Publicat: 27 Iulie, 2019 - 00:00
Share
Care erau subiectele zilei în urmă cu un sfert de secol, în 1994?
Libertatea din 27 iulie 1994

 

Cazul "MIORIŢA"

CLARIFICĂRI DE ULTIMĂ ORĂ!

După informaţiile de ultimă oră    primite la redacţie, datorită intervenţiei de ieri a ziarului nostru, Fondul Proprietăţii de Stat a decis schimbarea formei de privatizare a patrimoniului S.C. "Mioriţa" prin vânzarea pachetului de acţiuni, decizând ca spaţiile comerciale să fie puse în vânzare separat.

Noua formulă permite şi firmelor de nivel mediu să participe la tranzacţiile care vor decide atribuirea patrimoniului uneie dintre cele mai mari societăţi comerciale din Bucureşti.

Semnalul îndreptăţit al ziarului nostru, acreditează ideea nevoii de transparenţă şi în operaţiunile de acest gen.    


În această seară între orele 18 şi 20, Ia "Antena Bucureştilor"

TREI GAZETARI LA DISPOZIŢIA DV!

Realizatorul de programe radio Gh. VERMAN şi directorii publicaţiilor LIBERTATEA Şl CRONICA ROMÂNĂ - OCTAVIAN ANDRONIC şi  HORIA ALEXANDRESCU - vor răspunde, în direct, ascultătorilor.

Întrebările vor putea fi formulate la telefoanele: 614.31.90 şi 312.36.41. Emisiunea poate fi recepţionată pe frecvenţele 70,4 MHZ (Banda Est) şi 98,3 MHZ (Banda Vest)

SENZAŢIONAL

MAFIA EX-SOVIETICĂ TRAFICHEAZĂ ARMAMENT PRIN ROMÂNIA!

• Firma din Chişinău "Valeologia" este nava-amiral a contrabandei ce vizează zonele de conflict şi embargou
Aşa cum arătam în ziarul nostru de ieri, relatările pe care ni le-a făcut un membru "retras din activitate" al rackett-ului ruso-basarabean configurează tabloul unei intense activităţi ilegale ce traversează sistematic teritoriul românesc.
După spusele misteriosului nostru interlocutor, concernul economic "VALEOLOGIA" este unul din punctele unde duc mai toate firmele comerţului cu produse strategice şi armament. Ivan Roşca - actualmente reprezentant al firmei "EST-VEST IMPEX" şi Vitali Usturoi, în colaborare cu cetăţeanul german de origine română David Merger, partener al firmeilor româno-germane "MED COMPANY DHS" şi "INFOSAN" din Tg. Mureş sunt angrenaţi în aranjamente care au avut ca destinaţie finală zone de conflict din fosta Iugoslavie. David Merger are, de asemenea, relaţii strânse cu Vladimir Dobra, directorul firmei "NOVO ESCAL" din Chişinău, fost ofiţer de informaţii, şi cu Petre
Cornelia, director la "PROMOTION SERVICE" SRL, pe aceleaşi coordonate.

Un caz aparte este cel al lui Timur Mutaliev, patronul firmei "REX LTD" din Tatabanya (Ungaria), alt partener de marcă al concernului "VALEOLOGIA" (concern căruia îi aparţinea un transport-pirat de petrol reţinut pe Dunăre de observatorii O.N.U., nu demuIt). Acesta coordonează ample acţiuni de comerţ ilegal de armament, tehnică de luptă şi materiale strategice provenite din republicile ex-sovietice, în special din Federaţia Rusă, pe filiere consolidate în Ungaria, Bulgaria şi România, către Occident sau Balcani. Firma de bază a lui Mutaliev - "REX KING" - are sediul la Moscova şi, în afară de filiala din Ungaria, mai dispune de firma "BALCONE INVESTMENT LTD" în Irlanda de Nord(!), în România înregistrând, împreună cu Leonid Viniciuc firma "TERRA", la Constanţa. Vasile Vulcănescu, fost reprezentant al "Valeologiei" la Bucureşti, i-a confirmat "corespondentului" nostru că "sumele fabuloase" de care dispune Mutaliev ar putea proveni inclusiv din legăturile pe care acesta le întreţine cu cartelul columbian al drogurilor şi din alte acţiuni suspecte derulate în Italia, Anglia şi Irlanda de Nord, ţară unde s-ar afla principalul său depozit bancar.

