Publicat: 28 Septembrie, 2019 - 00:00
Share
Care erau subiectele zilei în urmă cu un sfert de secol, în 1994?
Libertatea din 28 septembrie 1994

 

Corespondenţă din Washington, de la Octavian Andronic

WILLIAM CLINTON l-A DECLARAT LUI ION ILIESCU: "SUCCESELE VOASTRE SUNT ŞI ALE NOASTRE!"

Capitala Statelor Unite, Washington, a primit astă-noapte (azi dimineaţă - ora Bucureştiului) delegaţia română cu... tunete şi fulgere. După un zbor de circa o oră, aeronava Boeing 707 a Romavia a aterizat, pe o ploaie violentă, în inima districtului Columbia unde, de astăzi, se desfăşoară a doua parte a vizitei oficiale a delegaţiei române.
Ieri a fost o zi plină şi, aşa cum era de aşteptat, momentul de vârf l-a constituit întâlnirea dintre preşedintele american şi cel român, care a avut loc la hotelul Waldorf Astoria, din Manhattan. Programată să dureze o jumătate de oră, convorbirea dintre domnii Iliescu şi Clinton s-a prelungit cu încă vreo zece minute pentru atingerea subiectelor abordate, ceea ce a făcut necesară şi decalarea discursului pe care, imediat după întâlnire, domnul Iliescu l-a susţinut în fata Adunării Generale a Organizaţiei Naţiunilor Unite. Imediat după aceasta, dl Iliescu a făcut câteva declaraţii presei din care am putut extrage o sinteză a discuţiilor din apartamentul prezidenţial al istoricului hotel, ales ca gazdă nu doar datorită comodităţilor pe care le oferea în afara capitalei, dar şi faptului că la Casa Albă se desfăşoară o amplă renovare.

Care a fost conţinutul dialogului dintre preşedinţii României şi Statelor Unite ale Americii, purtat timp de 40 de minute la hotelul Waldorf Astoria din New York?
Vizita a fost efectuată la invitaţia preşedintelui american care a ţinut în mod deosebit să-l întâlnească pe dl Iliescu cu prilejul participării sale la sesiunea ONU. Preşedintele american a declarat că apreciază în mod deosebit reforma, stabilitatea şi prezenţa României în viaţa internaţională, declarând că ,,succesele voastre sunt şi ale noastre“, formulă reluată de altfel în cursul discuţiei. Dl Clinton a ţinut de asemenea să sublinieze că a fost bucuros că România a "spart gheaţa“ în semnarea Parteneriatului pentru Pace şi că în urma reacordării clauzei, schimburile comerciale s-au majorat cu 50 la sută. DI lliescu s-a folosit de prilej pentru a solicita ca România să fie aliniată la sistemul general, renunţându-se la practica rediscutării anuale a acestei chestiuni. Iugoslavia, situaţia de acolo, a constituit un subiect distinct, iar dl lliescu l-a informat pe preşedintele american asupra conţinutului discuţiei pe care a avut-o în dimineaţa zilei cu preşedintele bosniac, Izetbegovici, arătând că România a făcut demersuri constante pentru a-i convinge pe    Karadjici şi Miloşevici să accepte planul de pace, chiar dacă acesta nu reprezintă o soluţie ideală, apreciind că ne aflăm în faţa unui moment crucial, în care se poate ajunge la pace sau la haos. (Am înţeles, de altfel, din comentariile pe marginea dialogului, că preşedintele Izetbegovici l-a rugat pe dl lliescu să transmită un mesaj lui Miloşevici). La fel dlui Clinton i-a fost adresată invitaţia de a vizita România, lucru care se va întâmpla, probabil, în cursul anului viitor.

S-a desprins, din îndelung aşteptata conversaţie oficială, hotărârea Americii de a dubla această clarificare a atitudinii faţă de România cu paşii politici meniţi să conducă la o rapidă integrare a ţării noastre în proiectele generale de sprijinire a "Europei Centrale“ (cum este definită, acum, oficial, zona) pentru depăşirea crizelor generate de o tranziţie dificilă.

