Publicat: 25 Iunie, 2019 - 00:00
Share
Care erau subiectele zilei în urmă cu un sfert de secol, în 1994?
Libertatea din 25 iunie 1994

TRANZACŢIILE TRANZIŢIEI

DISIDENŢII - IERI Şl AZI

Ceauşescu nu a avut încredere în intelectuali, pe care-i agăţa ca un apendice incomod în coada muncitorimii şi a ţărănimii - categorii mai omogene în reacţii şi mai uşor de manevrat, după gustul oricărui dictator. Tratamentul aplicat de el intelectualilor români provenea tocmai din acest sentiment, din această nesiguranţă care l-a condus spre un plan aproape diabolic de fărâmiţare a rândurilor lor şi a încrederii reciproce. Nici nu este de mirare că dintre intelectuali Securitatea a recrutat cel mai mare număr de informatori calificaţi, că printre intelectuali au fost plasaţi toţi provocatorii ce trebuiau să submineze şi aşa firavele centre de rezistenţă interne sau externe.

în lunga şi dura bătălie dusă împotriva dictaturii, intelectualilor le-a revenit şi “sarcina” de a marca portdrapele - în realitate paratrăznete bune conducătoare de energie defulatoare. Au fost la noi câteva astfel de figuri, pe care revoluţia le-a aruncat în primul plan al evenimentelor pentru a răspunde unei nevoi acute de lideri. Şi, probabil, că nu întâmplător, primii “purtători de cuvânt” ai noii puteri au fost actori, scriitori, artişti. Aveau beneficiul - din pornire - al unei autorităţi pe care exerciţiul politic nu o compromisese. Ba, mai mult, detalii absolut întâmplătoare sau involuntare, sancţionate obtuz, le dăduse chiar o aură de martiri. Unora. Alţii - ca orice actori - îşi luaseră unele roluri în primire cu o naturaleţe ce anula de la sine vechile lor legături cu Puterea - pentru că, nu-i aşa, orice Putere-îşi are, dacă nu bufonii, măcar preferaţii ei?

Adânca şi temeinica lucrare a lui Ceauşescu a început să se vadă abia după un timp. O dată cu rumori, cu zvonuri, cu dezvăluiri despre angajamente, colaborări, participări la lucrările odioaselor structuri. Tratate - evident - cu indignare, drept provocări, contrafaceri şi diversiuni. Diversiunea să trăiască!

Îmi povestea, acum câteva zile, cineva despre faptul că pe la începutul lui decembrie ’89 îi trecuse prin mâini o notă informativă strict confidenţială, adresată generalului Vlad. Autorul era un cunoscut artist, considerat chiar un soi de disident, care anunţa că fusese contactat de un grup . de reacţionari în frunte cu lliescu, care punea ceva la cale şi solicita instrucţiuni despre modul cum să procedeze...

Astăzi, personajul reprezintă cu demnitate România într-un înalt for internaţional. Ceea ce demonstrează că “tratamentul” lui Ceauşescu a fost cel potrivit...

Octavian ANDRONIC

O.K. VIAŢĂ PENTRU VIAŢĂ! Văzând că trece funesta zi de 17 şi nu se întâmplă nimic, preşedintele lliescu a fost brusc cuprins de iubirea pentru aproapele său. Semnând Legea Audiovizualului la doar o oră după trecerea sa prin Parlament, domnia sa a salvat viaţa lui Dumitru luga, aflat într-o nouă grevă a a foamei. La precedentele greve, dl luga a fost nevoit să-şi salveze singur viaţa...


"LIBERTATEA" a avut dreptate! 

După un an şi jumătate de "marş forţat"...

"DRUMUL KENTULUI" SE INFUNDĂ LA INSTANTA DE JUDECATĂ!

