Publicat: 28 Iulie, 2014 - 00:00
Care erau subiectele zilei în urmă cu două decenii, în 1994?
Libertatea din 28 iunie 1994

 

SENZAŢIONAL

În premieră absolută: "ORGANIGRAMA" REŢELEI MAFIEI MOLDO-RUSE "RAKET!"

• Organizată pe zone geografice, "RAKET" asigură "protecţia" turiştilor din CSI care traversează România • Brigăzi, celule şi grupe extrem de bine dotate • Banii se "spală" prin firma "LEONS" din Chişinău, amplasată într-o unitate de desant - Regimentul 300 Paraşutişti, aparţinând unui ofiţer din trupele OMON.
În precedentele două articole pe această temă am relatat despre informaţiile primite din partea unui fost membru al mafiei ex-sovietice, prin care acesta ridica vălul de pe tenebroasele manevre întreprinse sub acoperiri diplomatice sau comerciale de către membrii celei mai active organizaţii criminale a momentului.
Una dintre cele mai profitabile activităţi desfăşurate pe teritoriul României este aceea a organizaţiei "RAKET" în care s-au angrenat, cu precădere foşti militari întorşi din ţările ex-sovietice în care fuseseră dislocaţi. Organizaţia - care are sediul central la Moscova - şi-a creat filiale geografice, urmărind strângerea de fonduri pe care le utilizează pentru acţiuni de destabilizare în zone de interes major, în special foste ţări socialiste, unde desfăşoară activităţi diverse, inclusiv cu carreter terorist.

Reţeaua "RAKET" pentru România, cu centrul Ia Chişinău, este coordonată de BO-

BEA BABBIN şi e organizată pe "brigăzi" cu competenţe zonale:

• Brigada BARDA, pentru Transilvania, condusă de Sergiu Lisii.

• Brigada VEST, coordonată de Sergiu Negruţ.

• Brigada MOLDOVA, condusă de Victor Medveev şi Iuri Slobodian.

• Brigada ZOLOTAIA, pentru Dobrogea, condusă de Aurel Romir.

• Brigada MEDVEDEV, pentru sudul ţării, condusă de Gheorghe Mişkoi.

• Brigăzile IOSIF CEL MARE şi PITERSKOVO, ce acoperă zona de nord, conduse de Slavic Borş şi Teodor Brinovschi.

La rândul lor, brigăzile au în componentă "celule" formate din 10-15 oameni, acţiunile fiind însă întreprinse de "grupe" alcătuite din 4-6 oameni, care dispun de câte 2-3 autoturisme dotate cu staţii de emisie-recepţie şi aparatură optică de supraveghere. De regulă, fiecare acţiune este pregătită temeinic, după reguli profesionale în care intră documentarea informativă, procurarea de paşapoarte şi documente de acoperire, hărţi, armament şi muniţie. Organizaţia RAKET şi-a recrutat colaboratorii de la firme de turism, precum şi dintre şoferii acestora. Una dintre grupări, cu sediul la Moscova, prin intermediul societăţii "LEONS" din Chişinău, valorifică sumele estorcate în Moldova şi România. Culmea este că sediu! firmei se află intr-o unitate de desant - Regimentul 300 Paraşutişti - patronul acesteia fiind Boris Constantin, fost ofiţer în trupele OMON.

Interlocutorul nostru ne-a relatat şi faptul că un model tipic pentru această activitate extrem de profitabilă (amintiţi-vă doar numeroasele relatări din presa română privitoare la autocarele cu turişti basarabeni jefuite sau "taxate" pe teritoriul românesc de către conaţionali de-ai lor) este Vladimir Rotar, fost luptător în Afganistan, posesor a trei paşapoarte (rusesc, basarabean şi ucrainean) care asigură "protecţia" turiştilor din CSI, aflaţi în România, percepându-le taxe substanţiale. El inspectează periodic activitatea brigăzilor şi întreţine strânse relaţii cu foşti ofiţeri din armată şi poliţie, patroni de firme de detectivi particulari. Astfel de organizaţii de sorginte estică acţionează extrem de eficient în Polonia şi Bulgaria, având un puternic "cap de pod" în Ungaria.

Octavian ANDRONIC


FOTBALIŞTII ROMÂNI-COTĂ EXCEPŢIONALĂ

llie Dumitrescu va juca 4 ani la echipa britanică Tottenham Hotspur. Contractul va fi semnat pentru 4 milioane dolari. Ilie se află deja la Londra.
Florin Răducioiu pleacă pentru 3 ani de la Milan, la Espanol Barcelona. Transferul i-a costat pe spanioli 3 milioane dolari. Salariul Iui Răducioiu pe sezon este de 625.000 dolari.

JUCĂTORII ROMÂNI DUPĂ CUPA MONDIALĂ SUNT DINTRE CEI MAI BINE PLĂTIŢI PROFESIONIŞTI DIN FOTBAL
În Piaţa Revoluţiei

BRUTARII AU PLÂNS DUPĂ CELE 550 DE CENTRE DE PÂINE PIERDUTE

În halate albe, peste 500 de brutari din societăţile de morărit şi panificaţie ale Capitalei au manifestat ieri, în Piaţa Revoluţiei, unde au strigat timp de trei ore - fără efect - "Jos Halaicu", "Vrem centrele înapoi!".
Iniţiat de SC PAJURA SA, mitingul de protest s-a dorit a fi un semnal de alarmă privind înstrăinarea de către Primăria Capitalei a 550 de centre de vânzare a pâinii, din 1990 până în prezent. Ca atare, brutarii au ajuns să vândă pâinea în stradă. "Nici o lege din această ţară nu spune că Primăria este stăpâna acestor spaţii - ne spune directorul SC PAJURA. Dacă brutarii au ieşit in stradă, să ştiţi că într-adevăr lucrurile sunt dramatice". Trecerea magazinelor specializate în vânzarea pâinii, printr-o nouă hotărâre guvernamentală, în proprietatea societăţilor de morărit şi panificaţie, ar fi în opinia sindicaliştilor soluţia optimă de rezolvare a acestei situaţii, care ne afectează pe toţi.

Georgiana CAPUERDE


​Urăm preşedintelui cât mai grabnică însănătoşire

ILIESCU, NU UITA, ELIAS NU-I CASA TA

Tag-uri Nume: