Publicat: 4 Iulie, 2020 - 00:00
Share
Care erau subiectele zilei în urmă cu trei decenii, în 1990?

SIMPLĂ COINCIDENŢĂ?

Am întîlnit nu de mult pe lista membrilor Consiliului Frontului Salvării Naţionale numele de Constantin Ivanovici. Desigur s-ar putea să fie o simplă coincidenţă, s-ar putea să, existe mai multe persoane, absolut onorabile, care poartă acest nume. Dar dacă este vorba despre Constantin lvanovici cel de la Electroaparataj, fost administrator al căminului de nefamilişti al întreprinderii, atunci credem că Frontul nu prea are cu ce să se mândrească. Ba din contră. N-ar avea cu ce să se mîndrească nici un partid sau formaţiune, politică, darmite cea care are pretenţia de reprezenta marea masă a celor care s-au ridicat în 22 decembrie împotriva dictaturii şi a nomenclaturii. Pentru că - cel puţin aşa reiese dintr-un memoriu semnat de 305 salariaţi ai întreprinderii amintite - C.I. după o carieră meteorică de activist de partid pe la sectorul 2 (nici acolo n-a fost considerat bun) şi-a pus întraga pricepere şi talentul în administrarea  în beneficiul propriu a căminului de nefamilişti de la Elctroaparataj: furt din hrana căminiştilor, corupere de minore şi tentative de viol, orgii , şi beţii, persecuţii ale celor care nu-i intrau în graţii - sînt doar cîteva dintre elementele care desenează portretul unui , mic satrap pe care revoluţia I-a plasat pe orbita profitorilor momentului. Parvenind în noua nomenclatură prin intermediul, d-lui Silviu Brucan (de a cărui neştiinţă - intru antecedentele sale — a profitat se pare, din plin). C.I.  pozează —  după aprecierile celor care îl cunosc foarte bine — În erou. Un erou de  care, de să n-o recunoaştem, revoluţia noastră, suspectată şi contestată, nu are nici o nevoie...

După cum nu are nevoie de toţi acei impostori - nu puţini la număr din păcate - care  în numele celor mai variate modalităţi de exersare a principiului democratic, tulbură apele în care "dau la peşte" alţii. 

Octavian ANDRONIC

 

Ziarul Libertatea din 4 iulie 1990 pag. 1-a​

Caricatură de ANDO

CRONICA PROSTULUI

OPORTUNISTUL

Slujind numai pe ce-i care îi pot netezi drumul spre putere, oportunistul este înainte de toate un ambiţios Convins de utilitatea lui e prompt şi activ. Marea lui abilitate constă în a sesiza momentul. Cînd ghinionul îl face să rateze acest moment oportunistul devine moralist. Pentru el oportuniştii sunt întotdeauna ceilalţi şi, de aceea, dacă treburile nu merg cum ar trebui, asta s-ar datora faptului că el a fost lăsat de o parte şi n-a putut să-şi arate priceperea".    

Cînd reuşeşte, ambiţiile îi cresc direct proporţional cu puterea. Ar da totul pentru rang, renunţînd la tihnă şi la neatîrnare. Se consideră altruist, sacrificat binelui public, deşi egoismul lui nu face decît să sacrifice, pe oricine i-ar sta în cale. Orgolios, cu sufletul torturat de suspiciune e gata să vadă în orice zâmbet o ironie, în vorba de spirit o capcană, în glumă o blasfemie. N-are umor. E mereu grav, sobru, auster, sumbru. Nulitate infatuată cînd e înlăturat urmăreşte sarcastic nereuşita treburilor mocnind reproşuri febrile si răzbunări totale.

Am intilnit un fost amic pe care îl ştiam senin şi omenesc pină s-a dovedit brusc capabil să sesizeze "momentul" şi a pus mîna pe un dram de putere. De atunci şi-a pierdut zîmbetul si nu mai vede în iur decit dusmani. A căpătat pe neaşteptate comportamentul dulăului care a înşfăcat un ciolan copios pe care şi-l păzeşte cu ferocitate fără ca măcar să-şi acorde timpul pentru a se înfrupta din el. Dar îşi arată agresiv colţii şi mîrîie amenintător către toti cei ce se apropie de el. Încă nu face ceea ce a promis că va face în schimbul ciolanului căci deocamdată e ocupat cu vigilenta. Dar va înfuleca, ştiu bine că va înfuleca după ce va face "curat" în jur. Si abia atunci îi va veni cu adevărat pofta!

Ioan GRIGORESCU

AZI

PAC, LA RĂZBOIUL! Dintre cei doi candidaţi propuşi de colectivul Muzeului Literaturii Române pentru funcţia de director - cunoscuţii istorici literari Niculae Gheran şi Barbu Cioculescu - Ministerul Culturii l-a ales pe... al treilea: ex-ministrul disident Dan Petrescu! Vedeţi dumneavoastră, nu se făcea ca dînsul, care, de la "22", tot în Cameră, să nu se aleagă...

ZIG-ZAG

Navigînd în derivă, după cum o arată şi numele, prin apele tulburi ale senzaţionalului cu orice preţ, sub condeiul ruşinat al unui fost utecist de omenie (recalificat "la locul de muncă", de dragul unui scaun - mai capitonat - în "om de teatru"), revista "Zig-Zag" vinde săptămînal pe prima pagină, gogoşi independente. În cuşcă bineînţeles, leopardul! Citiţi şi răspîndiţi Zig-Zag-ul!

Ziarul Libertatea din 4 iulie 1990 pag. a 2-a

 

 

Ziarul Libertatea din 4 iulie 1990 pag. a 3-a

 

​Ziarul Libertatea din 4 iulie 1990 pag. a 4-a


Redactor şef Octavian ANDRONIC
Redactor şef adjunct Emil JURCĂ
Secretar general de redacţie Vasile APOLOZAN