Considerată a fi cea mai mare acţiune de contrabandă (cunoscută!) de după decembrie ’89, acţiunea "Drumul Kentului" a fost declanşată de LIBERTATEA. Intr-un articol publicat în noiembrie ’92 semnalam faptul că veritabile "poduri" rutiere şi navale de ţigări de contrabandă invadează România, cu concursul ilicit al unor persoane reprezentând instituţii de control importante ale statului. Semnalele pe care le primisem indicau faptul că România devenise un veritabil EL DORADO al comercianţilor de ţigări, că toate aceste produse avea pe piaţa românească preţuri care sfidau orice "praguri", lucru ce putea fi explicat într-un singur fel: sustragerea de la plata taxelor vamale şi a impozitelor. în înţelegere cu funcţionari necinstiţi de la Vamă, Poliţie, Garda Financiară, Finanţe, marii angrosişti - în marea lor majoritate arabi - sfidau pur şi simplu statul român utilizând pe lângă trucuri legislative ordinare (crearea unei mulţimi de firme-fantomă pentru câţiva dolari, care dispăreau când trebuiau să plătească taxele) mijloace de presiune şi de ameninţare. Vreme de peste 6 luni LIBERTATEA a scos la iveală iţele acestei afaceri, cu riscul de a înfrunta atât reacţia violentă a rackett-ului ţigărilor, cât şi "represaliile" unor personaje sus-puse, implicate într-un fel sau altul în această mănoasă activitate. Efectul cel mai exploziv al dezvăluirilor noastre a fost celebra "afacere Florică", atunci când incorectul comisar şef al Gărzii Financiare, pentru a se răzbuna pe faptul că a fost dat afară în urma evidenţelor prezentate de noi, a declanşat cu sprijinul unor forţe politice şi ziare interesate - o parodie de demers anticorupţie în care a amestecat, laolaltă, frânturi de informaţii şi calomnii la adresa celor care credea el că i-au provocat căderea. Nu a fost scutită de acuzaţiile iresponsabile ale jalnicului comisar nici "Libertatea" şi, în momentul în care "băşica Florică" a fâsâit în Parlament, într-o şedinţă ce va rămâne în antologia penibilului naţional, "afacerea" a putut fi desluşită în realitatea ei de diversiune politică şi economică. Ceva din acest plan tot a reuşit şi dacă n-ar fi să pomenim decât timpul pierdut de Comisia Vonica cu multe dintre elucubraţiile comisarului, ar rămâne doar acest proces intentat lui Elias Nassar şi Wael Ghadban, doi dintre cei foarte mulţi care s-au ocupat de un trafic ce nu a încetat nici astăzi. Este, poate, dpar vârful unui aisberg pe care Scandalul Florică l-a deturnat din atenţia publicului. Bine însă că este măcar şi atât. Speţa - a cărei reconstituire a durat un an şi jumătate - este simplă, dar sugestivă pentru modul în care s-au produs sustragerile. Ea nu reuşeşte msă să pună în evidenţă cel mai important lucru: circumstanţele şi persoanele care au favorizat acest istoric jaf la drumul mare.

Octavian ANDRONIC

Petru CALAPODESCU


RECHIZITORIU

MINISTERUL PUBLIC PARCHETUL GENERAL DE PE LÂNGĂ CURTEA SUPREMĂ DE JUSTIŢIE Secţia de urmărire penală şi criminalistică Nr. 19/P/94
RECHIZITORIU - 27 mai 1994
VASILIU EUGEN, procuror şef al Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din Parchetul General de pe lângă Curtea Supremă de Justiţie;

Examinând actele şi lucrările de urmărire penală efectuate în dosarul nr. 19/P/1994 - la care au fost conexate dosarele nr. 197/P/92 şi 224/P/93 - privind pe:

1. ELIAS YOUSSEF NASSAR, fiul lui YOUSSEF şi AFAF, născut la 7 septembrie .1960 în KIFOR - KATRA - LIBAN, cetăţenie libaneză, de profesie comerciant, domiciliat în Beirut - LIBAN, posesor al paşaportului nr. 0305569, eliberat de Republica LIBAN;

2. WAEL EL GHADBAN, fiul .lui HAMAD şi HANITA, născut la 17 decembrie 1965 în BEIRUT - LIBAN, cetăţenie română, de profesie comerciant, domiciliat în Bucureşti, str. Ion Neculce nr. 69, sector I,

cercetaţi pentru săvârşirea infracţiunilor prev. de art. 72 lit. a din Legea nr. 30/1978, art. 40 din Legea nr. 82/1991, art. 290 şi 291 Cod penal.

EXPUN URMĂTOARELE:

La 16 noiembrie 1992, unităţile vamale BORŞ şi VARŞAND au sesizat că mai multe vehicule, care aduseseră în România mărfuri -ţigări - au prezentat documente de transport (carnete T.I.R.) conţinând date nereale, cu privire la efectuarea vămuirii.

Investigaţiile şl verificările întreprinse de Direcţia Generală a Vămilor au condus la stabilirea împrejurării că transporturile de ţigări erau rezultatul importului realizat de firma "ELMA IMPEX"' S.R.L. din Bucureşti, aparţinând cetăţeanului libanez ELIAS YOUSSEF NASSAR. La intrarea în România vehiculele, care transportau mărfurile, erau dirijate către unităţile vamale din localitatea de destinaţie a importatorului (Bucureşti) în conformitate cu prevederile Convenţiei internaţionale T.I.R. S-a stabilit însă că în Vama ROMTRANS -Bucureşti - "Târguri şi Expoziţii" nu s-a efectuat vămuirea mărfurilor, acestea ajungând în depozitele amenajate în incinta unor unităţi militare situate în Bucureşti, iar documentele vamale au fost falsificate, prin aplicarea unor ştampile contrafăcute, prutând însemnele Vămii "Târguri şi Expoziţii" Bucureşti.

Organele vamale au stabilit aceste fapte procedând la "reconstituirea" traseelor utilizate de conducătorii autovehiculelor şi audierea lor, iar la 2 decembrie 1992 au informat pe ministrul de stat, FLORIN GEORGESCU.

