Publicat: 24 Septembrie, 2018 - 00:00
Care erau subiectele zilei în urmă cu un sfert de secol, în 1993?

Sub "înţeleapta conducere" a dlui Mihai Pânzariu

PRIN VAMĂ IES DOLARI ŞI INTRĂ PISTOALE

O serie de reglementări procedurale au urmărit, în ultima vreme, grăbirea ritmului în oare să fie cercetate şi sancţionate actele de corupţie: mita, traficul de influenţă, abuzul în serviciu, evaziunea fiscală. Există un domeniu însă unde statu-quo-ul toleranţei continuă să aducă mari daune interesului public: VAMA, mai exact spus Direcţia Generală a Vămilor, "păstorită" de colonelul Mihai Pânzariu.
Mai întâi o întâmplare: prin luna iulie, trei vameşi de la Otopeni au săvârşit ceea ce Codul penal numeşte infracţiune. Se cuvine să o spunem, depistarea lor a fost făcută de organe de control din chiar instituţia amintită. Pe scurt: Ia intrarea în ţară, cetăţenii străini trebuie să dea o declaraţie de consemnare a sumelor în valută cu care au venit. La plecare, declaraţia respectivă este confruntată cu suma pe care o au asupra lor şi vor să o scoată din ţară. Totul simplu şi menit să prevină contrabanda cu valută, scurgerea devizelor din ţară pe căi ilegale, spălarea banilor murdari proveniţi din afaceri oneroase, care au proliferat în România. Cei trei vameşi au confirmat însă un fals al unui arab, cum că ar fi avut asupra lui, la intrare, nu mai puţin de 50 000 dolari cash! În fapt, el nu avuseseră decât câţiva firfirici cu care cel mult ar fi putut cumpăra pixul pe care să-i dăruiască celor care şi-au pus semnătura de confirmare pe o declaraţie falsă. Un caz întâmplător ? Nici vorbă. La fel s-a procedat la vamă şi cu alţi cetăţeni irakieni, libanezi, iordanieni, confirmându-li-se, fiecăruia, posesia la venire a zeci de mii de dolari. Comod şi fără riscuri, la plecare transportau valuta pe care conaţionali de-ai lor o dobândiseră ilegal în România prin intermediul firmelor fantomă, al evaziunilor fiscale, al contrabandei cu ţigări, băuturi şi bombonele. Cum spuneam, matrapazlâcul a fost descoperit de inspectori .chiar din cadrul D.G.V. Dar ce s-a întâmplat după aceea ? Aici e aici. Chestiunea este deosebit de gravă şi are natură penală. Organele vamale pot doar constata săvârsirea unei infracţiuni, dar NU SUNT ABILITATE PRIN LEGE SA EFECTUEZE URMĂRIREA SAU ANCHETA PENALA, CARE INTRĂ IN ATRIBUŢIILE POLIŢIEI ŞI, RESPECTIV, ALE PARCHETULUI. Ne-am interesat. Afacerea respectivă nu a fost sesizată acestor instituţii. De ce ?
I-ar fi greu dlui Pânzariu să răspundă, după cum credem că nici dl gral Suceavă nu ar putea îndepărta presupunerea că s-ar încerca o muşamalizare.
Ce se întâmplă în general la vamă, se prea ştie. Să ne reîmprospătăm cât de cât, totuşi, memoria • De curând, un vameş corupt a garantat cu sigiliul său conţinutul unor containere, în care, de fapt, se aflau maşini furate din Occident şi care urmau să ia calea Orientului • Şeful Vămii Albiţa şi alţii ca el au primit peşcheşuri de milioane pentru a tolera contrabanda • Filiera KENT-ului n-ar fi fost posibilă fără complicitatea unor vameşi • Poliţia interceptează autocare sosite de la Istanbul şi burduşite de bişniţari cu mărfuri nevămuite • În talciocurile din România poţi lesne cumpăra grenade sau pistoale pe care nu le-au adus barza sau niscaiva oameni-peşti, ci au trecut pe sub nasul — de ce insensibil? — al vameşilor • Un om care ştie multe şi spune puţine e, numai atunci când se biruie pe fapte, dl Virgil Măgureanu — şi-a mărturisit recent îngrijorarea în legătură cu acumulările de arme de foc aduse ilegal în România prin şvaiţerul purtând firma "VAMA‘‘. Etc. Etc.

Toate acestea nu ajung, se pare, sau nu au ecou în Olimpul unde domneşte netulburat dl Mihai Pânzariu. Am auzit că-n ultima vreme I-a tulburat doar dezvăluirea de către "Libertatea" a unei panamale tutelate şi chiar semnate de dânsul : firma "EDH ASRO" SRL (patron, Enrique Fenando Weil) nu a garantat taxe vamale pentru mărfuri în valoare de 1 miliard de lei, ceea ce constituie o evaziune fiscală de proporţii.
Vrem să credem că "organele abilitate" au preluat şi cercetat în profunzime cazul. Mai vrem să credem că ceea ce se întâmplă de mult timp la Vamă se cuvine să determine şi reacţia Guvernului, pentru că altfel nu înţelegem de ce se plânge că bugetul e sărac.

 

Dl VASILE MÂNEA DRĂGULIN, procurorul general al României
"S-a sfârşit luna de miere"

De la corespondentul nostru EUGENIA POPESCU
Şi la Bratislava se crede că
"Numai împreună vom reuşi"
Astăzi se semnează Tratatul româno—slovac

K.O. ŞOBOLANII PĂRĂSESC CORABIA. Că a plecat Sorin Roşca Stănescu nu este nici o pagubă. Ceilalţi care părăsesc "Evenimentul zilei" nu credem că vor găsi angajament, întrucât gramatica le este străină. Poate doar la "Ultimul cuvânt”, care sperăm să-i înveţe scrisul în limba română.

Cine va fi noul director al SRI?
Rău cu rău, dar mai rău cu alt rău

» Dl Gherman ştie, dar nu spune

Printre alte lucruri ce l-au aşteptat pe dl Oliviu Gherman — aseară la sosirea din Luxemburg — s-a aflat şi un plic sigilat cu antetul Preşedinţiei. În el s-a aflat, nici mai mult, nici mai puţin decât numele "urmaşului" dlui Măgureanu.

K.O. După reluarea negocierilor cu bancherii de Ia F.M.I., la Bucureşti dolarul s-a căţărat de la 860 la 906 lei. O dobândă plătită în avans pentru un împrumut ce va veni... sau nu.

 

O veste bună pentru amatorii de emigrări la antipozi
SYDNEY - GAZDA JOCURILOR OLIMPICE DIN ANUL 2000