizo, Rapid avea nevoie de puncte pentru a sări, anul viitor, faza tarului preliminar. Dincolo de acest insipid rezultat de egalitate, Rapid se urneşte - adevărat, destul de greu - părăsind halta La Valletta. Destinaţia o vom cunoaşte, însă, de-abia vineri, când urna de la Zurich îşi va spune cuvântul Vestiarele maltezilor au fost jefuite!

La scurt timp după încheierea partidei, în birourile clubului Rapid s-a instaurat o mare agitaţie, destul de prost mascată. După ce organizatorul de competiţii, Gheorghe Năstase, a fost urgent chemat de conducerea clubului, a început din ce în ce mai des să fie invocat numele Poliţiei.

Motivul se pare că este unul care nu ne onorează deloc: vestiarele, după ce Ii s-au spart geamurile, au fost jefuite, câţiva dintre jucătorii oaspeţi constatând lipsa unor obiecte personale de valoare. Preşedintele lui La Valletta a negat o astfel de ipoteză, continuându-şi, însă, după această declaraţie oficială, discuţia particulară dominată de un cuvânt ce revenea ca un laitmotiv: Police.


Obsesia părinţilor, în prag de toamnă
CE SCUMPI SUNT COPIII CÂND ÎI PREGĂTEŞTI DE ŞCOALĂ