Din dispoziţia conducerii Guvernului, la 3 decembrie 1992, în prezenţa ministrului de finanţe şi a ministrului apărării naţionale, cu participarea Gărzii Financiare a Municipiului Bucureşti au fost inspectate unităţile militare 02512 Clinceni şi 02473 - D din Calea Plevnei, unde s-a constatat existenţa unor stocuri de ţigări, Inventariate la 4 decembrie 1992.

S-au întocmit procese-verbale de constatare a stocului faptic şi au fost ridicate o serie de documente privind intrările-ieşirile de mărfuri din cele două depozite, astfel amenajate.

La 1 decembrie 1992, în legătură cu aceste fapte a fost sesizat Inspectoratul General al Poliţiei cercetările ulterioare stabilind că s-a depistat una din cele mai importante "afaceri" de fraudă vamală, care a căpătat, prin intermediul presei, denumirea "operaţiunea ŢIGARETA" (filele 25-28 din volumul I).

La 9 decembrie 1992 Direcţia Economică a Inspectoratului General al Poliţiei a dispus în cauză începerea urmăririi penale, pentru săvârşirea infracţiunii de contrabandă, prevăzută de articolul 72 lit. a din Legea nr. 30/ 1978, reţinând că prin sustragerea de la vămuire a mărfurilor şi falsificarea documentelor s-a creat un prejudiciu de 1,48 miliarde lei, statului român (filele 24-28 dîn volumul I).

În primele sale declaraţii, ELIAS YOUSSEF NASSAR - cetăţean libanez, patron al firmei "ELMA IMPEX" S.R.L., cu sediul în Bucureşti a menţionat că în fapt el este comisionar, pentru firma "ULTIMA IMPORT EXPORT" din Cipru, iar societăţilor comerciale care cumpără mărfurile le revine sarcina achitării taxelor vamale - reprezentanţii lor ocupându-se de întocmirea documentelor sub acest aspect.

Trebuie reţinut, pentru această etapă a cercetărilor, că ELIAS YOUSSEF NASSAR a precizat că la 8 decembrie 1992 a fost "prezent" la momentul când şoferii autovehiculelor, care efectuaseră un transport de ţigări, au intrat în contact cu reprezentantul firmei "BELLA IORDANIA", ce a primit documentele ce însoţeau marfa, precum şi că în cele două depozite din incinta unităţilor militare introducea ţigările atunci când apăreau probleme între firmele beneficiare ale mărfurilor şi exportatori; a mai precizat acesta că cheltuielile pentru aceste depozite “au fost suportate de firma <ELMA> din România", iar că "problemele de plată a ţigărilor se reglementau între companiile cumpărătoare şl vânzătoare", el neintervenind între ele (filele 50-67 volumul I).

Învederăm că la aceste declaraţii a fost prezent, ca traducător, WAEL EL GHADBAN, care nici un moment nu a afirmat că ar avea legătură cu mărfurile din depozitele menţionate.

Semnificativ, sub acest aspect, este că şi în declaraţia de învinuit, dată în prezenţa apărătorului ales, ELIAS YOUSSEF NASSAR a precizat că cele două depozite erau închiriate de el, nefăcând nici o menţiune în sensul că mărfurile de acolo ar aparţine Iui WAEL EL GHADBAN (fila 68 din volumul I). 

Deşi a negat că este autorul fraudei vamale, descoperite cu ocazia ultimului transport de ţigări, realizate prin falsificarea documentelor, împotriva Iui ELIAS YOUSSEF NASSAR s-a dispus reţinerea la 18 decembrie 1992 şi arestarea preventivă la 19 decembrie 1992, având în vedere şi cuantumul deosebit de mare al prejudiciului produs.

Verificările sumare efectuate de organele vamele, la solicitarea Poliţiei şi Procuraturii, au mai evidenţiat că ELIAS YOUSSEF NASSAR, atât prin firma sa, cât şi prin intermediul multor altora - ai căror reprezentanţi părăsiseră România - au realizat beneficii deosebite, eludând taxele datorate la import, prin contrabanda desfăşurată.

Pe baza documentelor identificate de organele de specialitate, în prima fază a cercetărilor, s-a calculat că prejudiciul produs statului român atingea 2,3 miliarde lei (fila 28 volumul I).    

La 31 decembrie 1992, prin ordonanţa emisă în dosarul nr. 197/P/1992 al fostei Procuraturi Generale Direcţia l-as-a admis cererea formulată    de Inculpatul ELIAS YOUSSEF NASSAR - în raport de dispoziţiile art. 160 Cod procedură penală - şi acesta a fost pus în libertate, achitand 100.000 lei, maximum cauţiunii prevăzute de lege şi depunând 3.103.527 dolari SUA, pentru asigurarea recuperării prejudiciului (fila 38 din volumul I).

Precizăm că prin ordonanţa din 22 februarie 1992 s-a dispus şl indisponibilizarea mărfurilor din cele două depozite situate în incinta unităţilor militare, ele făcând obiectul infracţiunii de contrabandă (fila 44 din volumul I).

