Publicat: 3 Ianuarie, 2019 - 00:00
Share
Care erau subiectele zilei în urmă cu un sfert de secol, în 1994?

DE LA UN AN LA ALTUL

După un an zbuciumat şi imprevizibil...

UN AN NOU CALM Şl NEAŞTEPTAT DE ÎNSORIT!

Semne bune anul are? Din punct de vedete meteo nu prea s-ar potrivi. Şi nici din punctul de vedere al MESAJELOR ANIVERSARE. 

La orele 22 fix...

PREŞEDINTELE ILIESCU ŞI-A EXPRIMAT OPTIMISMUL ŞI ÎNCREDEREA

ÎN AVANSUL REFORMEI ŞI PRIVATIZĂRII

Ceva mai înainte, de la Versoix...

FOSTUL REGE MIHAI A EXPEDIAT UN FAX INCENDIAR

"A sosit momentul să judecaţi pe cei care v-au făcut atâtea promisiuni după rezultate. Au condus timp de 4 ani cu puteri depline treburile ţării aşa cum au crezut de cuviinţă. După ce aţi dat dovadă de atâta răbdare este dreptul vostru legitim să-i întrebaţi: «Ce aţi făcut din speranţele noastre născute la Revoluţie? Ce aţi făcut din România noastră? Ce aţi făcut din poporul ei? Ce se întâmplă cu ţara noastră?»"

 

ÎNTREBĂRILE RETORICE ALE FOSTULUI MONARH CONSTITUIE - IMPLICIT - TOT ATÂTEA CAPETE DE ACUZARE ÎNTR-UN RECHIZITORIU LA CARE ACESTA SE DEDA PENTRU PRlMA DATĂ  ÎN CEI 47 DE ANI DE CÂND A PĂRĂSIT TRONUL.

SUNT ÎNTREBĂRI PE CARE NU LE-A PUS NICIODATĂ FOSTULUI REGIM COMUNIST, CARE L-A ALUNGAT DE PE TRON.

Să fie acesta semnul declanşării unei...

OFENSIVE MONARHICE LA ADRESA REGIMULUI REPUBLICAN?

În mod cert este semnul intrării într-o nouă etapă a abordării realităţii româneşti de către cercurile monarhiste din diaspora.

LA BUCUREŞTI, MITINGUL MONARHIST DIN 30 DECEMBRIE S-A BUCURAT DE O PARTICIPARE RECORD: 50 DE PERSOANE (MINUS POLIŢIŞTII).

O altă belea pe capul dlui Raţiu

INCENDIU (MISTERIOS?!) ÎN STR. ARMINDENULUI

Aflat la Londra, pe perioada sărbătorilor de iarnă, dl Ion Raţiu a sosit aseară în Bucureşti pentru a lua cunoştinţă de pagubele produse de un incendiu declanşat în absenţa sa la parterul locuinţei din str. Armindenului (unde se afla şi safé-ul).

Venerabilul lider ţărănist vede Ia mijloc o mână criminală şi coroborează incendiul cu nişte ameninţări telefonice primite pe post de urări de Anul Nou. 

SESIUNE PARLAMENTARĂ... ŞCHIOAPĂ?

Pentru prima dată, o sesiune parlamentară -fie ea şi extraordinară - se desfăşoară doar la una dintre Camere. Senatorii n-au agreat ideea de a descinde direct de la sarmale la dezbateri... 

CARITAS-UL MOARE DE MOARTE BUNĂ?

După un recent anunţ, datorită scăderii depunerilor sub 50%, plăţile se vor face cu întârzieri de la 3 luni până la un an.

ÎN SCHIMB, ÎNFLORESC ALTE CIRCUITE, ALE CĂROR DEBUTURI SUNT PÂNDITE ŞI LUATE CU ASALT DE AMATORII DE CÂŞTIGURI.

Va fi sau nu...

PRIMUL SCANDAL AL ANULUI?

La patru ani de la "Revoluţia în direct", Televiziunea Română agită din nou spiritele cu...

REVELIONUL ÎN DIRECT!