OCTAVIAN ANDRONIC


UN FOTBALIST DE 5 MILIOANE (dolari)!
Talonat de reprezentanţii presei, Gică Hagi a oferit puţine autografe, dintre care unul, evident, cititorilor ziarului nostru

Descinzând dintr-un superb Mercedes alb 300 Sport...

GIGĂ HAGI A ÎNMÂNAT, IERI, CHEILE UNUI OPEL ASTRA CÂŞTIGĂTORULUI CONCURSULUI

COCA-COLA!
Celebrul nostru fotbalist ne-a confirmat prezenţa sa în 11-le Barcelonei, pentru o bursă de 5 milioane dolari!
Ieri, la orele 14,10 trecute fix, un superb Mercedes 300 Sport alb l-a adus pe decarul echipei naţionale de fotbal în incinta fabricii de îmbuteliere Coca-Cola, din Bucureşti, unde a îndeplinit formalităţile ceremoniei de înmânare a cheilor unui OPEL ASTRA, câştigătorului concursului de... capace organizat de Coca-Cola - domnului Lucian Badea.

Deşi a refuzat să acorde interviuri, câştigătorul "Trofeelor Libertatea 1991" Gică Hagi nu a ezitat să ofere un autograf cititorilor ziarului nostru, după care s-a strecurat cu dificultate spre Mercedesul său alb cu care s-a îndreptat spre Aeroportul Băneasa, unde un avion îl aştepta pentru a-l duce înapoi la Constanţa.

Aseară, târziu, la Discoteca VOX MARIS din Costi neşti, unde se afla în compania prietenului său, patronul Nicuşor Năstase, Gică s-a arătat mai puţin zgârcit cu detaliile de ultimă oră ale aranjamentului său de la Barcelona:

"După ce, la un moment dat, tratativele intraseră în impas, lucrurile s-au clarificat datorită intervenţiei hotărâte a antrenorului Johann Cruyff. Valoarea totală a tranzacţiei este de 5 milioane dolari, dintre care 3 milioane ia fostul meu club, Brescia. În toamnă, deci, voi juca Ia Barca!".

Octavian ANDRONIC
Mihaela CÂRSTEA


Dispărut după ce a dat un tun de 500 de milioane,

REPORTERII NOŞTRI L-AU DESCOPERIT, IERI, PE PATRONUL DE LA "COMIMPEX 36"

Continuăm să vă prezentăm afacerile murdare ale concernului fantomă "Comimpex 36" care, prin emiteri de cecuri fără acoperire, înşelătorii si manevre financiare dubioase, a păgubit mulţi cetăţeni cu importante sume de bani, totalul "beneficiului" ilicit al patronului Dan Neacsu urcând până Ia impresionanta sumă de 500 milioane lei. Ieri, reporterii noştri l-au reperat pe escrocul Dan Neacşu, care dispăruse din ochii anchetatorilor. (Amănunte despre acest caz complicat în pagina a VIl-a).

LECTURI DE VACANŢĂ

Raportul SRI despre...

DECEMBRIE '89 LA BUCUREŞTI

Zvonurile alarmiste, vehiculate chiar de reprezentanţii noii puteri, civili şi militari au alimentat panica în rândul populaţiei. Începând cu după-amiaza zilei de 22 decembrie, psihoza "teroriştilor" a devenit boală naţională.

PROVOCATORII MIŞUNĂ 
PRIN ORAŞ
În urma acţiunii de intervenţie, au fost lichidate două persoane, îmbrăcate în costume civile, de culoare închisă, fără documente de identitate asupra lor. (O a treia persoană, probabil rănită, a reuşit să părăsească zona)..

