Publicat: 25 Noiembrie, 2018 - 00:00
Care erau subiectele zilei în urmă cu un sfert de secol, în 1993?

DE LA O ZI LA ALTA

APELUL GRUPULUI DE INIŢIATIVĂ 1 DECEMBRIE 75

De a transforma aniversarea de la Alba Iulia într-o autentică sărbătoare, continuă să primească ecouri concrete. În contul nr. 4072006172500 al Băncii Dacia Felix au fost depuse noi sume de bani.

BEL-AMI - 1 300 000;
BANKCOOP - 1 000 000;
AGROEXPORT - 500 000;
PROSPERIMPEX - 100 000;
PRESTANCE - 100 000 ş.a.

În contul de idei al Grupului de Iniţiativă de la Alba Iulia (Calea Moşilor nr. 3, bloc S1G, ap. 1-4, telefon/fax 096/81 31 16 şi 092/15 32 65) au fost depuse proiecte demne de tot interesul.

DOCUMENTUL DINAMITĂ AL COMISIEI PARLAMENTARE DE ANCHETĂ ÎN SCANDALUL ZAHĂRULUI EXPLODEAZĂ ÎN CURTEA GUVERNULUI Şl A ZIARULUI CARE L-A PUBLICAT IERI ADEVĂRUL

Raportul parlamentar scoate total din cauză Societatea PRODEXPORT, în schimb, aduce grave acuzaţii miniştrilor din cabinetul Văcăroiu, implicaţi în montarea scandalului.

URIAŞA PAGUBĂ ADUSĂ STATULUI - PESTE 3,3 MILIARDE LEI

Urmarea nu poate fi decât demiterea miniştrilor vinovaţi sau demisia în bloc a cabinetului
Este interesant de văzut ce urmări va avea explozia la cei care au declanşat în mass-media isteria zahărului infestat.
Despre confirmarea poziţiei ziarului "LIBERTATEA" în acest dosar încâlcit, în pagina a II-a

Cu o săptămâna înainte de ziua Marii Uniri

• Intenţia fostului suveran de a veni la 1 Decembrie în ţară, declanşează o veritabilă CRIZĂ POLITICĂ • După ce acceptase iniţial să participe la Alba Iulia, CONVENŢIA DEMOCRATICĂ SE RĂZGÂNDEŞTE ŞI ANUNŢĂ O MANIFESTARE SEPARATĂ, LA BUCUREŞTI • Motivul: refuzul autorităţilor române de a acorda viză ex-regelui Mihai • Convenţiei i se raliază şi PD(FSN), care deşii va fi Ia Alba Iulia, NU VA STA LÂNGĂ PUTERE • Motivul: persecuţiile politice împotriva liderilor săi... • OPOZIŢIA BOICOTEAZĂ ÎN BLOC COTROCENIUL, reprezentanţii ei absentând de la întâlnirea de aseară a preşedintelui Iliescu cu liderii formaţiunilor parlamentare • Motivul: n-au fost primiţi separat... • ION ILIESCU NU CEDEAZĂ: "Însăşi faptele de acum demonstrează că PREZENŢA FOSTULUI REGE AR FI UN FACTOR PERTURBATOR, DE CARE NU AVEM NEVOIE!" • Adrian Năstase (PDSR) răspunde "şantajului" cu aceeaşi monedă: DACĂ OPOZIŢIA NU VA FI PREZENTĂ LA ALBA IULIA, EX-REGELUI I SE VA REFUZA ACCESUL ÎN ŢARĂ TIMP DE 10-15 ANI! • C.V. TUDOR (PRM) propune ALEGERI ANTICIPATE, idee tentantă şi pentru... PDSR • Victor Surdu (PDAR): "SĂ NU-I BĂGĂM ÎN SEAMĂ..." • Ioan Gavra (PUNR): "PARTICIPĂ SAU NU, SATISFACŢIA MEA E ACEEAŞI" • PSM-iştii Ilie Verdeţ şi Adrian Păunescu, sunt cei mai moderaţi (!): "SĂ MAI ÎNCERCĂM SĂ-I ATRAGEM LA MANIFESTARE" • Preşedintele Iliescu anunţă că va încerca, în al 12-lea ceas, REALIZAREA CONSENSULUI...
Relatare în pag. 2

ÎNCĂ O ENIGMĂ POST-REVOLUŢIONARĂ

DL. COPOSU CONSIDERĂ NEPOTRIVITĂ PREZENŢA REGELUI LA ALBA-IULIA

Nu eu, ci dânsul mi-a solicitat întrevederea - afirma, la ora 18,30, dl lon Iliescu.

INVITAŢIA LA COTROCENI MI-A FOST FĂCUTĂ PRIN INTERMEDIUL DLUI GHERMAN

Nu am acceptat să mediez - ripostează dl Corneliu Coposu, la ora 23,00.

Relatările dlor Iliescu şi Gherman în pag. 2.

Premieră în viaţa romilor:

CASA REGALĂ FACE ALIANŢE

Nu prea des ai posibilitatea — cum au avut-o ieri dimineaţa ziariştii prezenţi la Palatul Elisabeta — să vezi un rege stând la masă, ca simplu cetăţean, cu alţi muritori de rând, fie ei chiar lideri ai unor formaţiuni etnice. Ce e drept, "capul încoronat" în chestiune este recunoscut doar parţial, fiind vorba de Regele romilor nomazi şi căldărari, dl Ion Cioabă. Văzând Măria Sa că etnia romilor "n-are pe nimenea în spate", a făcut un pas spre Partida Romilor care i se pare "că e cea mai bună". Aceasta — după cum ne-au încredinţat domnii Gheorghe Răducanu şi Gheorghe Ivan — a făcut, la rându-i, "după cum ne învaţă Sf. Scriptură, doi". Rezultatul s-a materializat într-o alianţă, anunţată ieri oficial, care a emis şi un prim document: Apelul către români şi romi, care cere toleranţă şi reconciliere centru evitarea tuturor stărilor conflictuale şi convieţuire paşnică. Căci — zice dl Cioabă — romii, care s-ar cifra după recensământ la vreo 400.000, iar în realitate la 3 milioane, "sunt de 680 de ani paşnici, mama lor este România şi nu vor să se bage în Constituţie". Clement cu supuşii săi, regele Cioabă le găseşte şi scuze, căci, spune tot domnia sa, "când se duc să fure, de fapt îşi câştigă existenţa". O parte din vină
pentru situaţia lor ar avea şi Guvernul care n-a dat "nimic-nimicuţ, n-a rezolvat nici un memorand". Mai pragmatic, deputatul Răducanu întrevede câteva soluţii. S-ar putea promova câteva amendamente la Legea fondului funciar şi la cea a şomajului, astfel ca printre beneficiari să se afle un număr mai mare de romi.

În rest, un optimism justificat doar de disponibilitatea Casei Regale a Romilor de a finanţa în viitor unele acţiuni în favoarea romilor. Care acţiuni, deocamdată, se menţin la nivelul enunţului exprimat după tipicul celui politic.

Neli LUCHIAN
 

 
ŢINEŢI MINTE TREI CUVINTE: E MAI FRIG CA ÎNAINTE!