DEBUTÂND CHIAR DIN FAZA DE IDEE SUB SEMNUL UNEI VEHEMENTE CONTESTĂRI DIN PARTEA TRADIŢIONALEI PĂRŢI CONTESTATARE A PRESEI, EXPERIMENTUL EVERACIAN A DECLANŞAT DEJA UN RĂZBOI (DE PĂRERI) FRATRICID:

EŞEC SAU REUŞITĂ?

Pentru ambele alternative există suficiente argumente şi ele vor fi aruncate în luptă, cu surle şi trâmbiţe, în următoarele zile.

EŞEC, IDEEA A FOST SLABĂ • RITMUL REVELIONULUI A TRENAT • UMORUL A FOST ÎNLOCUIT DE PREA MULTĂ SATIRĂ • AU LIPSIT VEDETELE AUTENTICE • TRANSMISIA ÎN DIRECT A GENERAT EPISOADE PENIBILE DE GENUL CELUI REALIZAT DE CONCURENTUL GITAN DE LA ROBINGO! • AU LIPSIT REALIZATORII DE PRESTIGIU • AU LIPSIT ADEVĂRATELE PERSONALITĂŢI • REUŞITĂ: FORMULA... GENERATĂ DE DORINŢA DE A DA O SEMNIFICAŢIE DEOSEBITĂ ANIVERSĂRII INSTITUŢIEI - A PERMIS O RUPTURĂ FAŢĂ DE RUTINA REVELIOANELOR ANTERIOARE • UMORUL S-A RACORDAT LA ACTUALITATEA POLITICĂ ŞI SOCIALĂ • AU FOST REVALORIFICATE O SERIE DE VEDETE PE NEDREPT UITATE SAU IGNORATE • CU TOATE RISCURILE, INERENTE, TRANSMISIA ÎN DIRECT A PERMIS RELEVAREA - CHIAR NEPLĂCUTĂ - A CONFIGURAŢIEI SOCIALE MOMENTULUI • PREZENŢA UNOR REALIZATORI TINERI A DAT PROSPEŢIME SPECTACOLULUI • FORMULA VA PUTEA FI PERFECŢIONATĂ SI ADAPTATĂ ÎN NOUL TIP DE TELEVIZIUNE LIVE CARE SE PRACTICĂ ÎN OCCIDENT.

(Continuare în pag. a-II-a)

SĂPTĂMÎNA POLITICĂ

Starea libidoului la români

Două momente - întâmplate în 1993 - vor rămâne în antologia umorului (involuntar) românesc: ancheta caţa-vencilor printre oamenii politici, în legătură cu inadmisibilul nivel al hidrogenului în apă, şi cea a "ceaiului de la ora 5" printre oamenii de pe stradă, referitoare la starea libidoului postrevoluţionar. Dincolo de hazul enorm al ambelor, rămâne sentimentul amar al unei culturi generale sau politice situate sub limita necesară funcţionării mecanismelor democraţiei. Pentru că rezultatul ambelor anchete se bazează pe un stereotip pe care l-a pus în funcţiune (cu rezultate, trebuie să recunoaştem, spectaculoase) mass media în aceşti patru ani de îndârjire partizană: MECANISMUL ACUZATOR! Totul, dar absolut totul, se reduce Ia disputa fundamentală Putere - Opoziţie. Orice guvern, orice mecanism nu poate fi privit altfel decât prin prisma separaţiei adevărurilor: un adevăr al celor care susţin una dintre părţi, şi altul al celor care o contestă. Între aceste două adevăruri se află un no-man’s-land în care nu rodeşte nimic: nici o idee, nici un principiu; nici o normă. Sondajele şi anchetele de opinie publică au respectat cu sfinţenie acest principiu ajungând să-I impună subiecţilor. Cei intervievaţi au înţeles că, pentru a fi interesanţi, trebuie să se delimiteze clar: ori-ori. Argumentele nu mai contează, ele nu mai intră în discuţie. Ba, mai mult, pe baza concluziei dinainte stabilite se construiesc premisele. Reamintiţi-vă "testul" cu hidrogenul din apă: nici una (sau aproape) dintre personalităţile politice abordate nu şi-au pus problema verificării enunţului, a realităţii lui. Toţi au căutat să-şi argumenteze poziţia pro sau contra. De vină pentru noua concentraţie de hidrogen din apă, era, desigur, Puterea: dar Puterea săraca, ce să facă şi ea mai întâi, dacă e hărţuită permanent de Opoziţie? Se lucra, lejer, cu o noţiune practic necunoscută. Sau neînţeleasă.

