Publicat: 29 Ianuarie, 2019 - 00:00
Share
Care erau subiectele zilei în urmă cu un sfert de secol, în 1994?

WEEK END MAGAZIN & BUSINESS CLUB!

TRANZACŢIILE TRANZIŢIEI

Spioni fără frontiere

O opinie publică ce tresaltă spasmodic la orice bazaconie - iar cea mai recentă îmi pare a fi aceea a bănuielii că nu Gavrilă şi Păun sunt asasinii lui Mihalea, ci o persoană sus-pusă - rămâne impasibilă la cea mai gravă acuză din ultimii ani! Cum vă explicaţi acest lucru? Practic, de la supoziţia că cei aflaţi astăzi - sau până ieri - la comenzile României au planificat milimetric "lovitura de stat" din decembrie, furând cu neruşinare Revoluţia, nu a existat o acuză mai gravă decât aceea că un mare - foarte mare - număr de reprezentanţi ai Puterii (şi Opoziţiei!) ar fi, de fapt, agenţi activi ai* unor servicii de spionaj străine.
Articolul publicat de Corneliu Vădim Tudor ar fi trebuit să fie o bombă cu neutroni care să producă un seism, poate de gradul celui al corupţiei din Italia, dacă nu mai mare. Cu toate acestea, singura undă de şoc a fost preluarea ideii de către o altă gazetă, specializată (şi, probabil, geloasă) în asemenea scandaluri şi cele câteva replici, mai degrabă amuzate, smulse câtorva dintre cei incriminaţi.
De ce ?
O posibilă explicaţie ar fi faptul că, disparat, informaţii de acest gen, au mai fost vehiculate în ultimii patru ani.
Suspiciunea că unele grupări intelectuale (precum "Clubul de la Trocadero"), avându-şi originea în statutul incert al unor instituţii, precum Institutul de Economie Mondială sau Academia Ştefan Gheorghiu, ar fi fost "infiltrate" şi "recrutate" încă cu mulţi ani în urmă, a mai planat deasupra capetelor ilustre propuse astăzi ghilotinei publice. O altă explicaţie ar consta în aceea că exuberanţa mass-media a tocit percepţia lectorilor, printr-o sistematică supralicitare şi că efecte mai spectaculoase s-ar fi obţinut dacă, de pildă, dl Talpeş ar fi fost acuzat că are o amantă, sau dl Boda că circulă cu tramvaiul fără să ia bilet.
Este cert, însă, ca "bomba" lui Vădim - de care, chiar el acum, se distanţează cu prudenţă - n-a avut eficacitatea dorită.
Poate şi pentru că a fost lansată într-o zonă intens "locuită", în care explozia ei ar fi făcut victime în mod egal de ambele părţi ale liniei "frontului", întrebarea rămâne şi nici unul dintre înţelepţii naţiei nu se încumetă să exploreze balta pentru a scoate la iveală piatra buclucaşă.
După teroarea "secretului" comunist, informaţia să fi devenit, oare, un bun atât de public încât să nu mai prezinte riscuri la mânuire?
Să se fi banalizat meseria de spion - într-o epocă a dispariţiei frontierelor - într-atât încât să nu mai prezinte interes nici măcar pentru instituţiile specializate?
Dincolo de (poate) enormitatea ei, cred că povestea aceasta merită o analiză. Şi un răspuns.
Octavian ANDRONIC

PAGINA 3
VOCEA PATRIOTULUI NAŢIONALE
R. Vent. a citit din nou, cu maximă atenţie, presa. Lecturaţi-l, ca să aflaţi CUM a citit-o.

PAGINA 4
CINE-SĂPTĂMÂNA
Dacă nu sunteţi de acord cu exigenţele în materie ale cronicarului nostru, T. Caranfil, puteţi să vă formaţi propria grilă de calitate. Filmele însă sunt acestea şi nu altele.

ARAFAT - OMUL ANULUI! CINE S-AR FI AŞTEPTAT LA O ASEMENEA ÎNTORSĂTURĂ A ISTORIEI? ESTE Şl ACEASTA O DOVADĂ CĂ SFÂRŞITUL DE SECOL Şl DE MILENIU ÎNTOARCE PE DOS TOATE REGULILE. PÂNĂ ACUM, ÎN BINE. DAR TIMP MAI E...
Apropiata vizită a liderului palestinian în România - pe care DAN SILVIU TURCULEŢ o prefaţează astăzi într-o manieră proprie - va genera, desigur, schimbări spectaculoase şi în relaţiile dintre cele două părţi. Cu atât mai mult cu cât România - nu cineva anume - este strâns legată şi implicată în finalizarea procesului de pace din Orientul Mijlociu. Încă de pe vremea unei alte istorice strângeri de mână: cea de la CAMP DAVID.