Cei doi morţi au fost preluaţi de Gărzile patriotice din zonă, pentru a fi predaţi organelor de poliţie. 

La data respectivă ei au fost asimilaţi sintagmei, de largă circulaţie pe atunci "securiştii-teroriştii". Numai că toate cadrele fostului D.S.S. au fost, ulterior, anchetate de Procuratura Militară, fără a se putea produce dovada fie şi a unei singure acţiuni teroriste, care să le fi avut drept autori pe acestea.    

Indicii ale căilor de urmat pentru afişarea adevărului în această privinţă oferă câteva întâmplări, unele dintre ele tragice, petrecute în perioada respectivă.

Astfel, în seara zilei de 23 decembrie 1969 unui grup de ofiţeri de contraspionaj din cadrul Securităţii Municipiului Bucureşti (mr. STOICA ADRIAN, mr. NICOLAE CONSTANTIN, mr.    POP VICTOR, mr.  STROE ION, mr. STANESCU FLOREA şi cpt. BOBU     CONSTANTIN) împreună cu 60 subofiţeri de la Miliţia Capitalei, li s-a transmis, prin colonelul BARBULESCU MARIN, fostul şef al acestei unităţi ordinul generalului MlLITARU NICOLAE de a se deplasa cu un autobuz, mai întâi în zona întreprinderii "Neferal", iar apoi în zona cimitirului din comuna Pantelimon, unde "urma să fie desantat un comando libian, format din luptători de elită şi dotat cu armament ultraperfecţionat pentru misiuni de noapte". După ce ofiţerii şi subofiţerii au luat poziţie de luptă, asupra lor s-s deschis foc de la unităţi militare din apropiere; ulterior făcându-li-se cunoscut că, dintr-o eroare, prezenţa lor acolo nu a fost notificată.

În noaptea zilei următoare, grupul respectiv de ofiţeri de securitate a primit ordin, pe aceeaşi filieră, să ocupe poziţii de luptă în podul hotelului "Bulevard", în baza unor date potrivit cărora pe platoul Casei Centrale a Armatei urma să fie desantaţi terorişti străini, din elicoptere. Pe tot parcursul nopţii, în zona hotelului s-au executat trageri intense cu diverse tipuri de armă. Menţionăm că în noaptea respectivă, mai mulţi ofiţeri din unitatea de contraspionaj au observat direct, din clădirea sediului central, cum pe platoul fostei Miliţii a Capitalei, precum şi pe strada Beldiman vizavi de sediul fostei Securităţi a municipiului Bucureşti, erau dispuse efective de paraşutişti militari. Cei de pe strada Beldiman erau îmbrăcaţi în treninguri de culoare închisă şi împreună au executat foc în direcţia hotelului "Capitol" şi Palatului Telefoanelor.

Efectivele de paraşutişti au fost provocate în noaptea respectivă. În două rânduri, cu tir automat, de către 3 persoane ce foloseau un ARO alb, cu număr de înmatriculare galben, care au dovedit o foarte bună pregătire în războiul de gherilă urbană.

ECHIPAJELE MORŢII

Un alt caz de data aceasta cu consecinţe tragice, s-a petrecut în aceeaşi zi de 23 decembrie 1989, în jurul orelor 23.00, când trei echipaje compuse din câte cinci cadre, comandate de către fostul şef de stat major al unităţii, lt. col. TROŞCA GHEORGHE, cu trei ABI-uri, dotate cu armament, muniţie şi alte materiale specifice, au primit ordin prin telefon de la col. ARDELEANU GHEORGHE, care se afla în sediul M.Ap.N., să se deplaseze la acest minister în vederea executării unei misiuni în cooperare cu forţele armate.

