Publicat: 24 Septembrie, 2019 - 00:00
Share
Care erau subiectele zilei în urmă cu un sfert de secol, în 1994?
Libertatea din 24 septembrie 1994

 

TRANZACŢIILE TRANZIŢIEI

PERENITATEA DIVERSIUNII

Recursul la "agenturi", ca suprem argument al demersurilor oculte, ne-a fost oferit cu mare regularitate, ultima dată chiar în preajma evenimentelor din decembrie, de către Ceauşescu pe care, ca în povestea cu Petrică şi lupul, nu l-a mai crezut nimeni -exact când se pare că avea nu puţină dreptate. După revoluţie, în marea epidemie de spionită, n-a existat, practic, persoană publică mai răsărită asupra căreia să nu se proiecteze, mai direct sau mai cu fereală, stigmatul apartenenţei sau al colaboraţionismului. Nu vreau să spun că nu ar exista o realitate de acest fel şi, probabil, dacă SRI şi-ar putea permite să fie mai transparent, în anumite privinţe am avea surprize mari. Dar de aici până la o suspiciune generalizată este cale lungă şi fenomenul ţine de o patologie specifică tuturor epocilor de tranziţie. 

O fază calitativ superioară o constituie lansarea acuzei ca ultim argument în dezbateri - în care toate celelalte atuuri sunt epuizate. Amintiţi-vă regretabilul caz Florică, cel care a declanşat un adevărat val de suspiciune şi de acuzaţii bazate exclusiv pe argumente de natură emoţională.

De o deosebită abilitate au dat dovadă, cu acest prilej, membrii marcanţi ai Partidului Democrat, fost FSN, căliţi în tehnici diversioniste în agitata perioadă a primelor două guvernări. Pionul Florică a fost manevrat cu abilitate, construindu-se un scenariu monstruos al corupţiei în care au fost amestecaţi, de-a valma, demnitari, oameni de afaceri, ziarişti, sportivi şi
politicieni, după o listă elaborată în laboratoarele nesecrete ale colaboraţionismului. O bună parte din mass-media a asistat placidă la această mascaradă, atunci când nu s-a implicat, partizan, până la catastrofala prestaţie din faţa Parlamentului a comisarului de mucava.

Pentru noi, "Libertatea", episodul Florică reprezintă deturnarea în ocult a lungii campanii pe care ziarul a dus-o, practic, de unul singur, împotriva corupţiei din Vamă şi din Garda Financiară şi a semnalelor de alarmă trase pe marginea intensului trafic de contrabandă cu ţigări.

Pasivitatea sau duplicitatea de atunci a confraţilor nu cred că a fost de bun augur. Pentru ei. Deoarece, iată, procedeul este reluat de aceiaşi specialişti în diversiune. Şirul de acuze aduse, de pildă, de "Adevărul", unor membri ai guvernării Roman, adeseori cu argumente solide, greu de contestat, este pe cale să se prăbuşească în capcana aceluiaşi tip de diversiune. Vezi bine - are, brusc, revelaţia, formaţiunea incriminată - ziarul are relaţii oculte cu "agenturi", gazetarii de acolo s-au şcolit prin străinătăţi (s-au mai şcolit şi lideri PD) şi, de fapt, toată această acţiune este orchestrată de undeva pentru a lichida forţele sănătoase ale Opoziţiei.

Realitatea este, de fapt, una banală şi extrem de transparentă: ca şi Florică şi ai săi, ex-ministeriabilii au pus mâna, s-au înfruptat fără ruşine, reclamându-se acum drept campioni oprimaţi ai democraţiei. Acuzele aduse "Adevărului" (ca şi cele aduse, la vremea respectivă, "Libertăţii") sunt absurde şi neavenite. Dar, ca şi atunci, ceilalţi tac. Lăsând cale deschisă unui viitor episod de acelaşi fel, dând cale liberă corupţiei drapate politic. Şi diversionismului de specialitate.

Octavian ANDRONIC

De ce luni în loc de sâmbătă?

"Libertatea" de sâmbătă ajunge doar astăzi la dumneavoastră, stimaţi cititori, datorită lipsei de hârtie necesară imprimării. "Letea Bacău" a furnizat cu întârziere comanda de hârtie, provocându-ne o regretabilă perturbare a procesului de apariţie a ziarului nostru.