Publicat: 29 Septembrie, 2019 - 00:00
Share
Care erau subiectele zilei în urmă cu un sfert de secol, în 1994?
Libertatea din 29 septembrie 1994

 

Corespondenţă de la Octavian Andronic

"VARĂ INDIANĂ" PE POTOMAC

Vizita oficială întreprinsă de preşedintele Iliescu în Statele Unite, cu prilejul participării sale la cea de-a 40-a Sesiune ONU a avut, după întâlnirea cu Bill Clinton, la New York, o desfăşurare pozitivă în capitală, la Washington. Deşi mass-media americană, confruntată c"taifunul Elţin", a fost foarte reţinută în relatări.    

A doua parte a vizitei delegaţiei române în Statele Unite, cea de la Washington, a beneficiat de circumstanţe mai aşezate, mai puţin grăbite decât cea de la New York, deşi prezenţa lui Boris Elţîn în ambele oraşe a eclipsat pur şi simplu toate celelalte evenimente - de la activităţile celorlalţi şefi de state la Sesiunea ONU, până la selecţia juraţilor pentru procesul baseballistului O. J. Simpson, acuzat de a-şi fi ucis soţia şi pe amantul acesteia.

Nu vreau să spun că doar acesta ar fi motivul interesului redus pe care presa americană l-a arătat vizitei preşedintelui Iliescu (considerată de noi drept cea mai importantă manifestare diplomatică a ultimilor ani) dar este cu siguranţă unul dintre ele. Ar mai fi - mi-aş permite să o spun - şi o anumită atitudine a unor ofcialităţi ale Departamentului de Stat, prea ambalate până acum în susţinerea punctelor de vedere ale unor grupuri "contras", din diaspora sau din ţară, care pierd, cuacest prilej, ultima redută, a bătăliei lor împotriva "neocomunismului". Care au fost punctele de interes ale vizitei din capitala Americii şi VIP-urile ce au polarizat atenţia ziariştilor - citiţi în pagina a-2-a.    

Primirea preşedintelui Iliescu de către Clinton, într-o întrevedere considerată oficială şi declarată cu tărie ca fiind dorită de şeful Executivului american, reprezintă nu numai o confirmare, practic, definitivă a acceptării cursului politic din România, dar şi o rejectare a manevrelor şi opoziţiilor care au făcut ca ţara noastră să piardă timp preţios prin întârzierea suportului financiar extern destinat tranziţiei.

Evident că mediatizarea are costurile ei, dar cred că de data aceasta ea nu mai are importanţa pe care ne-am obişnuit să i-o acordăm. Chiar dacă, de pildă, protocolul Casei Albe a fost extrem de strict în a permite accesul ziariştilor la întâlnirea de la Wáldorf Astória, cedând până la urmă un loc de cameraman, pe lângă cel de fotore-porter admis iniţial - insistând însă ca secvenţele luate să fie transmise doar a doua zi (?!) - interesul arătat de figuri proeminente ale politicii americane a compensat oarecum această prudenţă. Aplauzele primite la sfârşitul cuvântării de la Sesiunea ONU, curtoazia secretarului general Ghali, faptul că marţi, cu prilejul vizitei la Capitoliu, 23 de congresmeni (între care Martin Hoke, unicul parlamentar de origine română, Dan Restenkovski, Bart Cordon - cel cu scandalul copiilor înfiaţi de Jessica Lange în Ungaria, sau Wolff, cel căruia i se adresase scrisoarea care cerea refuzarea Clauzei) au ţinut să-l salute şi să vorbească cu preşedintele Iliescu după ce acesta fusese primit cu deosebită amabilitate de George Mitchel, liderul majorităţii democrate din Senat în al cărui oficiu s-a întâlnit şi cu Robert Dole, liderul minorităţii republicane - în biroul dnei Barbara Kennelly, cea mai îndârjită susţinătoare a Clauzei. Vizita la Capitoliu a fost unul dintre cele mai importante momente ale actualului turneu, ea având darul să convingă personal pe unii dintre cei mai importanţi legiuitori ai Americii, de convingerile şi principiile care animă cursul evenimentelor din România. Tot marţi, preşedintele a mai înregistrat un succes la masă rotundă organizată de Consiliul pentru Relaţii Externe, moderată de ambasadorul Richard Shifter, unde a cules aplauze la scenă deschisă în urma unei excelente prestaţii urmărite de o selectă asistenţă (în rândurile căreia s-a aflat şi viitorul ambasador la Bucureşti, deja comentatul Alfred Moses). Programul primei "zile pline" la Washington s-a încheiat cu recepţia oferită de ambasadorul Mihai Botez, la care au participat, printre alţii, fostul ambasador la Bucureşti, John R. Davis, ambasadorul Shifter, preşedintele Camerei de comerţ ro mâno-americane, Marti Megev, fostul prim-ministru, Theodor Stolojan, fosta sa purtătoare de cuvânt Virginia Gheorghiu, deputatul Stelian Tănase, aflat şi domnia sa pe aici, alte oficialităţi americane care n-au fost cuprinse pe lista de protocol a recepţiei pe care, la aceeaşi oră, Clinton o oferea în onoarea lui Elţîn.