La puţin timp după sosirea celor două echipaje (unul s-a defectat pe traseu rămânând în Piaţa Kogălniceanu), la locul stabilit, asupra acestora s-a deschis foc automat dintr-un tanc aflat în dispoziţivul de apărare al M.Ap.N., tanc ce a împins cele două ABI-uri pe spaţiul verde care desparte cele două sensuri de circulaţie din zonă. În urma acestei acţiuni, au decedat pe Ioc şapte cadre, iar alte patru au fost rănite, reuşind să părăsească zona, scăpând cu viaţă.

Menţionăm faptul că într-unul din cele două ABI-uri s-a aflat şi numitul ISAC CONSTANTIN, împuternicit al "Frontului" pentru U.S.L.A, care a fost rănit şi a reuşit să părăsească zona. În faţa M.Ap.N. au rămas cele două maşini de luptă, pe care ulterior s-a inscripţionat cu cretă cuvântul "TERORIŞTI".

Acţiunea forţelor aparţinând M.Ap.N. a cauzat moartea lt col. TROSCA GHEORGHE, cpt. COTUNA EUGEN, plt.maj. MUICARU ION, plt-maj. OPREA EMIL, serg. maj. COSTACHE ION, serg. maj. NEAGOE TEODOR şi serg. maj. SURPĂTEANU CONSTANTIN-FLORIN şi rănirea gravă a lt. maj. GIRZ ROMULUS, plt. GAlNESCU PETRE, serg. maj. PADURARU IONEL şi serg. maj. SOLDEA ŞTEFAN.

Supravieţuitorii au fost ulterior şi anchetaţi în scopul obţinerii de material probatoriu în vederea documentării variantei cu privire la misiunea ce o primiseră "de atacare a sediului M.Ap.N.". Ca urmare a intervenţiei factorilor de comandă din unitate pe fondul negăsirii nici unei probe sau indiciu că ar fi intenţionat să execute un atac asupra obiectivului menţionat, au fost puşi în libertate şi scoşi prin ordinul ministrului apărării naţionale de pe lista "teroriştilor", în aceste condiţii s-a permis ridicarea de la Institutul medico-legal a celor şapte cadavre, primindu-se autorizaţia de înhumare.

Ulterior, factorii de conducere ai MApN din acea perioadă, au recunoscut că acţiunea trupelor proprii s-a comis "accidental".    

Un caz similar este cel petrecut, în dimineaţa zilei de 23 decembrie la Aeroportul Otopeni.

Amănuntele sunt de-acum cunoscute. Dispozitivele militare de apărare a aeroportului au tras asupra trupelor de securitate (U.M. 0865 Campina), care soseau, la cererea generalului RUS IOSIF (comandantul aviaţiei militare), tocmai pentru a sprijini apărarea aeroportului, ameninţat de "iminente atacuri teroriste".

Vinovaţii principali de tragedia întâmplată sunt - conform Rechizitoriului Parchetului General, Secţia Parchetele Militare - general-maior DRAGHIT DUMITRU pe atunci colonel, comandantul unic al dispozitivului de pază şi apărare al Aeroportului Otopeni si general-maior GHIŢA D. GRIGORE, comandantul Trupelor de Securitate, pentru faptul de a nu fi asigurat condiţiile elementare de disciplină militară pentru acţiunea în curs.

Aceste exemple şi multe altele, întâmplate în Bucureşti şi în alte oraşe ale ţării, evidenţiază existenţa unor interese vizând implicarea securităţii în aşa-zise acte teroriste şi culpabilizarea armatei şi miliţiei că au tras în populaţie şi au încercat să-l apere pe Ceauşescu până la sfârşit.

Dacă adăugăm şi uriaşa campanie de dezinformare lansată prin Televiziunea Română Liberă care au panicat întreaga ţară, întreţinând atmosfera unui veritabil război civil atât de controversata problemă a "teroriştilor" îşi află, dacă nu răspunsul, cel puţini oamenii care ar putea ajuta efecfiv la elucidarea sa.


 

 

Pag. a III-a