 

Sindromul "libidoului" este şi mai complex: omul de pe stradă, s-a obişnuit să vehiculeze noţiuni pe care nu le înţelege; pentru că finalitatea e aceeaşi. Pentru el, ca-n celebrul banc cu Bulă, e tot una: poţi să-i fluturi şi-un tramvai că el tot la ce-l doare se gândeşte; la nivelul lui de trai, tot mai prost, la lipsa de perspectivă, la procesul de polarizare a societăţii, care-i exclude de la alternativa bunăstării. Cine-i vinovatul? Factorul politic, bineînţeles. După preferinţele politice, cei de la Putere care sunt corupţi, egoişti, incompetenţi, sau cei din Opoziţie, care sunt demagogi, hărţuiesc Puterea, n-o lasă să lucreze şi sunt dispuşi să vândă ţara intereselor străine. Ce este libidoul, în accepţia omului de pe stradă? Ceva între putere-deci-zic-privilegiu. Acest libido se manifestă deficitar după revoluţie din cauza situaţiei interne şi internaţionale. "Cine are cel mai mult libido, după părerea dvs.?" - întreabă reporterul. "Cin’ să aibă? - răspunde precupeaţa Iliescu!"

 

Ei bine, privind lucrurile dintr-o asemenea accepţiune (cea de dicţionar spune că libido înseamnă "Instinct sexual") în mod sigur dl Iliescu este înzestrat în cea mai mare măsură cu "libido". Ne-o demonstrează în episodul petrecut săptămâna trecută când au început, la Cotroceni, consuItăriIe în legătură cu posibilitatea, alcătuirii unui (alt) guvern de coaliţie. Abia ieşiţi din buimăceala moţiunii de cenzură, liderii partidelor parlamentare au fost, pur şi simplu fascinaţi de perspectiva pe care o deschidea Preşedinţia. S-a întâmplat cam ca într-o clasă de grădiniţă în care învălmăşeala încetează brusc când educatoarea le arată copiilor o bomboană. Fascinaţia a avut şi are, în mod evident, raţiuni diferite. Pentru membrii actualei coaliţii - perspectiva pierderii privilegiilor ce rezultă din susţinerea partidului de guvernământ. Pentru cei din Opoziţie - perspectiva accesului la beneficiile exercitării puterii. Privite la rece, actualele consultări nu înseamnă mare lucru. Cel mult o luare de temperatură a organismului politic în acest moment de cumpănă. Pentru că mă îndoiesc că ele se vor solda cu ceva concret, în perioada imediat următoare. Asta însemnând cam până prin martie. Exact intervalul cel mai critic pe care dacă actualul guvern îl depăşeşte are toate şansele să mai rămână la putere măcar până la iarna viitoare. Din punct de vedere teoretic, însă, momentul a fost bine ales. Pentru că a fost prilejul de a se semnala PUNR-ului, partidul care face cele mai multe şi mai contradictorii valuri, că statutul său de arbitru poate fi anunţat dintr-o mişcare. Este, de asemenea, prilejul de a se arăta actualei coaliţii că nu este unica alternativă şi că elementele sale ar putea fi oricând înlocuite. Iar opoziţiei, de a i se flutura pe la nas osul puterii şi şansa ca să acceadă la cârmele guvernării. Libidoul politic este intens stimulat ce elemente de recuzită clasică şi se demonstrează clar că instinctul clasei politice române lucrează mai sigur şi mai puternic decât calculul lucid. Libidoul are, la români, din acest punct de vedere, deplină acoperire.

Octavian ANDRONIC

Am intrat într-un nou an aniversar:
535 DE ANI DE LA MENŢIONAREA DOCUMENTARĂ A BUCUREŞTILOR!