Ieri, în ultima zi a vizitei, s-au desfăşurat mai multe contacte şi întâlniri din zona pragmatismului: finanţe, comerţ, afaceri. Au intrat, astfel, în priză directă, ministrul Florin Georgescu şi guvernatorul Băncii Naţionale, Mugur Isărescu, colaboratorii lor. Tot ieri, cunoscutul canal TV CNN a luat un interviu preşedintelui Iliescu pe care l-a prezentat în cursul zilei pe post. Aseară, în jurul orei 18, delegaţia s-a îmbarcat în Boeingul 707 al companiei Romavia, pornind spre ţară într-o călătorie de aproximativ 14 ore care trebuie să ne depună pe Otopeni la ora apariţiei ediţiei de astăzi a ziarului.

Surpriza din gunoi
O BOMBĂ LA PALATUL PARLAMENTULUI

În corpul B-4 al Palatului Parlamentului, un jandarm din cadrul Unităţii militare 0530 a descoperit sub o grămadă de moloz o... bombă. A anunţat imediat poliţia care a venit într-un suflet la faţa locului.
Ieri, în corpul B-4 al Palatului Parlamentului plutonierul maior Anchel Răpăilă din cadrul UM 0530 - jandarmi, unul dintre militarii care asi-
gurau paza obiectivului, a descoperit cu stupefacţie într-o grămadă de moloz un proiectil corodat, calibrul 100 mm, fără focos, trecut prin gură de foc, dar neexplodat.
Anunţată de jandarm, s-a deplasat imediat la faţa locului o echipă de pirotehnişti care au ridicat "ghiuleaua" în vederea distrugerii. Cercetările sunt continuate de Biroul de Poliţie al platformei Unirea, în vederea stabilirii vârstei şi a provenienţei proiectului.

Alexandra SĂRARU

GURA LUMII LA WASHINGTON

•• CADOUL OFERIT de către preşedintele Iliescu lui BilI Clinton a fost un superb portret al lui Roosevelt (cel mai mare... democrat de la Casa Albă) realizat de către cunoscutul grafician Eugen Mihăescu. Curios, pentru autor nu s-a mai găsit nici un loc în limuzinele care au plecat de la misiune spre Waldorf Astoria. Părea chiar că cineva a avut grijă de acest amănunt •• LIDERUL MAJORITĂŢII democrate din Senat, Mitchell, este un obişnuit partener de tenis al lui Ilie Năstase. La vârsta de aproape 60 de ani, este pe cale să se căsătorească cu o superbă canadiancă, de 35 de ani, care a fost secretara Iui Ion Tiriac, şi să opteze pentru funcţia de preşedinte al Ligii Naţionale de Baseball, pentru un salariu anual de un milion de dolari. Ca senator primeşte doar vreo 100.000! •• UN MEMBRU surpriză în delegaţie: generalul Spiroiu, venit în recunoaştere la noul său loc de muncă! Dl general a trecut cu arme şi bagaje Ia Externe, şi va fi numit ministru-consilier pe lângă ONU! Se spune că într-o lună domnia sa va învăţa cele câteva boabe de engleză necesare, şi că prezenţa unui ditamai general-locotenent printre maiorii omologi nu va destabiliza forul internaţional.
AMBIDEXTRU

 


Un cadou pentru cititorii noştri la prima apariţie de dimineaţă, luni, 3 octombrie,
ZIARUL NOSTRU VA COSTA NUMAI 50 DE LEI

Pag. a 2-a