Publicat: 27 Septembrie, 2019 - 00:00
Share
Care erau subiectele zilei în urmă cu un sfert de secol, în 1994?
Libertatea din 27 septembrie 1994

 

Prin întâlnirea de ieri dintre preşedinţii României şi Statelor Unite

BILL CLINTON ŞI ADMINISTRAŢIA DAU UNDĂ VERDE RELAŢIILOR BILATERALE

Ieri după-amiază, la hotelul Waldorf Astoria din New York, a avut loc întâlnirea dintre Bill Clinton, preşedintele SUA şi Ion Iliescu, preşedintele României. Momentul este considerat deosebit de benefic pentru spargerea ultimelor rezerve ale Administraţiei americane în relaţiile cu România. Iată succesiunea selectivă a evenimentelor de ieri, în relatarea agenţiei ROMPRES.

Preşedintele României, Ion Iliescu, aflat în SUA cu ocazia deschiderii celei de-a 49-a sesiuni a Adunării Generale a ONU, s-a întâlnit luni cu preşedintele Statelor Unite, Bill Clinton, la hotelul Waldorf Astoria din New York.

În cursul dialogului dintre cei doi şefi de stat, preşedintele american şi-a manifestat interesul faţă de mersul reformei în România - a declarat, la puţin timp după încheierea convorbirilor, purtătorul de cuvânt al Preşedinţiei României, ambasadorul Traian Chebeleu, Şeful Casei Albe a fost interesat şi de modul în care vede Bucureştiul soluţionarea conflictului din fosta Iugoslavie. Preşedintele Iliescu a reiterat poziţia conform căreia Iugoslavia (Serbia şi Muntenegru) trebuie sprijinită în noua ei atitudine faţă de sârbii bosniaci, în sensul ridicării embargoului impus Belgradului, acţiune care afectează direct şi România.

Cu prilejul întâlnirii, preşedintele Ion Iliescu a reînnoit invitaţia făcută omologului său american, Bill Clinton, de a vizita România. Aceasta ar fi ca primă dată probabilă, după desfăşurarea la Budapesta, la sfârşitul anului a reuniunii CSCE, la care preşedintele american şi-a anunţat participarea.

După întâlnirea cu Bill Clinton, preşedintele Iliescu a rostit un discurs în plenul Adunării Generale ONU.

Programul preşedintelui Ion Iliescu, în cea de-a doua zi a prezenţei sale în SUA, a început prin participarea la un mic dejun cu oameni de afaceri şi din domeniul financiar-bancar.

În drum spre Washington, la solicitarea grupului de presă, preşedintele României, Ion Iliescu, referindu-se la întâlnirea cu preşedintele american, a arătat că a fost pus în evidenţă "interesul personal al lui Clinton - căruia i-a aparţinut iniţiativa organizării acestei întâlniri - şi al Administraţiei americane pentru a consolida evoluţia pozitivă a relaţiilor bilaterale".

Adrian Buga, pilotul care a reuşit evitarea catastrofei aviatice, ne-a declarat

"AM REFUZAT SĂ CRED CĂ VA FI ULTIMA CLIPĂ DIN VIATA MEA"

Ieri, pe Otopeni, la ora 15.45, din cursa Paris - Bucureşti, a coborât deja celebrul Adrian Buga, pilotul TAROM care a evitat sâmbătă o gravă catastrofă aeriană. Dl Buga a răspuns, imediat după sosire, întrebărilor reporterilor noştri.

Libertatea: În momentul incidentului de zbor, avionul era cuplat pe pilotul automat?

Adrian Buga: Avionul a fost pilotat de mine tot timpul.

Libertatea: Cât timp s-a aflat avionul în cădere liberă?

Adrian Buga: 32 de secunde avionul a căzut. Şi atunci, în acele momente, am refuzat să cred că trăiesc ultima clipă din viaţa mea.

Libertatea: Căderea s-a datorat unei erori de pilotaj sau unei defecţiuni tehnice a aparatului?

Adrian Buga: Nu pot să precizez acest lucru. Investigaţiile vor demonstra cauzele incidentului de zbor.

Libertatea: Care a fost primul lucru pe care l-ati făcut când aţi coborât din avion?

Adrian Buga: Trebuie să mă gândesc... Am controlat avionul să văd în ce stare este. 

Libertatea: Aţi telefonat acasă de la Paris?

Adrian Buga: Da. Am anunţat soţia că am o problemă tehnică din cauza căreia am să mai întârzii. Mă minţi? m-a întrebat. Nu... Ce să-i spun...

