Publicat: 25 Martie, 2014 - 00:00
Care erau subiectele zilei în urmă cu un sfert de secol, în 1994?

DE LA O ZI LA ALTA

ADRIAN NĂSTASE ATACĂ "TINERETUL LIBER"

După ce a răsfoit ediţia de ieri a cotidianului "T. L.", preşedintele Camerei Deputaţilor a declarat că "ziarul se adresează copiilor până la trei ani care nu au nici maşină, nici casă, nici minte".

Dl Năstase reproşează directorului publicaţiei, dl Ion Cristoiu, incitarea la răsturnarea preşedintelui Ion Iliescu, a cărui poză a apărut pe prima pagină sub titlul: "Aceşti bătrâni care nu se dau deoparte".

Dl Năstase nu scapă prilejul de a lansa o avalanşă de întrebări cu adresă precisă:

• SĂ NU ŞTIE DL CRISTOIU CINE ESTE DECANUL DE VÂRSTĂ AL POLITICIENILOR DIN ROMÂNIA?

• DACĂ TOT INTRODUCE ACEST PRINCIPIU PENTRU "A DA DEOPARTE", DE CE NU-I MENŢIONEAZĂ PE DNII COPOSU, CUNESCU, RAŢIU SAU PE ALŢII? SUNT ACEŞTIA MAI TINERI?

• NE PROPUNE CUMVA DOMNIA SA, IN LOCUL UNUI PREŞEDINTE ALES, DE 64 DE ANI, UN REGE TÂNĂR DE 72 DE ANI?

Şi o ultimă pietricică aruncată tot în grădina dlui Cristoiu:

Se vede că ziarul face eforturi să fie independent - aşa ca "Evenimentul zilei", şi probabil va reuşi să devină. Asta da supărare la vârf!

Ceauşescu a rămas şi fără Marea Cruce a Băii
Înaltul ordin britanic a fost returnat Casei Regale de la Londra
Dar plimbarea cu caleaşca cine o retrage?

Calul troian în Parlament!

Cine nu-şi aminteşte primele versuri dintr-o epigramă plătită scump de autorul ei: "Caligula imperator/A făcut din cal senator"!? Parlamentarul ŞTEFAN CAZIMIR n-a avut nici banii indexaţi pentru achiziţia de cabaline, nici puterea totalitară de a le investi cu ranguri publice!

Ca unic deputat al Partidului Liber-Schimbist, şi-a luat misia în serios: n-a fost sesiune ordinară sau extraordinară ţinută de Bunul Parlament la Mitropolie sau la Omnia în care onorabilul să nu testeze, protesteze sau atesteze plenul sau plenara cu parlajele sale pur parlamentare. "Caragiale e cu noi!" s-a dovedit nu numai incendiara deviză partinică, ci si raţiunea supremă a liderului liber-schimbist devenit pedeserist de la o legislatură la alta.
Iar Caragiale, în versiunea curat parlamentară înseamnă spirit, vervă, luciditate şi, de ce nu, o parşivă contrarietate cu tot şi cu toate! Opoziţia lui Ştefan Cazimir a fost singura opoziţie parlamentară ce s-a bucurat de unanimitatea auditoriului! Un mare (la propriu) şi talentat (la figurat) prozator, Mircea Sântimbreanu, i-a pus eticheta, ieri, la lansarea volumului "râsete în Parlament", în Librăria "Mihail Sadoveanu": "Ştefan Cazimir a introdus calul troian, al umorului în Parlamentul României". Iar editorul Carol Roman s-a grăbit să-l- închidă într-un volum ... subţire! Ca mărturie şi ca amintire...
Ion BUTNARU

 

O condiţie a tranziţiei româneşti, a scurtării ei

Schimbarea, învingerea unei mentalităţi păgubitoare!
de DIMITRIE STURDZA

Că este grea, foarte grea, tranziţia de la o societate dictatorială către o societate liberă, economic, politic, social, nu mai trebuie demonstrat. Avem în faţă judecăţii numeroase exemple care spun, care demonstrează acelaşi lucru: că drumul tranziţiei înseamnă o perioadă mai mult (adeseori) sau mai puţin (arareori) îndelungată istoric, în care numitorul comun îl reprezintă o sumă largă de însemnate dificultăţi obiective şi subiective care trebuie depăşite, învinse.

Vedem cu ochii noştri, înţelegem din numeroasele noastre percepţii şi analize că tranziţia românească nu se abate (nici nu putea) de la greu, îl înfruntă, dă piept cu el pe acelaşi spectru larg de obstacole şi greutăţi, noi, românii, adăugând însă - din păcate - unele sporuri autohtone de dificultate cu care alte popoare, alte ţări se confruntă mai puţin. De pildă? Am să mă refer acum la ceva foarte important, foarte concret, la ceva cu care ne confruntăm zilnic, la MENTALITATEA de la noi. La mentalitatea-spirit de gândire exprimată atât de des în acţiuni care ne frânează, ne tin pe loc, ne dau înapoi în opera vital-necesară dinamic-constructivă a tranziţiei.

Exemplele nu trebuie culese cu penseta, ele se ridică în faţa noastră aproape zilnic, într-o factologie întinsă pe toată scara implicaţiilor (si importanţelor) economice, politice, sociale.

Nu faci un pas în lumea noastră să nu te loveşti de o cumplită birocraţie care îţi barează, dacă nu îţi îm-

Continuare în pag. a II-a) 

Se anunţă un succes al reformei în România
MÂINE NOAPTE, GUVERNUL VA IMPLEMENTA ORARUL DE VARĂ