Pentru dl lliescu, întâlnirea de la Waldorf Astoria reprezintă o târzie, dar necesară şi meritată recunoaştere a contribuţiei României la stabilitatea unei zone aflate la limita pericolului, precum şi a evoluţiei - chiar dacă nu atât de rapidă şi clară cum au dorit-o unii - spre democraţie şi economie de piaţă. Mai bine mai târziu decât niciodată - ar putea să spună scepticii, deşi există şi o variantă mai optimistă: cei care pornesc mai greu, prind viteză când trebuie. Dea Domnul să fie cazul României şi dl lliescu să se poată bucura de o asemenea revanşă.

Stranie şi aproape de neînţeles parodia, de miting de aseară, din faţa misiunii noastre, unde vreo zece inşi s-au agitat inutil, repetând aceleaşi sloganuri din urmă cu patru ani. Este un dureros exemplu că prea adesea nu reuşim să ne dumirim ce vrem şi că istoria trece pe lângă noi fără să o băgăm în seamă. Evident, dacă nu ţinem cu tot dinadinsul ca aceste exhibiţii să poarte urme pompoase şi fără acoperire.

Criminalitatea, la cote alarmante
HOŢII DE MAŞINI SE OPRESC DOAR CU GLOANŢE!

Faptul că, poliţiştii au început să scoată, la nevoie, pistoalele din toc, cu mai mult curaj, dovedeşte că instituţia se eliberează încetul cu încetul, de complexele conjuncturale care au marcat-o în ultimii ani.    
Este perfect adevărat - decât poliţişti timizi, mai bine lipsă, cu atât mai mult cu cât agresiunile îndreptate împotriva oamenilor legii se înteţesc. Ne aducem cu toţii aminte de cazul tânărului poliţist ucis eu toporul, de cei doi ameninţaţi cu pistolul, şi bătuţi pe Lipscani; despre care am scris alaltăieri. Aşa nu se mai poate! Zilele trecute, pentru prinderea unor periculoşi infractori s-a făcut risipă de muniţie. O lecţie necesară pentru cei ce se încăpăţânează să vadă în Poliţie o instituţie slabă.
În pagina a 12-a, "24 de ore“, veţi citi în detaliu cum, acţionând cu fermitate, poliţişti din diverse compartimente au identificat şi reţinut două bande de hoţi de maşini - una bulgărească şi una albaneză - precum şi alte două bande periculoase de ţigani. Cei care au încercat să se sustragă urmăririi s-au ales cu gloanţe în picior.

Aseară, dl Sorin Gabrea a ameninţat că demisionează

FOTOLIUL DE ARHITECT ŞEF - OFERIT UNUI GUNOIER

Un nou scandal de proporţii s-a consumat aseară, în şedinţa Comisiei de Urbanism a Consiliului Local al Municipiului Bucureşti. Mărul discordiei: tentativa "Credit Bank“ de a-şi muta sediul central în strada Gabriel Perry, în spatele Hotelului Athenee Palace. 
Prezenţa în sală la solicitarea consilierilor municipali, echipa de specialişti a dlui Sorin Gabrea, arhitect şef al Capitalei, a fost de părere că proiectul este inaplicabil, deoarece spaţiul respectiv nu suportă o clădire cu opt niveluri, care ar mai încurca şi circulaţia pietonală, zona ultracentrală, fiind deja foarte aglomerată. Ignorând părerea arhitecţilor, consilierii au afirmat sus şi tare că, dacă interesele o cer, afacerile trebuie să prevaleze. Sediul băncii va fi, deci, înălţat acolo unde ea doreşte, mai ales că terenul este deja plătit. Reacţia arhitectului şef al Capitalei a fost incendiară: "Dacă nu se mai ţine seama de părerile unor oameni avizaţi, eu îmi dau demisia şi las locul unui măturător. În aceste condiţii nu se mai poate lucra!“, a ameninţat Sorin Gabrea, văzând că tagma arhitecţilor este în pericol. Atitudinea sa a declanşat un scandal de două ore şi a stârnit o reacţie în lanţ preşedintele şedinţei, dl Mihai Vbiculescu, şi consilierul Eugen Ionescu şi-au "disponibilizat“ şi ei posturile.

Emanuela VĂDUVA

 

​Pag. a 2-a