Publicat: 3 Mai, 2019 - 00:00
Care erau subiectele zilei în urmă cu un sfert de secol, în 1994?
Libertatea din 3 mai 1994

Exemplara suprapunere

Peste 40 de ani autorităţile comuniste s-au străduit să ne ofere înlocuitori ai sărbătorilor tradiţionale. L-au inventat pe laicul Moş Gerilă în locul biblicului Moş Crăciun, au supralicitat Revelionul pentru a estompa ziua Naşterii Domnului, iar Ziua Muncii, venită dintr-o tradiţie socialistă cvasiseculară, a fost pur şi simplu confiscată în ideea concurării şi sufocării memento-ului pascal. Ouăle roşii şi cozonacul fiecărei gospodării au fost concurate de cren-vurştii şi berea statului, stocată cu grijă pentru sărbătoarea Armindenilor.     

Poporul - cu afabilitatea sa tradiţională - a găsit o rezolvare mulţumitoare, sărbătorindu-le pe amândouă. Paştele, acasă, în familie, cu "Christos a înviat", iar întâiul de Mai, Ia defilări şi la iarbă verde, cu lozincile de rigoare. Al cincilea an de la Revoluţie (ce aţi făcut în ultimii cinci ani?) a suprapus, în mod aproape simbolic, cele două sărbători, ca o invitaţie tacită Ia înţelepciune şi toleranţă şi pe acest tărâm delicat şi atât de supus suspiciunilor. Avea-vom disponibilitatea să pricepem aluzia?

Octavian ANDRONIC


DE LA O ZI LA ALTA
Mâine, la Cairo, se semnează...

ACORDUL DE AUTONOMIE PALESTINIANĂ!

CA O TÂRZIE ŞI INSUFICIENTĂ COMPENSAŢIE PENTRU NERECUNOAŞTEREA ROLULUI PE CARE L-A JUCAT DIPLOMAŢIA ROMÂNĂ ÎN ACEST PROCES ISTORIC DEMARAT DE ACORDUL DE LA CAMP DAVID, MINISTRUL ROMÂN DE EXTERNE, TEODOR MELEŞCANU A POST INVITAT SĂ PARTICIPE LA SOLEMNITATE.

În afara co-sponsorilor şi a gazdelor diferitelor reuniuni, România este singura ţară invitată pentru contribuţia sa generală la finalizarea acestui acord care, într-un fel, a trecut şi pe la Crans-Montana de la Bucureşti.

ABSENŢE PASCALE
IERI AR FI TREBUIT SĂ SE AFLE LA BUCUREŞTI, ÎNTR-O VIZITĂ DE DOUĂ ZILE, PREMIERUL SPANIOL, FELIPE GONZALES.
VIZITA A FOST CONTRAMANDATĂ ÎN ULTIMUL MOMENT FĂRĂ EXPLICAŢII!
O posibilă explicaţie ar putea fi declanşarea unui scandal de corupţie, soldat deja cu demisia unui ministru.

SINDROMUL ITALIAN PARE SĂ FIE MOLIPSITOR: OBSERVATORII SCENEI POLITICE SPANIOLE CONSIDERĂ CĂ ÎN ACEASTĂ VARĂ VOR FI IMINENTE ALEGERI ANTICIPATE

De al căror rezultat va depinde şi reprogramarea vizitei premierului spaniol, al cărui calendar este ocupat până în toamnă.

Presa spaniolă a speculat, înaintea vizitei, pe marginea neimplicării economice a Spaniei în România, vizita având atribute pur diplomatice. Iar presa americană speculează asupra unei posibile maladii incurabile a premierului - ceea ce poate să fie, până la urmă o subtilă diversiune menită să câştige electorat şi simpatie pe fondul scandalului ce stă să erupă.

Cronica unei vizite refuzate

TIMIŞOARA A FOST COMPLET NEPREGĂTITĂ PENTRU VIZITA REGALĂ    
O corespondenţă din Timişoara ne semnalează faptul că înainte de a se şti rezultatul negocierilor dintre Versoix şi Guvern, la Timişoara n-a fost luată nici un moment în serios eventualitatea venirii fostului rege Mihai. Cu toate acestea, comunicatul Guvernului a fost urmat de un protest amplu al primarului Oancea, în mod evident, anteredactat, ca şi Memorandumul adresat Consiliului Europei. 

De astăzi "LIBERTATEA", ziarul tuturor bucureştenilor, într-o nouă formulă

CETATEA, ŢARA, LUMEA ÎN PAGINILE UNUI SINGUR COTIDIAN

Primul dintre ziarele Capitalei, născut în tumultul neuitatelor zile de la sfârşitul lui decembrie 1989, LIBERTATEA - o afirmăm fără trufie, dar şi fără falsă modestie - şi-a dobândit statutul de voce inconfundabilă a presei naţionale. Statut apărat şi consolidat, de-a lungul celor 1312 numere apărute până la finele lunii aprilie din anul în curs, de un grup de gazetari de meserie, total dedicaţi nobilei profesii. Astăzi, la numai două zile după prăznuirea Învierii Mântuitorului, ziarul vine în întâmpinarea cititorilor săi într-o formulă schimbată şi - sperăm din toată inima! - care va întruni aşteptările lor. 

Vor fi, de acum înainte, mai multe pagini, mai multe informaţii, mai multe lumini aruncate asupra variatei fascinantei şi, de atâtea ori, contradictoriei noastre lumi. Pentru LIBERTATEA, lumea însemnând, în primul rând, CETATEA, apoi ŢARA şi, în sfârşit, MAPAMONDUL. De la faptul (doar aparent mărunt) ce ţine de viaţa citadină a unei aglomerări urbane de talia Bucureştilor şi până la evenimentele cu adevărat relevante ale naţionalului şi universalului, ne vom strădui ca nimic să nu lipsească din paginile ziarului. În acelaşi spirit de respect pentru adevăr, condiţie sine qua non pentru un mesaj gazetăresc direct, sincer şi constructitv, vom pune sub ochii lectorilor noştri o varietate de informaţii, cronici lapidare, note şi opinii menite a facilita fiecăruia perceperea corectă şi rapidă a realităţii de zi cu zi. Chiar dacă nu vom rămâne indiferenţi la (încă) prea numeroasele carenţe de viaţă socială în care cu toţii ne mişcăm, nu vom impune soluţii. Vom fi, cu consecvenţă, deschişi tuturor opţiunilor şi convingerilor - exprimate cu argumente, decenţă şi presupusa bună-cuviinţă a discursului public - care au acelaşi numitor: împământenirea normelor universal validate şi acceptate ale democraţiei moderne. Cu alte cuvinte, ziarul pe care îl ţineţi în mână îşi face o profesiune de credinţă din a fi tribună la dispoziţia tuturor conştiinţelor puse în slujba binelui general. E timpul ca mult clamatei formule, acaparată de unii şi de alţii în beneficiu personal, propagandistic şl electoral - NUMAI ÎMPREUNĂ VOM REUŞI - să-i dăm consistenţa meritată şi aşteptată. Ce-aţi zice, stimaţi cititori, să începem chiar de acum?

REDACŢIA


La 40 de lei kilowattul, o sărbătoare... costisitoare:

SĂPTĂMÂNA LUMINATĂ!