Publicat: 26 Iunie, 2018 - 00:00
Care erau subiectele zilei în urmă cu un sfert de secol, în 1993?

TRANZACŢIILE TRANZIŢIEI

"BUZUNARELE DE STICLĂ"

"Buzunarele omului de afaceri trebuie să fie de sticlă" - spunea plastic, într-o convorbire pe care am avut-o recent, la sediul din Hamburg al concernului CASTROL, dl. Volker Allnoch, preşedintele firmei. Sentinţa poate să pară nefirească prin prisma accepţiunii care s-a încetăţenit la noi atunci când e vorba de "afaceri".
Comunismul a transformat termenul într-unul de ocară, privindu-l din perspectiva exploatării omului de către om. Deşi în capitalism e... invers, timpul care a trecut de la opţiunea fundamentală a revoluţiei pentru economia de piaţă, nu i-a schimbat înţelesurile.
Pentru că în competiţia instaurată de "capitalismul sălbatic", puţine dintre exemplele care ne stau la îndemână şi-au putut justifica spectaculosul progres material doar prin muncă şi pricepere.
Formarea clasei mijlocii româneşti actuale, s-a bazat ori pe rezerve ilicite, formate încă de pe timpul dictaturii, ori pe specularea aproape neruşinată a vidului legislativ şi a lipsei de autoritate ce s-au instaurat după decembrie '89, ori pe ofensiva unor grupuri privilegiate care au avut în spate suportul aproape necondiţionat al noilor administratori. Nu puţine dintre averile care astăzi încearcă să-şi construiască o aură de respectabilitate sunt, în fapt, o parte a avutului "întregului popor", jefuit cu neruşinare de către cei mai întreprinzători dintre concetăţenii noştri.
N-aş vrea să se înţeleagă de aici că exclud cu totul existenţa averilor făcute în mod onest.
Timpul este însă prea scurt pentru a justifica acumulări de o asemenea amploare şi numai golurile din bugetul statului pot explica ce s-a întâmplat de fapt.

Revenind la aserţiunea dlui Allnoch, vreau să spun că într-o societate aşezată, ale cărei părţi componente sunt bine asamblate şi lucrează corect, asemenea lucruri nu se mai pot întâmpla.
Mi se pare sugestiv cazul fostului preşedinte al sindicatului german I. G. Metall care şi-a ratat cariera datorită unei speculaţii la bursă, normală pentru un om oarecare, dar inacceptabilă pentru unul care pretinde că nu are în vedere decât binele celor pe care-i reprezintă. Acesta trebuie să aibă "buzunare de sticlă". Buzunare de sticlă ar trebuie să aibă, mai întâi de toate, oamenii noştri politici, cărora omul obişnuit nu poate să le ierte faptul că, pe fondul sărăcirii generale, ei să prospere.
Buzunare de sticlă vor avea, poate, şi oamenii noştri de afaceri, în momentul în care cadrul legislativ va fi clar şi coerent şi când autorităţile statului vor avea puterea să-l facă respectat.
De altfel, dacă ne uităm prin istorie, vom face amara constatare că nu puţine din marile averi internaţionale de azi, s-au făcut cu pistolul, bâta sau cărţi măsluite.
De ce-am face tocmai noi excepţie?
Până una-alta, la noi au buzunare de sticlă doar cei mai mulţi dintre cei pe care economia de piaţă i-a adus la limita subzistenţei: se poate vedea limpede că în ele nu este nimic...

Octavian ANDRONIC

MINTEA ROMÂNULUI IN TRANZIŢIE
Să-ţi faci iarna CAR şi vara TVA

 

 

GENERALUL FLORICĂ ESTE ASTĂZI REAUDIAT
• Denunţător ori posibil cercetat?
Fie şi numai pentru faptul că presa s-a grăbit s-o acuze că "va îngropa totul" Comisia parlamentară "Anticorup-ţie" se încăpăţânează să se ţină cu ghearele şi cu dinţii de grafic. Până acum se pare că, prinţr-un program de lucru care s-a întins pe parcursul zilelor-lumină, primul obiectiv poate fi atins, adică audierea persoanelor acuzate de corupţie prin aşa-zisele dezvăluiri ale generalului Gh. Florică. Miercuri s-au aflat în faţa Comisiei col. Marin Agache - şeful Direcţiei financiare a S.R.I., col. Vasile Mureşan - adjunctul comandantului U.M, 0215, Gh. Hadeseti - director general adjunct al Direcţiei generale a vămilor şi Viorel Hrebenciuc - secretar general al Guvernului; ieri au fost audiaţi Cornel Dinu - antrenor federal, George Danielescu - fost ministru al finanţelor, Elena Stolojan - soţia fostului prim-ministru; Mircea Vaida - fost secretar de stat în Departamentul administraţiei publice locale şi gen. Ioan George Dănescu - ministru de interne. După cum se vede, cu eforturi nu uşoare, Comisia va epuiza, la sfârşitul săptămânii viitoare, lista pe care presa i-a atribuit-o generalului Florică. Deocamdată, timpul nu a permis decât audierea propriu-zisă, fără a se trece Ia studierea integrală a materialelor aflate în posesia Comisiei, fiind vizionate doar câteva fragmente dintr-o casetă video. Deşi s-a prezentat în faţa presei cu "garda închisă", deputatul PNŢ-CD Ioan Mureşan şi-a permis, în cele din urmă, câteva opinii în nume propriu. Potrivit acestora, cazurile semnalate de Garda Financiară, la nivel economic, par a fi în mare parte reale. E vorba în principal de evaziuni fiscale, cum apar lucrurile în cazul firmei "Ana Electronic". În încercarea de a obţine o imagine mai concretă, Comisia îi va reaudia azi pe gen. Florică, acesta s-a prezentat - ni s-a spus - destul de evaziv, la prima audiere, ca şi pe Radu Hortopan. Tot pentru azi sunt programaţi comisarii Gărzii Financiare care au instrumentat cazul Elon din Bacău. Am aflat, de asemenea, că deputatul FSN Mihăiţă Postolache s-a pus la dispoziţia Comisiei pentru a prezenta amănunte în legătură cu activitatea dlui Viorel Hrebenciuc pe când era prefect de Bacău. Am primit asigurări că raportul preliminar va fi înscris pe ordinea de zi a Parlamentului pentru marţi, urmând a fi audiat, în Camere reunite, miercuri, 30 iunie. Adică, în grafic.
 
