Publicat: 24 Februarie, 2019 - 00:00
Share
Care erau subiectele zilei în urmă cu un sfert de secol, în 1994?

DE LA O ZI LA ALTA

Ultima "bombă" a generalului Spiroiu:

OBUZE ISRAELIENE ÎN VALOARE DE 14 MILIOANE DOLARI CARE NU SE POTRIVESC LA TANCURILE ROMÂNEŞTI!

 
• 14 milioane dolari pagubă în contul armatei. Plus preţul ţevilor
Surse autorizate din Ministerul Apărării Naţionale prezintă un caz ieşit din comun, dintre numeroase altele înregistrate pe parcursul mandatului cu răspundere nelimitată al domnului ministru Spiroiu. Este vorba despre efectuarea unei tranzacţii de armament de pe urma căreia armata şi statul român se aleg cu o pagubă de 14 milioane de dolari, reprezentând costul a 11.000 de obuze de tanc inutilizabile.
 
Echipa de specialişti, care a realizat această afacere, n-a ţinut cont de câteva chestiuni esenţiale: prima, că aceste obuze necesită un regim termic deosebit, ele fiind ţinute în cutii cu freon, de o construcţie specială, care nu pot fi introduse în rastelul de obuze din interiorul tancului. Datorită construcţiei ţevilor tancurilor româneşti acestea nu fac faţă emisiei puternice de gaze a respectivului tip de obuze. Până în prezent
s-au înregistrat mai multe explozii de ţevi şi rateuri de tragere. În aceste condiţii pare să fie imperios necesară... schimbarea ţevilor Ia tancuri, scop în care s-ar putea constitui o altă comisie - condusă eventual chiar de către dl ministru, ca tanchist de meserie - care să cumpere din Israel şi ţevile pentru tehnica blindată.
 
Ar fi regretabil dacă această informaţie ar fi interpretată altfel decât este. Şi anume, ca un nou atac la adresa armatei sau ca deconspirarea unor secrete militare. Pentru că, de fapt, nu este vorba despre altceva decât despre incompetenţă. Dacă nu cumva de una interesată...
 
(LIBERPRESS)
 
 
Datorita lipsei de interes a Parlamentului
 
ACORDUL CU F.M.I. RISCĂ SĂ DEVINĂ LITERĂ MOARTĂ
La începutul Iunii martie, Comitetul Monetar al CEE ar fi trebuit să aprobe angajamentele de finanţare a României de către ţările occidentale.
 
Acest lucru nu este posibil deoarece Parlamentul nu a găsit timp să dezbată proiectele de legi fiscale convenite prin Memorandum.
 
Intrigat de apatia părţii române, Fondul Monetar a trimis ieri la Bucureşti un grup de experţi pentru a se lămuri ce avem de gând în continuare. 
 

"Drumul Kentului" îşi dezvăluie dedesubturile

 
• Printre baxurile de Kent, lucesc ţevile armelor
• Se confirmă, pas cu pas, afirmaţiile făcute de "Libertatea"
 
După o îndelungată pauză, necesară clarificărilor şi strângerii de probe, procesul "Drumul Kentului" a reînceput, cu şi mai multă forţă, deplasându-şi centrul de greutate în alt registru: cel al vânzării de arme. Aşadar, instanţa a început, alaltăieri, primul proces - cel al militarilor - prin audierea generalului maior (r) Georghe Ursu, fost director general la "Romtehnica". În această şedinţă, afacerile au căpătat o altă amploare, fiind vorba despre exportul de arme, prin intermediul Romtehnicii. Despre latura aceasta a problemei nu se mai poate însă discuta în aceiaşi termeni ca şi contrabanda de ţigări. Exportul de armament nu mai este apanajul
unei simple regii autonome, el antrenând înalte interese economice ale României. Pentru aceasta, informaţiile prea "tehnice" ar trebui, în mod normal, să fie scutite de privirile indiscrete ale presei.
 
Ieri a fost prezent în faţa instanţei, la audiere, Teodor Bălan, ofiţer în rezervă (din iulie ’93), fost şi el director la "Romtehnica". Abilitatea preşedintelui instanţei, gen. mr. Cornel Bădoiu, a făcut să răzbată câteva din secretele depozitelor din Calea Plevnei. Importatorii fuseseră recomandaţi în ’91 de Ambasada română din Liban. Valentin ZASCHIEVlCl
 
(Continuare în pag. a III-a)
 

La audierea din Comisia de politică externă a Parlamentului...

CONSILIERUL IOSIF BODA A FOST

"TĂIAT" DE MEMBRII PDSR

 
Ieri, în Comisia de politică externă de la Parlament a fost audiat dI losif Boda, consilier prezidenţial propus pentru funcţia de ambasador în Elveţia. Deşi consultativ, votul comisiei (11 - pentru, 8 abţineri şi 8 contra) a demonstrat o oarecare reticenţă din partea membrilor săi faţă de dl Boda. Culmea este că majoritatea voturilor contra şi abţinerilor au venit tocmai din partea partidului de guvernământ. De altfel, după şedinţă, dl Sergiu Cunescu i-a reproşat dlui Boda "atitudinea nediplomatică" din cursul audierii, ceea ce ar putea, într-un fel, să explice unele decizii. I-am solicitat, în această dimineaţă, dlui Boda o declaraţie referitoare la acest episod. Iată ce ne-a spus: "Nu cunosc exact modul cum s-a votat şi nici faptul dacă voturile negative mă vizau pe mine sau instituţia pe care o reprezint. Nu-l pot interpreta nici ca fiind unul la adres profesionalismului, ci mai degrabă ca o referire la persoana mea politică şi la unele chestiuni subiective pe care Ie ştim. Nu am interesul de a crea o stare tensionată între mine şi un grup parlamentar. Îmi pun doar întrebarea dacă faptul că o seamă de reprezentanţi aiPDSR nu m-au votat reflectă poziţiile din partidul respectiv, cu atât mai mult cu cât n-am ascuns niciodatăfaptul că sunt un om al preşedintelui. Nu sunt surprins, dar cred că e un fapt interesant că, în acelaşi timp, m-au votat reprezentanţi ai opoziţiei."
 
După cum se ştie, dl Boda a suferit în toamnă o complicată intervenţie chirurgicală pe cord deschis, ceea ce explică (într-un fel) decizia sa de a părăsi postul de consilier la Cotroceni.
(Octavian ANDRONIC)
 
1 TRANDAFIR + 3 TRANDAFIRI = UN BUCHET DE MORT