Urmărirea penală continuată în cauză a stabilit că inculpatul ELIAS YOUSSEF NASSAR era, in calitate de patron al firmei "EMA TRADING" din Liban, parte în contractele pentru achiziţionarea de produse speciale încheiate cu Regia. Autonomă "ROMTEHNICA“, plata acestor produse fiind făcută şl prin sumele obţinute din comercializarea ţigărilor în ţara noastră, iar în această operaţiune au fost implicate cadre militare.

La propunerea poliţiei, prin Ordonanţa nr. 197/P/1992 din 1 martie 1993, fosta Procuratură Generală - Direcţia l-a a dispus declinarea competenţei de soluţionare a cauzei către Direcţia Procuraturilor Militare.

La 30 iulie 1993, Secţia Parchetelor Militare

din Parchetul General a dispus, la rândul său, declinarea competenţei de soluţionare a cauzei, în ce priveşte pe ELIAS YOUSSEF NASSAR la Secţia de urmărire penală din Parchetul General, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de contrabandă, cu motivarea că personalul militar cercetat nu a participat - în sensul legii penale

- la faptele inculpatului, cauză fiind reînregistrată la Parchetul General sub nr. 224/P/93.

Precizăm că în acest mod cercetările au trebuit să fie reluate de către poliţie, dispunându-se efectuarea unei expertize contabile, în condiţiile în care nu s-au pus la dispoziţie rezultatele verificărilor efectuate la Regia Autonomă "ROMTEHNICA", iar finalizarea urmăririi penale de către Secţia Parchetelor Militare s-a produs de-abia la 27 decembrie 1993, prin trimiterea în judecată a inculpaţilor gr. maior URSU VALERIU, colonel (r) BĂLAN TOADER, colonel (r) PÂNTECE ION şi maistru militar MÂNDRUŢĂ ION, pentru săvârşirea infracţiunilor de fals şi uz de fals în legătură însă cu documentele întocmite în timpul anchetei penale.

În condiţiile în care verificarea financiar-contabilă efectuată la Regia Autonomă "ROMTEHNICA" are caracter strict secret, pe cuprinsul prezentei expuneri vom relua diferite pasaje din rechizitoriul nr. 23/P/1993 emis la 27 decembrie 1993 de către Secţia Parchetelor Militare.

Ancheta efectuată reţine că ELIAS YOUSSEF NASSAR, cetăţean libanez, împreună cu PARASCHIVOIU MIOARA, de cetăţenie română, domiciliată în Bucureşti, str. Emil Botnăraş nr. 29, sector VI, în baza prevederilor Legii nr. 31/1990 şl a Legii nr. 35/1991 au încheiat contractul de constituire a unei Societăţi comerciale, purtând denumirea de "ELMA IMPEX" Ş.R.L., cu sediul iniţial declarat în Bucureşti, str. Trapezului nr. 5, sector III. Societatea comercială avea ca obiect de activitate importul-exportul de mărfuri şi comercializarea lor în România şi străinătate. Capitalul social al firmei "ELMA IMPEX” S.R.L. a fost de 100.000 lei, la care ELIAS YOUSSEF NASSAR a contribuit cu 1.500 dogari (90%), iar PARASCHIVOIU MIOARA cu 10.000 lei. Potrivit statutului, societatea era administrată şi reprezentată de ELIAS YOUSSEF NASSAR, în calitate de director general (fila 6 din volumul 2).

Societatea a fost înregistrată în Registrul, societăţilor comerciale la 28 mai 1991 sub numărul 9336, schimbându-şi sediul în mod legal, la 2 august 1992 în Bucureşti, bd. Lacul Tel nr. 110, sector II, când şi-a adăugat la obiectul de activitate, operaţiuni financiar-bancare, activităţi maritime şi consignaţii.

PARASCHIVOIU MIOARA este căsătorită cu cetăţeanul libanez KHOURY MILAD (certificat nr. 15/27 L/1992), acesta din urmă fiind asociat cu AHMED KHALED HAR-MOUCHE, la conducerea societăţii comerciale "SAFAR IMPEX" S.R.L. din Bucureşti (filele 91-94 dln volumul I).

Persoanele menţionate, respectiv "MILAD" şi "KHALED" au părăsit România la momenţul declanşării cercetărilor - decembrie 1992 - ele fiind, în realitate, colaboratorii lui ELIAS YOUSSEF NASSAR în desfăşurarea "afacerilor” cu ţigări, alături de mulţi alţi cetăţeni străini care au înfiinţat în România firme, care după efectuarea unor operaţii masive, soldate cu fraudarea statului român, au părăsit teritoriul nostru (filele 499-519 din volumul I).    

Este stabilit, fără echivoc, că acţionând organizat, inculpatul ELIAS YOUSSEF NASSAR a urmărit fraudarea statului român, prin eludarea taxelor vamale, în comerţul cu ţigări, săvârşind infracţiunea de contrabandă, prevăzută de art. 72 lit. a din Legea nr. 30/1978.

