Publicat: 29 Aprilie, 2019 - 00:00
Care erau subiectele zilei în urmă cu un sfert de secol, în 1994?
Libertatea din 29 aprilie 1994

Încep să vină dolarii (şi yenii)?

Un comunicat de presă primit din partea dlui Joseph M. Owen, reprezentantul Ia Bucureşti al Băncii Mondiale, ne informează că...

VINE TRANSA A DOUA A ÎMPRUMUTULUI STRUCTURAL DE AJUSTARE:

150 MlLlOANE DOLARI!

Ca rezultat al deciziei BĂNCII MONDIALE, un împrumut în yeni, echivalent a 37,5 milioane dolari, va fi acordat României şi de către EXIM Bank Japonia.
 

Chiar dacă acum nu-şi mai aduc aminte...

SENATORII AU ACCEPTAT CA SALARIILE NOASTRE SĂ RĂMÂNĂ MICI!

Majoritatea Senatului este pentru liberalizarea salariilor. Interpelat în şedinţa de ieri, ministrul de stat Dan Mircea Popescu a replicat că acest lucru este imposibil, deoarece ar duce la o explozie a preţurilor. În plus, domnia sa a argumentat că menţinerea fondului de salarii al întreprinderilor sub un anumit plafon este o condiţie cuprinsă în Memorandumul către FMI.

Afirmaţia ministrului a declanşat imediat reacţii dure din partea senatorilor. Chiar preşedintele comisiei buget-finanţe, dl senator PDSR Marian Stelian, a acuzat Guvernul că încearcă să mărească încasările fiscale pe seama salariaţilor, iar angajamentul luat faţă de FMI nu cuprinde nimic în sensul menţinerii impozitului suplimentar.

Dar, în acest caz, situaţia e clară. În articolul 56 din Meromandum scrie: "Se va continua aplicarea unui impozit suplimentar asupra întreprinderilor pentru creşterea excesivă a fondului de salarii peste nivelul de referinţă, cu cote mergând până la 500 la sută".

Aşa stând lucrurile, Senatul va trebui să accepte ceea ce a votat. Pentru că textul integral al acestui Memorandum a fost aprobat de ambele Camere încă din februarie! El reprezintă acum un angajament extern al României, şi nu al unui ministru oarecare.

Ioan MĂRGĂRIT


Din dispoziţia ministrului Justiţiei - o noutate:

PAŞTELE ÎN PUŞCĂRII!
• Deţinuţii - model vor primi învoiri acasă 
• Ziariştii vor avea acces liber în penitenciare

Domnul Gavril Iosif CHIUZBAIAN, ministrul Justiţiei, a aprobat recent unele măsuri privind cadrul în care se va desfăşura în unităţile penitenciare, sărbătoarea Sfintelor Paşti, avându-se în vedere că potrivit tradiţiilor creştine Ziua Învierii Mântuitorului constituie un simbol al iertării şi bunei înţelegeri între oameni. Dintre măsurile stabilite, le enumerăm pe cele ce urmează:

• Din fiecare unitate penitenciară vor fi învoiţi un număr restrâns de deţinuţi - din rândul celor care s-au remarcat în procesul de reeducare şi prezintă garanţii morale - pentru a sărbători Sf. Paşti în mijlocul familiilor lor;

• În toate unităţile penitenciare se vor organiza slujbele religioase cu participarea preoţilor parohi sau a unor feţe bisericeşti din zonă, invitate în acest scop. La Penitenciarul Jilava slujba învierii va fi oficiată de P.S. TEODOSIE SNAGOVEANUL, episcop vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor;

• În prima zi de Paşti, deţinuţii vor beneficia de un meniu îmbunătăţit din care nu vor lipsi tradiţionalele ouă roşii, pasca şi cozonacul;

• Tuturor deţinuţilor Ii se aprobă, peste drepturile regulamentare, posibilitatea de a primi un pachet cu alimente şi să fie vizitaţi de membrii familiei.    

În prima zi de Paşti, toţi ziariştii şi reporterii posturilor de radio şi televiziune au acces liber în penitenciare pe durata slujbelor religioase şi a mesei de prânz, cu respectarea normelor stabilite de comandanţii fiecărei unităţi în parte. Intrarea se va face doar pe bază de legitimaţii şi acte de identitate fără a fi necesare formalităţi prealabile de acreditare.

Domnul general maior loan CHIŞ - şeful Direcţiei Generale a penitenciarelor - l-a asigurat pe domnul ministru CHIUZBAIAN, că măsurile de mai sus vor fi aplicate întocmai, de ele urmând să beneficieze peste 45.000 de deţinuţi.

AL DOILEA PAŞTE FĂRĂ M.S.?

REFUZÂND "AMABILA" INVITAŢIE A GUVERNULUI - MAI GRIJULIU CA ORICÂND CA FOSTULUI SUVERAN SĂ NU-I LIPSEASCĂ ŞI SĂ NU I SE ÎNTÂMPLE NIMIC - MIHAI DE ROMÂNIA ÎŞI DEZAMĂGEŞTE SUPUŞII PARTIZANI
După "regalul" din '92...

NE... PAŞTE UN NOU PAŞTE REPUBLICAN!

După incursiunea făcută la Versoix de către secretarul de stat de la Externe, Ion Goriţă, deplasat "incognito"de la Paris, unde se afla în echipa prezidenţială, când s-au stabilit regulile generale ale vizitei, s-a scurs o perioadă de acalmie. Până ieri, când reprezentanţii fostului suveran au refuzat continuarea dialogului, pe motiv de "condiţii inacceptabile".

CÂT DE SINCERĂ A FOST INTENŢIA VIZITEI, CÂT DE LOIALE INVITAŢIA ŞI OFERTA DE "SPONSORIZARE" A GUVERNULUI ŞI CÂT DE INACCEPTABILE CONDIŢIILE PUSE, RĂMÂNE DE VĂZUT.    

Unica certitudine este că...

FOSTUL REGE VA PETRECE SĂRBĂTOAREA ÎNVIERII DOMNULUI LA VERSOIX!

Ieri, comunicate, contracomunicate şi conferinţe de presă s-au intersectat trădând miza politică a unei dispute al cărei obiect continuă să rămână ascuns în spatele unor argumente de circumstanţă.
• Şi nu-i rămâne decât să-şi "exprime regretul"

Guvernul României a luat notă cu interes şi a apreciat precizările tăcute de Secretariatul fostului suveran prin scrisoarea din 16 aprilie 1994 prin care acesta comunică autorităţilor româneşti dorinţa de a efectua o vizită în România, cu ocazia sărbătorilor de Paşti, subliniind caracterul particular al acesteia precum şi faptul că nu are intenţia de a contesta ordinea constituţională actuală. 

Pe această bază, şi pornind de la hotărârea sa de a acţiona în direcţia reconcilierii naţionale, Guvernul a adresat fostului suveran al României invitaţia de a veni în ţară.


După datina ortodoxă:
"SĂPTĂMÂNA PATIMILOR" SE ÎNCHEIE MÂINE. REVENIM LA PATIMILE OBIŞNUITE