Neli LUCHIAN
 
Tocmai pentru că are datorii de 28 milioane
"EXPRES" CONTINUĂ SĂ-ŞI TIPĂREASCĂ PUBLICAŢIILE
Considerând că ne-au prins într-un moment greu, în care nu putem răspunde, deoarece, pentru moment, ziarul "Vremea" nu mai apare, domnii de la "Evenimentul zilei", al Trustului "Expres", titrează cu bucurie: "Pentru că are datorii de 13 milioane la Imprimeria "Coresi", S-A DUS "VREMEA" SENATORULUI PĂUNESCU. Şi apoi scrie, cu exactitate mimată: Reluarea tipăririi se va face numai după onorarea facturilor neachitate de la 1 martie încoace. "La data de 21 iunie 1993, datoria Editurii "Adrian Păunescu" faţă de Imprimeria "Coresi" se ridică la suma de 12.951.307 lei, reprezentând facturi neachitate începând de la 1 martie 1993 şi până în prezent", specifică o Notă a Comitetului de Direcţie al Regiei Autonome a Imprimeriilor -Imprimeria "Coresi", document remis ieri redacţiei noastre şi care poartă semnăturile tuturor directorilor de la instituţia amintită. Drept urmare, publicaţiilor "Vremea" şi "Totuşi iubirea", ambele patronate şi editate de senatorul Adrian Păunescu (PSM) sub auspiciile editurii care-i poartă numele, le-a fost sistată apariţia".
Foarte drăguţi şi grijulii cu banii altora, domnii de la "Evenimentul zilei". Ca şi informatorii lor de la "Coresi". Cei mai grijulii. Dar ca să căutăm puţin prin arhivele Regiei Autonome a Imprimeriilor, să vedem cum stau cei de la "Expres" cu datoriile! Normal ar fi ca aceşti avocaţi ai Imprimeriei "Coresi" să fie curaţi ca lacrima, în chestiunea datoriilor proprii. Este Trustul "Expres", care editează "E venimentul zilei", în poziţia de a explica publicului că de-aia nu mai apare "Vremea", că are 13 milioane datorii faţă de tipografie? Nu prea ar părea, după faptul că tocmai defel care cred că e şi firesc să fie oprit un ziar, pentru datorii de 13 milioane au datorii, pentru ziarul lor, de 27 milioane. Şi nu datorii Regia Autonomă a Imprimeriilor. Iată un document acuzator. (Vezi Anexa alăturată). 
Aici intervine un al doilea aspect, al problemei. Dacă domnul director general, Alexandru Constantin, este atât de principial, cum vrea să pară, de ce nu aplică domnia sa acelaşi tratament (pe care ni l-a impus nouă) tuturor publicaţiilor care apar în poligrafiile domniei sale şi au datorii faţă de cei care le tipăresc? E, cumva, datoria noastră intolerabilă? De ce n-a considerat domnul director general, Alexandru Constantin, intolerabilă situaţia publicaţiilor Trustului "Expres" (care, în Casa Scânteii, 1711 sunt decât două, "Evenimentul zilei" şi "Expres Magazin"), când ele ajunseseră la datoria de 15 milioane de lei, dacă ăsta ar fi un prag peste care nu se poate trece? De ce n-a suspendat domnul director general, Alexandru Constantin, aceste publicaţii, nici în aprilie, nici în mai, nici în iunie 1993, când datoria lor faţă de Regia Autonomă a Imprimeriilor creştea peste 15 milioane? De ce în săptămâna în care aceşti oameni; care ne batjocoresc pe noi că avem datorii de aproape 13 milioane, aveau datorii de aproape 28 milioane, acest director care ne-a făcut atâta rău şi care a distrus Imprimeria "Coresi", nu a aplicat o aceeaşi măsură cu ei, pentru o datorie de aproape două ori şi un sfert mai mare?
Sunt leii "Expresului" mai verzi? Sau domnul Alexandru Constantin este ceea ce ştim cu toţii şi anume un abuziv în stare de orice, inclusiv de aranjamente, prin care încearcă să-şi subordoneze instituţii de sine stătătoare, ca, prin profitul luat de la acestea, să acopere deficitul unei întreprinderi pe care o conduce prost şi o va duce la faliment, neţinând seama de nivelul de viaţă şi de protecţie al celor mai buni şi mai pătimiţi; dintre oameni, care sunt tipografii?