Activitatea Infracţională a inculpatului s-a desfăşurat pe parcursul anului 1991, prin firma "ELMA IMPEX" S.R.L., firmele furnizoare de ţigări din străinătate fiind: "EMA TRADING" -LIBAN (unde ELIAS YOUSSEF NASSAR este patron; această firmă încheie în 1992 contractul privind importul de produse speciale cu Regia Autonomă "ROMTEHNICA"), apoi firmele "PACIFIC TRADING" CIPRU, "ULTIMA IMPORT EXPORT1' - CIPRU, "SANFORD TRADING LTD" - CIPRU, "COMERCIAL BATTERY SAN DIEGO" - SUA şi "MULER THOMSON AN-TWERP" BELGIA (filele 13-14 din volumul II).

În luna septembrie 1991, inculpatul ELIAS YOUSSEF NASSAR a intrat în contact, ca reprezentant al firmei "EMA TRADING" - LIBAN cu reprezentanţii Regiei Autonome "ROMTEHNICA", prin intermediul firmei "RO-TRADE" S.R.L., cu sediul în Bucureşti, care are ca patroni asociaţi pe RUS VASILE şl LAZA TEODOR, convenindu-se comercializarea de produse speciale construite în România, preţurile fiind stabilite a fi achitate în dolari S.U.A.

Comerţul cu ţigări importante cantităţi de mărfuri fiind introduse în ţară prin contrabandă - a asigurat inculpatului "acoperirea" comerţului cu produse speciale, acesta putând manipula importante sume de bani, în conturile create pentru a asigura confidenţialitatea operaţiilor.

Dobândind sume de bani, în mijloace de plată autohtonă - prin comercializarea ţigărilor în România - începând din luna aprilie 1992, ELIAS YOUSSEF NASSAR a pretins ca plata produselor speciale achiziţionate de la Regia Autonomă "ROMTEHNICA" să fie făcută şi în lei, încălcându-se flagrant dispoziţiile legale în materie.

Sub imperiul necesităţii menţinerii contractului, această pretenţie a fost acceptată şi, din acest moment, inculpatul ELIAS YOUSSEF NASSAR a trecut la o nouă etapă a "afacerilor" cu ţigări şi produse speciale.

Astfel, şi-a înfiinţat încă o firmă, "ROMEL IMPEX" S.R.L., cu sediul în Bucureşti, la aceeaşi adresă din bd. Lacul Tei nr. 110, sector III, unde asociată îl era NIŢULESCU RODICA, de cetăţenie română, creând în acelaşi timp o reţea de societăţi, cu patroni de naţionalitate străină, care s-au dovedit a funcţiona numai în scopul "acoperirii" afacerilor lui ELIAS YOUSSEF NASSAR, întrucât toţi aceştia au părăsit România, după înfiinţare sau în momentul declanşării cercetărilor.

Semnificativ este, de exemplu, că firma "ROMEL IMPEX" S.R.L. deşi nu a desfăşurat operaţiuni economice, a încasat de la 48 firme, suma de 2.092.416.850 lei, pe care a plătit-o către R.A. "ROMTEHNICA" prin CEC-uri, deşi nu avea relaţii cu aceasta. Este clar că toate aceste înregistrări sunt falsuri, sub acoperirea firmei "ROMEL IMPEX" S.R.L. achitându-se produsele speciale achiziţionate, cu mijloace de plată româneşti, obţinute prin contrabanda cu ţigări, astfel banii fiind "spălaţi".

Declaraţia inculpatului ELIAS YOUSSEF NASSAR (fila 109 din volumul IV) dată în faţa procurorului militar ilustrează, fără echivoc, că operaţiile înscrise în actele firmei "ROMEL IMPEX" S.R.L, sunt fictive, actele produse fiind confecţionate, tocmai pentru a ascunde plata în lei, făcută prin depuneri în contul Regiei Autonome "ROMTEHNICA".

De altfel, tot la această firmă este localizată şi încercarea inculpatului ELIAS YOUSSEF NASSAR de a salva de la confiscare ţigările din cele două depozite, prin formularea versiunii susţinute de învinuitul WAEL EL GHADBAN că acestea i-ar aparţine, prezentându-se (printre altele) un contract de împrumut în valoare de 275.000.000 lei, datat în "1 Iunie 1992", care "justifică" plata în numerar a unor sume totalizând 252.779.024 lei de la firma "ROMEL IMPEX" S.R.L. către "PALESTA IMPEX" S.R.L., unde patron este acesta din urmă, operaţiune neevidenţiată de actele contabile (filele 107-108 din volumul IV).

