Publicat: 25 August, 2019 - 00:00
Share
Care erau subiectele zilei în urmă cu un sfert de secol, în 1994?
Libertatea din 25 august 1994

 

ULTIMA ORĂ

SUA AU UN NOU AMBASADOR LA BUCUREŞTI

Preşedintele Statelor Unite, Bill Clinton, l-a desemnat miercuri pe Alfred Moses, avocat din Washington, drept noul ambasador american în România, informează Reuter.

Numirea lui Moses mai necesită confirmarea de către Senat.

Alfred Moses, unul dintre patronii firmei de avocatură "Covington and Burling", este preşedintele Comitetului Evreiesc American şi a fost reprezentantul Conferinţei Preşedinţilor Marilor Organizaţii Evreieşti din SUA la negocierile cu regimul Ceauşescu pentru facilitarea emigrării evreilor din România.

 

Poliţia română rezolvă jaful secolului

COMUNITATEA EVREIASCĂ DIN BUDAPESTA A REPRIMIT UN TEZAUR VALORÂND 200 MILIOANE DOLARI!

La 10-12 decembrie 1993, la Budapesta s-a petrecut un jaf fără precedent. Infractori necunoscuţi au devalizat Muzeul Comunităţii evreieşti, sustrăgând obiecte de cult şi scrieri unicat apreciate la peste 200 milioane dolari. Presa internaţională a vuit, atacarea trenului poştal englez pălea în faţa acestui realmente jaf al secolului. Acum două luni, ziarul "LIBERTATEA" v-a informat despre un răsunător succes al Poliţiei române: descoperirea făptaşilor şi recuperarea întregului tezaur.

Ieri, la sediul Inspectoratului General al Poliţiei s-a vorbit mult în limba maghiară. Era firesc. O numeroasă şi impozantă delegaţie din ţara vecină venise să preia tezaurul. Cu acest prilej, am aflat câteva amănunte, atâtea câte au putut dezvălui în această fază a anchetei generalul-maior Ion Pitulescu, inspectorul general al Poliţiei române, generalul-maior Kacziba Antal, directorul general al Poliţiei criminale ungare şi Gusztav Zolţai, directorul Muzeului Comunităţii evreieşti din Budapesta. Informaţiile le-am primit, într-o sală unde, pe câteva meşe, exista o imagine pur şi simplu şocantă: peste trei sute de obiecte de  cult mozaic, din aur şi argint, de o fineţe indescriptibilă, alături de cărţi, şi înscrisuri străvechi şi de nepreţuit. Era tezaurul recuperat dintr-o ascunzătoare aflată în comuna ilfoveană Dascălu.

Rezolvarea aacestui caz extrem de dificil -  ne-au relatat cei doi generali român si ungur - a fost posibilă datorită unei excelente şi deschise colaborări între poliţiile celor două ţări, ca şi cooperării cu poliţia israeliană care s-a implicat deosebit de eficient. Schimburile rapide de informaţii, date şi probe, verificarea minuţioasă a pistelor au dus - relativ repede la descoperirea şi arestarea jefuitorilor. Ei sunt Emilian Ştefan şi Nicolae Chiriţă: doi inşi cu dublă cetăţenie (română şi germană), care au acţionat în complicitate cu un al treilea, israelian. În prezent se urmează procedura de extrădare, spre a fi deferiţi justiţiei ungare. Cum remarca generalul Kacziba, fără profesionalismul şi eficienţa unor poliţişti români (colonelul Călin Mateescu, şeful Brigăzii de combatere a crimei organizate, ofiţerii Ion Sotirescu, Nicolae Marian, Petre Nicolae) cărora le-a adus recunoştinţa ministrului de interne ungur şi daruri, tezaurul a cărui valoare este mai mare decât cele două sute de mii de dolari, la cât a fost evaluat, ar fi fost practic pierdut. Rapiditatea cu care s-a acţionat a blocat şi intenţia infractorilor de a dezmembra obiectele din metale preţioase. Dl Gusztav Zoltai a subliniat, de asemenea, că în preajma zilei de 5 septembrie - Anul Nou evreiesc, când, potrivit tradiţiei, se fac daruri - comunitatea budapestană a primit de la Poliţia română cel mai preţios dar pe care şi-l putea dori. Într-adevăr, un tezaur, care, dincolo de cele două sute de mii de dolari, are o inestimabilă valoare pentru cultul mozaic, e ceva...

Generalii Pitulescu şi Kacziba au ţinut să mai releve că, pornind de la certitudinea că, azi, hoţii şi criminalii nu mai au frontiere, cele două poliţii colaborează permanent şi în foarte bune condiţii, acest mod profesionist de a lucra punând capăt activităţii multor traficanţi de droguri şi de valută falsă, sau de maşini furate şi ducând la încătuşarea a numeroşi tâlhari ori criminali.

