Publicat: 24 Iunie, 2019 - 00:00
Share
Care erau subiectele zilei în urmă cu un sfert de secol, în 1994?
Libertatea din 24 iunie 1994

DE LA O ZI LA ALTA
 

Datorită presupusei existenţe a unei bombe la bord

CURSA TAROM LARNAKA - BUCUREŞTI A FOST NEVOITĂ SĂ-ŞI DEVIEZE RUTA

Avionul a aterizat de urgenţă, joi, la ora 15,50, ora României, pe aeroportul Ataturk din Istanbul, după ce poliţia cipriotă a primit un avertisment telefonic anonim, privind existenţa unei bombe la bordul aparatului. Avionul a fost evacuat imediat pentru a fi verificat de poliţia locală    

DIN FERICIRE, ALARMA S-A DOVEDIT FALSĂ

VICTORIA ELVEŢIENILOR A TULBURAT APELE GUVERNULUI DE LA BUCUREŞTI

Ieri, la Detroit, ministrul de stat Mircea Coşea a avut o întâlnire cu oameni de afaceri americani, pe care a încercat să-i convingă de avantajele cooperării cu România.

Comentatorii de Ia faţa locului susţin că alt ecou ar fi avut discursuI dlui Coşea dacă n-ar fi fost înfrângerea din ajun...

Cu un avion cargou al U. S. Forces
VICTIMELE ACCIDENTULUI RUTIER DIN SUA AU FOST ADUSE ÎN ŢARĂ
Ceremonia funerară de pe Otopeni a reunit aproape întreaga conducere a Ministerului de Interne.
Ieri, la ora 17, au fost aduşi pe Aeroportul Otopeni, cu un avion cargou american, în sicrie purtând însemnele armatei americane, cei doi ofiţeri M.I. căzuţi victime unui stupid accident de circulaţie, pe şoseaua Chicago-Detroit: colonel Grigore Constantinescu şi locotenent-colonel Costache Dumitru. Ceremonia funerară, la care au participat, alături, de rudele îndurerate, ofiţeri superiori ai M.I., în frunte cu domnul ministru loan Doru Tărăcilă şi generalul maior loan Eugen Sandu, s-a desfăşurat sub povara căldurii înăbuşitoare şi a fost "ecranată" de vuietul avioanelor cu reacţie care decolau sau aterizau. Aceste impedimente (greu de evitat, de alminteri) nu au ştirbit câtuşi de puţin solemnitatea momentului: sicriele au fost acoperite cu drapelul tricolor, iar preoţii au oficiat o slujbă în faţa asistenţei îndoliate.

Supravieţuitorii accidentului, Gheorghe Turda, Gheorghe Sărac şi loan Anghel Mănăstire au rămas în continuare sub asistenţă medicală, într-un spital din Michigan. Ceilalţi membri ai ansamblului "Ciocârlia" s-au reîntors în ţară tot ieri, la ora 16, cu o cursă TAROM.

Serviciile de protecţie şi pază - nu puţine - s-au întrecut pe ele însele pentru a asigura securitatea unui protocol extrem de complicat.

Toată după-amiaza, s-au succedat la rampa de  primire (sau plecare) a oficialităţilor, vip-urile. Preşedintele Camerei Deputaţilor, Adrian Năstase tocmai condusese la avion delegaţia turcă la PABSEC. La un sfert de oră, a urmat delegaţia Armeniei. Şi, contrastand cu atmosfera cordială a încheierii unei conferinţe internaţionale, într-un colţ mai retras al aeroportului aştepta - tăcută, solemnă şi îndurerată o numeroasă adunare.

Generali, ofiţeri superiori, rezervişti din cadrul Ministerului de Interne, rude şi prieteni, aşteptau întoarcerea pe pământul natal a celor doi ofiţeri superiori ai Ministerului de Interne, decedaţi în tragicul, accident petrecut pe drumul dinspre Chicago spre Detroit: col. Grigore Constantinescu şi lt. col. Costache Dumitru.

Pe o căldură infernală, aşteptau îndoliate, lăsând zăgaz liber lacrimilor, văduvele şi orfanii ofiţerilor.

Valentin ZASCHIEVICI
(Continuare în pag. a VI-a) 

Consilierii municipali, faţă-n faţă cu politica pumnului în gură
POLICLINICA DIN STR.VITZU S-A CONSTRUIT NUMAI CU APROBAREA PRIMARULUI BÂZOI
În scriptele municipalităţii, terenul de 600 de metri pătraţi, situat pe str. Vitzu nr. 2 A, sector 5, figurează liber de orice construcţie. După cum se vede, însă, unu-i gardul şi cu totul altceva e... leopardul.
In şedinţa de luni, executivul Primăriei Capitalei a solicitat consilierilor municipali să adopte o hotărâre prin care terenul de 600 mp situat în str. Alexandru Vitzu din sectorul 5 să fie concesionat, fără licitaţie publică. S.C. "Util Total" SRL pentru construirea unui dispensar. Toate bune şi frumoase, numai că în focul discuţiilor privind oportunitatea unei asemenea hotărâri prin care - s-a precizat - "unui SRL, cu activităţi lucrative, i se face cadou un teren în buricul târgului", dl consilier Paul Maltopol a ţinut să pună punctul pe i afirmând: "Este de-a dreptul ridicol ca să nu zic cinic să ni se ceară votul, atât timp cât firma "Util Total" SRL se află bine mersi în posesia a ceea ce solicită, policlinica ce urma să se construiască, după ce le-am fi concesionat terenul fiind aproape gata!" O precizare care a stupefiat sala, absurdul situaţiei făcându-i pe consilierii municipali să se întreacă în proteste, dar mai ales acuze la adresa iniţiatorilor acestui proiect de hotărâre.

Să vezi minune: o policlinică inexistentă este in pragul inaugurării

Pe strada Alexandru Vitzu la nr. 2 A, pe terenul de 60 mp. clădirea este aproape gata, jumătate "la roşu", jumătate tencuită. Are parter şi un     etaj, acoperişul de tablă fiind deja pus. Vorbim cu o muncitoare care stă într-o locuinţă improvizată, perete-n perete cu viitoarea policlinică. 

Afirmă că lucrează la "Util Total" SRL, firma care se ocupă de construcţie. Nu cunoaşte numele şefului îi spune simplu, "nea Mircea". Tot de la ea aflăm că la parterul clădirii vor fi cabinete medicale; la etaj, nu se ştie.

Eugenia POPESCU
Valentin GROS
Foto: Florin ŞULER
(Continuare în pag. a Vl-a)


Pentru microbişti...

CEA MAI SCURTĂ NOAPTE A ANULUI A FOST UN COŞMAR!