Ilustrând clar intenţiile lui ELIAS YOUSSEF NASSAR, precum şi acceptarea tuturor pretenţiilor formulate de acesta în derularea contractului avut cu Regia Autonomă "ROMTEHNICA", menţionăm că, începând din luna mai 1992, inculpatul a devenit beneficiarul unor spaţii pentru depozitarea ţigărilor, chiar în incinta a două unităţi militare, achitând chiria în lei.

Astfel, pentru spaţiul de la unitatea militară din Calea Plevnel, contractul a fost încheiat între Regia Autonomă "ROMTEHNICA" şi "ROTRADE" S.R.L. - director RUS VASILE, această firmă subînchiriind depozitul firmei "ELMA IMPEX" S.R.L., reprezentată de ELIAS YOUSSEF NASSAR, la 28 mai 1992.

Pentru spaţiul de la unitatea militară din Clincenl, contractul de închiriere s-a încheiat direct între reprezentanţii Institutului de Cercetări al Armatei şi ELIAS YOUSSEF NASSAR, la 20 octombrie 1992.

Aşa cum rezultă din verificările financiar-contabile efectuate la Regia Autonomă "ROMTEHNICA"- Bucureşti, concluzii consemnate în rechizitoriul nr. 23/P/1993, din valoarea totală a contractului încheiat cu firma "EMA", reprezentată de ELIAS YOUSSEF NASSAR şi fratele acestuia, s-au încasat - în afară de sumele plătite în dolari - 4.609.478.490 în lei, prin CEC-uri de decontare cu limită de sumă şi restul de 185.929.600 lei "cash", din care 164.676.900 lei depuşi la B.R.C.E. în contul Regiei Autonome "ROMTEHNICA" şi 21.252.500 lei, rezultaţi din vânzarea ţigărilor de către Regia Autonomă "ROMTEHNICA" (fila 5 din rechizitoriu).

Încasarea sumei de 4.609.478.490 lei nu are nici o bază legală de provenienţă, încălcând flagrant    dispoziţiile în    materie; pentru a crea însă "acoperirea" operaţiunii, s-au întocmit documente fictive, în sensul că aceste valori provin de la zeci de societăţi cu răspundere limitată din România, care de fapt nu aveau relaţii contractuale cu R.A. "ROMTEHNICA". În fapt, evident, cea mai mare parte din sumă a fost achitată cu CEC-uri cu limită de sumă, emise de "ROMEL IMPEX" S.R.L. - director, inculpatul ELIAS YOUSSEF NASSAR - şi "PALESTA IMPEX" S.R.L. - director WAEL EL GHADBANI (a se vedea filele 1-102 din volumul IV, 103-133 din volumul IV, cuprinzând actele de control întocmite la cele două firme).

În aceeaşi etapă a dezvoltării relaţiilor sale de afaceri, privind     contrabanda cu    ţigări şi

achiziţionarea de produse speciale, ELIAS YOUSSEF NASSAR    confecţionează     şi contractul datat "28 mai 1992", încheiat la Paris, între "ELMA IMPEX" S.R.L. din Bucureşti şl firma comercială "ULTIMA IMPORT EXPORT" cu sediul în Cipru - Nicosia, prin care era împuternicit, de societatea menţionată, în mijlocirea comerţului de mărfuri în România (ţigări), fără însă a-l reprezenta pe mandant, urmând ca "ELMA IMPEX" S.R.L. să primească mărfurile livrate de "ULTIMA IMPORT EXPORT", să transmită cumpărătorilor din România documentele de transport şi celelalte acte care însoţesc mărfurile, aceştia din urmă având obligaţia achitării taxelor vamale (filele 482-485 din volumul I).

Acest contract evidenţiază deosebit de clar planul de acţiune al lui ELIAS YOUSSEF NASSAR şi, deşi era destinat să ofere autorităţilor române dovada "nevinovăţiei" sale, a servit în depistarea operaţiilor de contrabandă desfăşurate de Inculpat, precum şi în identi-ficarea comerţului cu produse speciale.

Astfel, scopul confecţionării acestui act -neînregistrat în evidenţele firmei "ELMA IMPEX" S.R.L. şi deci neputând fl luat în consideraţie - a fost de a demonstra că, deşi importurile de ţigări erau făcute pe numele Iui "ELMA IMPEX" S.R.L., patronul firmei, ELIAS YOUSSEF. NASSAR făcea doar andosarea mărfurilor, care se livrau firmelor cumpărătoare, obligate la plata taxelor vamale şi a accizelor.

În fapt, prin acest procedeu nu se urmărea decât practicarea contrabandei, căci majoritatea mărfurilor - ţigări - după "andosare”, erau sustrase taxelor vamale, operaţiune desfăşurată prin crearea unei reţele de firme-"fantomă" şi facilitată de introducerea mărfurilor în depozitele din incinta unităţilor militare, unde organele de control - Vamă, Gardă Financiară, Poliţie - nu puteau pătrunde oricând şi oricum, aşa cum de altfel s-au petrecut faptele până la 4 decembrie 1992.    