Petru CALAPODESCU
Foto: Jean TEODOR

LaBucureşti a fost amorsată bomba "Caritas"
IOAN STOICA, REŢINUT PENTRU ANCHETĂ LA INSPECTORATUL GENERAL AL POLIŢIEI

Din surse demne de încredere, am aflat că astă-noapte, loan Stoica, patronul "Caritas"-ului, ar fi fost reţinut de Politie. Adus de la Cluj în mare taină, el s-ar afla în momentul de fată într-un birou din Inspectoratul General al Politiei. Astăzi, potrivit aceleiaşi surse împotriva lui Stoica ar urma să fie emis mandat de arestare preventivă. În ziarul nostru de mâine, veţi afla ultimele amănunte privind capetele de acuzare şi justificarea luării acestei măsuri. Nu ştim dacă, alături de patronul Caritas-ului nu vor pica şi alte capete, care i-au facilitat ascensiunea.    

Să fi contribuit la arestarea sa presiunile Grupului de depunători aflaţi la Cluj în greva foamei, sau hotărârea factorilor de decizie la nivel naţional de a desfiinţa prin exemple drastice practica jocurilor de întrajutorare care, până în ziua de azi au adus prea multora necazuri, iar beneficii doar unui grup restrâns de privilegiaţi?

În ultima zi a lunii septembrie se va inaugura
A 40-a STAŢIE DE METROU: "Piaţa Gorjului"

Noua staţie de metrou "Piaţa Gorjului": pentru prima oară în istoria transportului metropolitan s-au folosit materiale de construcţie din străinătate

Începute în 1989, lucrările pentru construcţia staţiei de metrou "Piaţa Gorjului" vor fi finalizate la sfârşitul acestei săptămâni.

Până acum, investiţia a costat 4,8 miliarde lei. Constructorii (COMETROU MONTMAR, Şantier Lucrări Speciale, Trustul Instalaţii Automatizări) erau ieri în febra pregătirilor de final. Situată între Armata Poporului şi bd. Păcii, noua staţie de metrou vine în sprijinul locuitorilor din zona centrală a cartierului Militari. Pentru prima dată, în istoria de aproape 20 de ani a metroului bucureştean, au fost folosite materiale de construcţie aduse din străinătate. La nivel vestibul, placarea pereţilor din staţia Piaţa Gorjului, s-a făcut cu marmură compozită, "made in Italy". Pardoseala a fost executată din gresie canelată, iar pereţii de pe peron sunt placaţi cu gresie şi tablă emailată. Tavanul fals (atât la nivel vestibul, cât şi la nivel peron) este executat din profile de aluminiu, fixate de un schelet metalic. Staţia este prevăzută cu două excalatoare, fabricate în Germania. Luni, 29 august vor începe probele tehnologice de exploatare. Miercuri, 31 august, la ora 11, comisia guvernamentală de recepţie va da (să sperăm) undă verde, o oră mai târziu urmând să aibă loc festivitatea de inaugurare a staţiei.

Aseară, după un meci echilibrat, Servette Geneva Steaua 1-1 (in tur, 4-1 pentru bucureşteni)

LĂCĂTUŞ, PÂRVU Şl COMPANIA
AU OBŢINUT CALIFICAREA

Aseară, la Geneva, s-a desfăşurat cea de-a doua manşă a disputei dintre campioana Elveţiei, Servette Geneva şi campioana României, Steaua, în turul preliminar al "C.C.E." la fotbal. Întâlnirea s-a încheiat la egalitate, 1-1 (1-0), prin golurile marcate de Schepull (minutul 15) şi lonuţ Pârvu (minutul 62). Cum pe "Ghencea", în meciul tur au învins cu 4-1, bucureştenii cucerind trei puncte din patru posibile şi având un golaveraj total de 5-2, Steaua s-a calificat în elita celei mai importante competiţii intercluburi din Europa, urmând să joace într-una din cele patra grape ale întrecerilor, alături de Anderlecht Bruxelles, Benfica Lisabona şi Hajduk Split.

Să menţionăm că Hajduk Split s-a calificat în dauna Legiei Varşovia, pe care a întrecut-o aseară cu 4-0, după ce în tur, un succes (1-0) chiar în deplasare.


Prietenul la nevoie se cunoaşte
SOLICITAT, GUVERNUL SARE ÎN APĂRAREA ONOAREI FAMILIEI LUI ADRIAN NĂSTASE