Publicat: 26 Aprilie, 2019 - 00:00
Share
Care erau subiectele zilei în urmă cu un sfert de secol, în 1994?
Libertatea din 26 aprilie 1994

PUNCTE DE VEDERE PE MARGINEA "SCANDALULUI BANCAR"

Răzvan Temeşan, preşedintele B.R.C.E.:

"SE ÎNCEARCĂ DESTABILIZAREA CONDUCERII ACTUALE A BĂNCII!"

• Nici vorbă de privatizarea B.R.C.E.

• Ancheta trebuie urgentată

• Bonitatea băncii poate scădea

• Nu am avut divergenţe fundamentale cu dl Dan Pascariu

Dan Pascariu, fostul preşedinte al B.R.C.E.:
"DACĂ SE VA DOVEDI CĂ ACUZAŢIILE SUNT REALE, PENTRU MINE VA FI O SURPRIZĂ EXTRAORDINAR DE MARE"

• Noul preşedinte al Băncii Bucureşti a fost evaluat la 500.000 dolari
- Interviurile, în pag. a III-a -

Nicolae Bâzoi a intrat în Săptămâna Patimilor
În exclusivitate, subprefectul Lucian Dumitriu ne-a declarat, că, de ieri, primăria sectorului 5 şi implicit "parohia" primarului Nicolae Bâzoi au fost luate la bani mărunţi de către garda financiară, poliţia economică, poliţia veterinar-sanitară, inspecţia de stat pentru construcţii, oficiul pentru protecţia consumatorului, centrul de medicină preventivă etc., punctul de interes reprezentându-l, printre altele, şi spaţiile comerciale din pieţe asupra cărora pluteşte bănuiala că ar fi fost date prin încălcarea legii. Datorită acestei impresionante densităţi de instituţii cu faimă pe metru pătrat de parohie (a căror prezenţă, cinstit vorbind, nu şi-o doreşte, mai nimeni!) primarul Bâzoi va traversa această săptămână ca pe una cu adevărat a patimilor. Cum va ieşi din ea, numai Dumnezeu ştie! Până atunci să reţinem o ultimă precizare a interlocutorului nostru: "Rezultatele controlului vor fi valorificate de Prefectură conform legilor în vigoare, propunându-se Guvernului măsurile ce se impun de la caz la caz". Să înţelegem, în subtextul acestor declaraţii, că nu este exclusă posibilitatea ca Prefectura să înainteze Guvernului un dosar pentru demiterea primarului Bâzoi. 

După vizita de informare despre informatorii STASI...
Se va retrage dl Ticu Dumitrescu din Senat?

• Da, a anunţat preşedintele AFDP, dacă nu vor pleca torţionarii!
• Primul vizat - senatorul PSM, Ştefan David!

Revenit dintr-o laborioasă activitate documentară efectuată în Germania, domnul senator Constantin Ticu Dumitrescu a declarat ieri în conferinţa de presă a PNŢCD, că s-a întors cu peste 15 kilograme de arhivă. "Sunt deconspirate numele, metodologia aplicată şi crimele înfăptuite de cei 93 000 ce au activat în STASI - a precizat d-sa - şi am înţeles că acolo s-a putut face curăţenie, fără ca personajele respective să fi fost supuse ulterior unor persecuţii. Mă simt vinovat că la noi nu s-a clarificat încă acest capitol confuz. Voi consulta partidul - dar - personal nu mai accept să stau în Senat lângă criminali, lângă torţionari! Mă voi retrage, exact ca din CPUN".

Cerând un răspuns, în exclusivitate, LIBERTATEA a adresat domnului senator următoarea întrebare: "Cine sunt torţionarii, colegi cu dl Ticu Dumitrescu în Senatul României"? "Am receptat întrebarea şi vreau să vă răspund că, dacă veţi fi în Senat, veţi afla răspunsul din Raportul pe care am să-l înaintez. Dar ca o precizare vreau să reţineţi că orice ofiţer de securitate anchetator provine din torţionari! Orice anchetator - chiar dacă a stat numai o lună ca ofiţer de securitate. Deci, mânăstire-ntr-un picior, ghici "ciupercă cine-i?".

Din jur s-a replicat: Ştefan David... David (din partea PSM)... Preşedintele AFDP a surâs ca Gioconda şi a adăugat... "şi încă vreo şase".

Roxana COSTACHE


"CRANS MONTANA" A TRECUT, POSTUL MARE CONTINUĂ