Publicat: 27 Mai, 2018 - 00:00
Care erau subiectele zilei în urmă cu un sfert de secol, în 1993?
Cu gândul la steagul Budapestei...
BUCUREŞTENII AU PARTICIPAT CU ENTUZIASM LA... CHALLENGIADĂ!

 

DE LA O ZI LA ALTA
„GARDA" moare, dar nu se predă!
ALTE ÎNTÂMPLĂRI PE "DRUMUL KENTULUI"
"Moştenirea Florică", se compune, printre altele, şi din mari sume de bani de care statul român a fost frustrat de traficul de ţigări prin emiterea de CEC-uri fără acoperire.
DOUA CECURI, UNUL DE 221.847.000 LEI ŞI ALTUL DE 197.222.386 LEI AU FOST ELIBERATE LA VAMA CONSTANŢA, PRIN BANKCOOP, PE FIRMA MHD. FIRELE ACŢIUNII AU DUS CĂTRE UNUL DINTRE CAMPIONII EVAZIUNII — JAMAL EL ATEM, COPATRON LA "GOLDEN FISH" ŞI LA ALTE CÂTEVA RESTAURANTE UNDE SE "SPALĂ" DE ZOR BANII NEGRI.
Toată chestiunea a rămas, în mod curios, în suspensie, din noiembrie 1992 până de curând, când doar o acţiune hotărâtă a ministrului de finanţe, dl. FLORIN GEORGESCU, a făcut ca o mare parte din această sumă să poată fi recuperată, în urma controlului general efectuat la BANKCOOP.
AVÂND ÎN SPATE O GRĂMADĂ DE ALTE ASTFEL DE AFACERI, JAMAL DIMITRI (CUM MAI ESTE CUNOSCUT) SE PARE CĂ ÎŞI FACE BAGAJELE, INTENŢIONÂND SĂ PĂRĂSEASCĂ ŢARA LA SFÂRŞITUL ACESTEI SĂPTĂMÂNI. NU PE LA GIURGIU (PE UNDE E "AJUTAT" SĂ INTRODUCĂ, SĂPTĂMÂNAL, 1-2 CONTEINERE DE ŢIGĂRI) CI PE LA OTOPENI.
DESTINAŢIA: LARNAKA, CIPRU!
AICI, LA "STATUL MAJOR" AL COMERŢULUI ILICIT DE ŢIGĂRI DIN ACEASTĂ ZONĂ A EUROPEI, SE VOR REUNI, NU PESTE MULT TIMP, FACTORII RESPONSABILI. MARELE BOSS, JOUBRAN TUOMI, ESTE ÎNGRIJORAT DE TURNURA PE CARE O IAU LUCRURILE.
"DEFECŢIUNEA" ROTIŢEI "FLORICĂ" PARE SĂ FI GRIPAT MOTORUL CONTRABANDEI.
■ Nu fiţi îngrijoraţi: pe piaţa românească se află, în continuare, o mare cantitate de ţigări de această provenienţă. Atâta timp cât ţigările străine se vor vinde sub "pragul" de 1300 lei (valabil, de pildă, pentru KENT), înseamnă că ele intră pe piaţă fără plata vamei şi a accizelor. Generând, în continuare, o presiune majoră asupra schimbului valutar "la negru".
Apropo: la menţiunea din ziarul nostru referitoare la faptul că dl. ex-comisar Florică ar fi schimbat pe la casieriile armatei 2000 de dolari care i se păreau... şifonaţi, Biroul de presă al M.Ap.N. infirmă şi ne răspunde ritos că "nici un organ financiar al Ministerului Apărării Naţionale nu este abilitat şi nu efectuează schimburi valutare".
Cum însă cititorii noştri probabil şi-au dat seama, nu la asta ne-am referit noi. Ci la faptul că dl. general schimbase dolarii pe... dolari, poate pentru a se pierde urma seriilor. Din câte se pare, "cestiunea" e cunoscută de dl. general Şarpe, în a cărui subordine lucrează fiul dlui Florică, cel pe numele căruia figurează firma în asociere cu un iordanian - celebra "Tea and coffee overseas trading". "Unde scrie că n-am voie să am firmă !" — a replicat candid dl. general ziarului "Românul". Aşa e! Unde scrie şi că n-ar avea voie să aibă trei maşini, dintr-o leafă de general ? Unde scrie că...
"SCANDALUL FLORICĂ" DEVINE, PE ZI CE TRECE, "PARODIA FLORICĂ". O BĂLMĂJEALĂ PENIBILĂ, COMPUSĂ DIN MINCIUNI SFRUNTATE, NEGĂRI, RETRACTĂRI ŞI UN MARE NUMĂR DE PROSTII.
UN "EROU" PE MĂSURA "EVENIMENTULUI ZILEI" Şl A SPECIALIŞTILOR SĂI ÎN INTOXICARE.
Vom reveni.

Panică pe „Drumul Kentului" în Bulgaria
Printr-o acţiune hotărâtă a poliţiei (Bulgaria n-are Gardă Financiară) reţelele de traficanţi de ţigări arabi care activau cu considerabil succes şi în această ţară, au primit o lovitură. Capii mafiei au fost arestaţi, depozitele clandestine sigilate şi acţiunea judiciară,de amploare, declanşată. Absenţa unui "caz Florică" face ca la vecinii noştri lucrurile să devină mult mai clare.
NECLARĂ RĂMÂNE SITUAŢIA, PE ACEASTĂ PIAŢĂ, A CÂTORVA MARI CONCERNE OCCIDENTALE, PRODUCĂTOARE DE ŢIGĂRI — BRITISH-AMERICAN TOBACCO, BROWN MANS — CARE CEDASERĂ DREPTURILE DE REPREZENTARE FIRMEI CIPRIOTE KENTAL AND WILLIAMSON, PHILIP MORRIS SI ROTH CEA CARE A ORGANIZAT ŞI PUS ÎN MIŞCARE REŢELELE CLANDESTINE DIN BULGARIA ŞI ROMÂNIA.