Publicat: 3 Iunie, 2019 - 00:00
Share
Care erau subiectele zilei în urmă cu un sfert de secol, în 1994?
Libertatea din 3 iunie 1994

DE LA O ZI LA ALTA

La Senat a început...

"MEDIEREA" PARLAMENTARĂ A CONFLICTULUI NAŢIONAL CHIRIAŞI - PROPRIETARI

Cele trei variante de proiect de lege au fost susţinute de domnii Dorneanu (Guvern), Patriciu (PL) 4 şi Dumitrescu (PNŢCD).

LUNI SE VA TRACE "FOC CU FOC" - DEZBATERILE PE ARTICOLE, ÎN PLEN

La Cameră... dezbaterea legii Învăţământului s-a poticnit la materia "Religie"
În vizită de lucru pe meleagurile natale în Giurgiu şi Călăraşi...

"PREŞEDINTELE ILIESCU, ÎNSOŢIT DE MINISTRUL OANCEA (NU-L SCHIMBĂ?), A PLEDAT ÎN FAVOAREA SUPRAVIEŢUIRII MICILOR PROPRIETARI DE PĂMÂNT
Scăpat de grijile bugetului...

PREMIERUL VĂCĂROIU VA FACE O EXCURSIE ÎN CROAŢIA

Vizita va fi de 2, zile (6-8 iunie) şi va cuprinde, în delegaţie pe miniştrii Novac, Cr. Ionescu şi Mincu
Revoluţionarii conduşi de trioul Dide-Dincă-Zainea, cer ridicarea imunităţii parlamentare a lui Vadim, Păunescu şi Momanu.

ÎN CAZ CONTRAR, AMENINŢĂ SĂ BLOCHEZE PIAŢA UNIVERSITĂŢII, ÎN 13 IUNIE!

Partidul "România Mare“ protestează, printr-un comunicat ...

ÎMPOTRIVA "TERORISMULUI POLITIC“ Şl RECOMANDĂ ANCHETAREA REVOLUŢIONARILOR DE CĂTRE GARDA FINANCIARĂ!
 

Mână-n mână cu ONU...    

DIRECTORUL VĂMILOR A TRECUT îN PATRIMONIUL STATULUI UN TRANSPORT DE 200.000 TONE MOTORINĂ CU DESTINAŢIA VUKOVAR, APARŢINÂND UNEI FIRME AMERICANE!

Dl Pânzariu apără interesele comunităţii internaţionale mai ceva decât pe cele ale propriei sale ţări, prin ale cărei puncte vamale trec ca prin brânză ţigările şi băuturile de contrabandă. Iar observatorilor ONU nici că le pasă!!!

EXCLUSIV
François Léotard, ministru de stat, ministrul apărării din Franţa:
"NE LEAGĂ LATINITATEA ŞI ISTORIA"

"Când atâtea ziduri se prăbuşesc, Europa a inventat libertatea, dar şi crimele împotriva umanităţii“ - scria în 1989 François Leotard, ministru de stat, ministrul apărării francez. Atunci, când atâtea ziduri se prăbuşeau, în eseul său intitulat "În timpul crizei spectacolul continuă", politicianul francez analiza perspectivele democraţiei dincolo de cortina de fier, în Europa răsăriteană. 

Oaspete al Bucureştilor, lui François Leotard i s-a decernat ieri titlul de "Doctor Honoris Causa“ al Universităţii. Asistat de gazdele sale, ministrul român al apărării Gheorghe Tinca, şi rectorul universităţii din Capitală, prof. dr. Emil Constantinescu, dl Leotard ne-a declarat în exclusivitate:

- Care este semnificaţia de inimă a evenimentului proaspăt încheiat?
- Pentru mine este foarte important fiind vorba de onorarea travaliului, într-un domeniu atât de îndrăgit de mine, ca acela al dreptului politicii internaţionale, domeniu în cadrul căruia ţările noastre au multe de împărtăşit. Gândindu-mă la simbolul acestei manifestări, realizez, încă o dată, cât de puternică este comuniunea spirituală dintre Franţa şi România, ce sunt două naţiuni care, de-a lungul întregii lor istorii, au dezvoltat o ambiţie comună, un destin comun. Trebuie să fim atenţi la aceasta pentru că, nemai vorbind de latinitate, istoria este cea care ne leagă.

- Ce perspectivă preconizaţi privind cooperarea între pele două ministere ale apărări?
- Am conturat deja câteva aspecte semnificative împreună cu colegul meu dl Tinca. Convingerea mea, care sper că se va materializa cât de curând, este că vom multiplica legăturile româno-franceze şi în acest cadru. Este vorba, deocamdată, de exerciţii militare comune şi un schimb de specialişti.

Iulia TALVESCU

DL HONCESCU PATRONEAZĂ FALSURI ÎN ACTE PUBLICE?
Din mai 1991, ţesătoria de bumbac MODCOTTON AURORA S.A. ar fi trebuit condusă de un consiliu de administraţie format din trei membri: Vlad Staicovici, directorul general al întreprinderii, Ion Honcescu, şeful Corpului de control al primului ministru şi Gheorghe Lupu, director comercial la un alt S.A. În realitate, activitatea fabricii a fost dijrijată în perioada mai i992 - 1 iunie 1993, contrat oricărei legalităţi, doar de către I. Honcescu împreună cu directorul general. Bine, rău, aceasta se va dovedi.

Asa stând lucrurile, întrunirea consiliului de administraţie a devenit inutilă. El şi-a încetat practic existenţa, indicaţiile dlui Honcescu transmise prin telefon din Palatul Victoria fiind suficiente.

Ciudăţenie mare însă: deşi, vremea de doi ani dl Lupu nu a mai fost convocat la nici o şedinţă a consiliului, domnia sa figurează în continuare pe statul de plată. Banii sunt ridicaţi cu regularitate de la casierie pe semnătură, însă ajung Ia o cu totul altă persoană. Nu la dl Lupu. În cele 24 de luni, suma încasată astfel a depăşit milionul.


La standul "Libertatea" de la TIBCO '94

O CUPĂ DE ŞAMPANIE CELUI MAI FIDEL CITITOR AL ZIARULUI

loan MĂRGĂRIT