Astfel, verificările vamale în legătură cu importurile de ţigări, având ca destinatar în Bucureşti firma "ELMA IMPEX" S.R.L., precum şi verificările financiar-contabile extinse la firmele care au intrat în "legătură" - cei puţin în scripte- cu această societate, precum şi cu "ROMEL IMPEX" S.R.L. şi cu Regia Autonomă "ROMTEHNICA" au condus la stabilirea întregii reţele de "afaceri" a inculpatului ELIAS YOUSSEF NASSAR.

În prima categorie de firme se numără următoarele societăţi comerciale, create în primăvara anului 1992, din momentul în care inculpatul a pretins şi obţinut, în derularea contractului de achiziţionare a produselor speciale, să plătească o parte din preţ în lei:

S.C. SAMER IMPEX" S.R.L., S.C. "AL MALLAH IMPORT-EXPORT" S.R.L. Bucureşti, S.C. "SILVIA TRADING S.R.L. - Bucureşti, S.C. "SAMYRA TRADING" S.R.L. - Bucureşti, S.C. "AL LITAHI" S.R.L. Bucureşti, S.C. PALESTA S.R.L.

Concluzionând, urmărirea penală efectuată reţine că inculpatul ELIAS YOUSSEF NASSAR a desfăşurat activităţile infracţionale în România, în principal prin intermediul celor două firme, înregistrate pe numele său, respectiv "ELMA IMPEX" S.R.L. şi "ROMEL IMPORT-EXPORT” S.R.L.

Sintetizând cele expuse, urmărirea penală reţine că Inculpatul ELIAS YOUSSEF NASSAR a săvârşit următoarele Infracţiuni:

- contrabandă, faptă prevăzută şl pedepsită de art. 72 lit a din Legea nr. 30/1978, cu aplicaţia art. 41 alin. at. 2 Cod penal, întrucât în perioada iunie 1991 - decembrie 1992, în executarea aceleiaşi rezoluţii, a sustras de la operaţiunile de vămuire, prin folosirea de documente false, importante cantităţi de mărfuri (ţigări), cauzând statului român pagube, prin neplata taxelor, accizelor şi penalităţilor, totalizând 2.676.247.570 lei;

- efectuarea cu ştiinţă de înregistrări inexacte în contabilitatea firmelor "ELMA IM^EX" S.R.L. şl "ROMEL IMPEX" S.R.L., care îi aparţineau, fapte care au avut drept consecinţă denaturarea rezultatelor financiare şi elementelor patrimoniale ce se reflectă în bilanţul contabil, faptă prevăzută şi pedepsită de art. 40 din Legea nr. 82/1991, privind regimul contabilităţii, cu aplicaţia art. 41 al. 2 Cod penal;

- uz de fals, faptă prevăzută şi pedepsită de art. 291 Cod penal, întrucât a prezentat organelor de control financiar şl de urmărire penală acte oficiale ori sub semnătură privată, falsificate - acte vamale, contracte, CEC-uri cu limită de sumă, facturi, urmând a se face aplicaţia art. 33 llt. a Cod penal.

Precizăm că în timpul urmăririi penale, inculpatul ELIAS YOUSSEF NASSAR a depus, ca garanţie a acoperirii prejudiciului produs, în cadrul procedurii de eliberare sub cauţiune, suma de 3.103.527,00 dolari SUA, care se află depusă la Banca Română de Comerţ Exterior S.A. (fila 38 din volumul I).

De asemenea, instanţa de judecată urmează a se pronunţa, în legătură cu măsura indisponibilizării ţigărilor inventariate în cele două depozite improvizate în unităţi militare (filele 44-48 din volumul I).

In ce priveşte pe învinuitul WAEL EL GHADBAN se reţine săvârşirea următoarelor infracţiuni;

- complicitate la contrabandă, fapte prevăzute şi pedepsite de art. 26 Cod penal raportat la art. 72 lit. a din Legea nr. 30/1978, cu aplicaţia art. 41 al. 2 Cod penal, întrucât în anul 1992 l-a ajutat pe inculpatul ELIAS YOUSSEF NASSAR în sustragerea de la vămuire a unor importante cantităţi de ţigări, în valoare de 1.825.691.000 lei care a servit la achitarea unei părţi din preţul produselor achiziţionate de la Regia Autonomă "ROMTEHNICA" Bucureşti.

Precizăm aici că în sfera actelor de complicitate la contrabandă menţionate nu se pot încadra şi faptele învinuitului, în legătură cu încercarea de a demonstra în timpul urmăririi penale că mărfurile din cele două depozite îi aparţin.