Libertatea: La Paris aţi ajuns imediat un subiect de primă pagină. Cum i-aţi făcut faţă?

Adrian Buga: Am fost asaltat de presă. Nu le-am vorbit prea mult pentru că am fost ocupat: Imediat după aterizare am fost contactat de experţii de la Airbus.
Libertatea: După performanţa de a evita o catastrofă iminentă, aţi primit vreo ofertă de angajare de la altă companie?

Adrian Buga: Nu, nu s-a înghesuit nimeni. Prefer să rămân la compania TAROM, care m-a crescut. 

Libertatea: Câte ore de zbor aveţi la activ?

Adrian Buga: 12.900. Mă feresc să spun 13 mii, că-i cu ghinion.

Libertatea: Incidentul de sâmbătă a fost cea mai groaznică întâmplare a vieţii de pilot?

Adrian Buga: Groaznic a fost pentru că am avut pasageri la bord. M-am mai aflat în situaţii similare, dar fără pasageri.

Libertatea: Ce faceţi acum?

Adrian Buga: Mi-am luat, deocamdată, un concediu.

Georgiana CAPUERDE
Dan CONSTANTIN
Foto: Romulus ZAMFIR

GURA LUMII LA... NEW YORK

•• O PREZENŢĂ inedită în avionul (bătrânul Boeing 707 al răposatului, aeronavă ce a scăpat nevătămată, că a mai fost una dată cu motoarele de pistă) care a purtat delegaţia română spre New York; Nicolae Cristache, fostul redactor şef al "Orei", câştigător al unui premiu de consolare •• CA DAN PASCARlU, Ia turneul asiatic din primăvară, când tocmai fusese debarcat de la BRCE •• În parada modei informale din avion - fiecare s-a îmbrăcat cu ce-avea mai comod pentru cele 9 ore de zbor - lider autoritar a fost dl ministru Meleşcanu, care a arborat un superb pulovăr cu motive abstracte, în culori reci •• SINGURELE PREZENŢE feminine din delegaţie sunt Corina Creţu, expert la Cotroceni, şi alte două tinere domnişoare cu identitate incertă până în momentul în care am aflat că sunt... bodyguarzi •• CU ACEST turneu, compania ROMAVIA a revenit în centrul atenţiei, după ce, în ultimele două mari turnee (Africa şi Asia) fusese detronată de TAROM, cu noile sale Airbusuri... •• ACEASTA A FOST, probabil, cea mai mică delegaţie care l-a însoţit pe preşedinte într-o vizită importantă. Ultimele retuşuri - făcute la recomandarea ambasadei din Washington prin glasul autorizat al Iui Mihai Bujor Sion - i-au ras de pe listă pe Viorel Hrebenciuc şi Mircea Coşea •• UN OM norocos în avion: ministrul Florin Georgescu, care ar fi trebuit să conducă delegaţia care a mers la Roma, la penibilele "zile ale României". In ultimul moment i-a predat ştafeta şi... ghinionul lui Doru Matei, colegul de la turism.

AMBIDEXTRU

SCRISORI CĂTRE CITITOR
O ECHIPĂ INEDITĂ

Sportul constituie una dintre marile atracţii ale lumii contemporane, un adevărat fenomen social, nu degeaba spunându-se că, de pildă, dacă fotbalul nu exista, el trebuia inventat.

De aceea, venind în întâmpinarea dorinţelor dv., ziarul nostru - aflat, după cum aţi observat, desigur, într-o evidentă schimbare - îşi propune să vă prezinte ştiri, comentarii, rezultate, interviuri din sfera activităţii competiţionale interne şi internaţionale, pentru a astâmpăra setea de noutate şi curiozitatea amatorilor de sport.

De luni, 3 octombrie, "Libertatea" va apărea dimineaţa, ceea ce ne va permite să vă oferim, cu câteva ore mai devreme, tot ceea ce am aflat pentru dv.!

Ne place să credem că, de-a lungul anilor, ziarul nostru a alcătuit, împreună cu bucureştenii, o inedită echipă. O echipă, "un dublu de neînvins" - cum sună o reclamă la modă, şi pentru a vă dovedi că suntem o echipă, vă asigurăm că vom fi receptivi la orice propunere ce va sosi din partea dv., cu care am dori să purtăm un permanent dialog, indiferent de "culoarea tricoului" pe care-l purtaţi, pentru că suntem convinşi că de fapt, îmbrăcăm numai echipamentul... tricolor!

Dan PĂTRAŞCU