- fals în înscrisuri sub semnătură privată, fapte prevăzute şl pedepsite de art. 290 Cod penal, întrucât în anul 1992, ca patron al S.C. PALESTA S.R.L., a întocmit acte cu conţinui mincinos, în legătură cu relaţiile comerciale le-ar fl desfăşurat cu S.C. "ROMEL" S.R.L. şi cu alte societăţi, precum şi cu plăţile efectuate la Regla Autonomă "ROMTEHNICA";

- uz de fals, fapte prevăzute şi pedepsite de art. 291 Cod penal, întrucât învinuitul prezentat aceste acte organelor de cont financiar şl celor de urmărire penală;

- efectuarea cu ştiinţă de înregistrări inexacte

în contabilitate la S.C. "PALESTA" S.R.L. întrucât, în calitate de asociat unic, a înscris evidenţele firmei încasări de la S.C. "ROME S.R.L., care nu s-au produs, precum şi "operaţiuni" privind sume de bani totalizând 252.779.024 lei, faptele constituind infracţiunile prevăzute de art. 40 din Legea nr. 82/91, privind regimul contabilităţii, cu aplicarea art. 33 Cod penal.    

Pentru toate aceste motive, văzând prevederile art. 262 pct. 1 lit. a şi b Cod procedură p

DISPUN;    

1. Trimiterea în judecată a inculpatului ELIAS YOUSSEF NASSAR, fiul lui YOUSSEF şl AFAF, născut la 7 septembrie 1960 în KIFOR-KATRA-LIBAN, de profesie comerciant, domiciliat în Beirut - LIBAN, posesor al paşaportului 0305569, eliberat de Republica LIBAN, pentru săvârşirea infracţiunilor prevăzute de art. 72 lit. a din Legea nr. 30/1978, art. 40 din Legea nr. 82/1991 şi art. 291 Cod penii, cu aplic. art. 41 al. 2 Cod penal, respectiv art. 33 lit. a Cod penal.

Inculpatul a fost reţinut la 18 decembrie 1992 arestat preventiv la 19 decembrie 1992, acţiunea penală fiind pusă in mişcare la aceeaşi dată, fiind eliberat pe cauţiune la 31 decembrie 1992.

Instanţa de judecată urmează a se pronunţa în legătură cu suma de 3.103.527 dolari depusă de Inculpat cu garanţie a acoperirii prejudiciului, cât şi în legătură cu măsurile asigurătorii, luate în conformitate cu art. 163-164 Cod procedură penală.    

De asemenea, urmează ca instanţa de judecată să se pronunţe asupra actelor menţionate ca false, dispunând anularea lor, în conformitate cu disp. art. 445 Cod procedură penală.

2. Punerea în mişcare a acţiunii penale şi trimiterea în judecată a inculpatului WAEL EL GHADBAN, fiul Iui HAMAD şi HANITA, născut la 18 decembrie 19.65 în Beirut - LIBAN, cetăţenie română, domiciliat în Bucureşti, Str.

Ion Neculce nr. 69, sector 1, comerciant, studii superioare, patron al firmei S.C. "PALESTA" S.R.L., pentru săvârşirea infracţiunilor prev. de art. 26 Cod penal rap. la art. 72 lit. a din Legea nr. 30/1978, art. 290 Cod penai, art. 291 Cod penal şi art. 40 din Legea nr. 82/1991, cu aplic art. 41 al. 2 Cod penal, respectiv art. 33 lit. a Cod penal.    

Instanţa de judecată urmează a se pronunţa asupra actelor falsificate de inculpat, dispunând în conformitate cu art. 445 Cod procedură penală.    

3. Se ataşează la dosarul cauzei următoarele: 6 carnete TIR, cu seriile 8851939, 8851941, 8851942, 8851940, 9445578, 9445577; ştampilele nr. 5 şi 11 scoase din uz;

126 bonuri de evidenţă a intrărilor şi ieşirilor de ţigări la U.M. 02473/D Bucureşti; 8 fişe magazie cu evidenţa intrărilor-ieşirilor de ţigări la U.M. 02512; registrele de intrări-ieşiri persoane la cele două unităţi militare; registrul de evidenţă contabilă a bunurilor materiale la U.M. 02473/Bucureşti.

4.In conformitate cu dispoziţiile art. 264 Cod procedură penală dosarul cauzei se trimite la Judecătoria sectorului VI Bucureşti, urmând a fi citaţi:

- Inculpaţii: ELIAS YOUSSEF NASSAR - fiul Iul YOUSSEF şi AFAF născut la 7 septembrie 1960 în KIFOR-KATRA-LIBAN, de profesie comerciant, domiciliat în BEIRUT - LIBAN, posesor la paşaportului 0305569, eliberat de Republica LIBAN;

WAEL EL GHADBAN - fiul Iul HAMAD şi HANITA, născut la 18 decembrie 1965 în Beirut

- LIBAN, cetăţenie română, domiciliat în Bucureşti, str. Ion Neculce nr. 69, sector I, comerciant, studii superioare.

- Parte civilă: Direcţia Generală a Vămilor - Bucureşti, str. Nicolae lorga nr. 19, sect. I

5. Se stabilesc cheltuieli judiciare în valoare de câte 50.000 lei în sarcina fiecărui Inculpat.

PROCUROR ŞEF SECŢIE, Eugen Vasiliu

 

Pagina a VI-a