Publicat: 30 August, 2019 - 00:00
Share
Care erau subiectele zilei în urmă cu un sfert de secol, în 1994?
Libertatea din 30 august 1994

 

Doi reprezentanţi de frunte ai Parchetului - dnii Eugen Vasiliu şi Viorel Spânu -ne asigură că Stoica şi Popilean sunt bine puşi la păstrare

NICI MINISTRUL JUSTIŢIEI NU-I POATE SCĂPA PE ESCROCI!

În sfârşit, se pare că Parchetul a luat taurul de coarne. Sau cel puţin aşa lasă să se întrevadă acţiunile în forţă de săptămâna trecută, când - evaluând probele adunate de Direcţia Cercetări Penale a Direcţiei Generale a Poliţiei Naţionale şi elementele din zecile de mii de plângeri penale - Parchetul General a dispus arestarea preventivă (30 zile) a patronului firmei CARITAS, iar Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti, a scamatorului din fruntea MONDOPROSPER.
Nu e rău să precizăm câteva date biografice ale celor doi. Ioan Stoica, insul care a zăpăcit o lume întreagă, afirma că e deţinătorul unei perfecte ecuaţii financiare şi că edificiul sistemului său este imposibil să se dărâme (asta, în perioada sa de glorie, aprilie ’92 - februarie ’94 când rulau aproape 1 500 miliarde lei), insul care zâmbea superior când - într-o emisiune TV - finanţişti de profesie îşi exprimau reticenţele vizavi de vânturata sa infailibilitate, nu este de fapt decât un mediocru absolvent de şcoală tehnică de contabilitate. Studiile i-au fost atât de "profunde", încât acum 24 de ani,, încercând să-şi facă mâna, a vârât-o până la cot în avutul public, fiind condamnat pentru abuz în serviciu şi delapidare. Nu e, de altfel, singurul hoţ care, după 1989, şi-a descoperit vocaţia de întreprinzător om de afaceri.

Cum v-am relatat, la exact o zi după Stoica, a fost arestat, de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti, Gheorghe Popilean, directorul general şi administratorul firmei MONDOPROSPER. Are un curriculum vitae şi mai interesant decât vecinul său de garsonieră cu gratii, încă în 1954, Judecătoria din Roşiori de Vede îl condamnă pentru delapidare şi înşelăciune. Patru ani mai târziu, o nouă sentinţă, a Tribunalului Capitalei, pentru înşelăciune în dauna avutului personal. În 1977 - trafic de influenţă. Beneficiază de o celebră clemenţă ceauşistă şi, graţiat, se reapucă de treabă: în 1978 e iarăşi condamnat pentru înşelăciune. Acum are de dat socoteală pentru infracţiuni la Legea 82, a contabilităţii, şi la Legea 31, a societăţilor comerciale: folosirea în interes personal a unei părţi din creditele societăţii, determinarea înregistrării inexacte a operaţiunilor, ascunderea unor fonduri. Prejudiciul se ridică la două milioane de dolari. Dincolo de aceste aspecte, care au dus la arestarea lui Popilean, mai sunt însă nenumăratele plângeri penale ale cetăţenilor escrocaţi. Vor fi ele conexate? Prim-procurorul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti, dl Viorel Spânu, ne-a asigurat că ancheta nu se va opri până nu va fi elucidată întreaga activitate a prosperului de la MONDO-PROSPER.

Dar, despre toate acestea - explicaţii, implicaţii şi supoziţii - citiţi pe larg în pagina a VI-a.

Petre CALAPODESCU

Culmea absurdului

DUPĂ CE A SUPRAVIEŢUIT UNUI PRIM ACCIDENT DE CIRCULAŢIE, GHEORGHE APOSTOL A MURIT CATAPULTAT DIN SALVARE
Dublul accident de circulaţie, întâmplat ieri, a cărui victimă a fost Gheorghe Apostol, demonstrează oricui se mai îndoieşte că uneori, soarta ne poate juca feste.

După ce a scăpat ca prin farmec din maşina lovită frontal în localitatea Ciocăneşti de autoturismul şefului de post din comună, călărăşeanul Gheorghe Apostol, a fost trimis de urgenţă la Spitalul Municipal Bucureşti, pentru a fi operat. Salvarea cu nr. CL- 22-AMB, o Dacie Breack, condusă de Constantin Dobre, gonea spre spital cu sirenele urlând şi girofarul aprins. Viaţa omului atârna de un fir de aţă. Pentru el, fiecare secundă era preţioasă. Alături de bolnav se afla soţia sa, Florica Apostol, în vârstă de 61 ani. La intersecţia dintre sos. Panduri şi 13 Septembrie, s-a produs incredibilul. Deşi autoturismele ce veneau de pe 13 Septembrie aveau prioritate, şoferul Salvării s-a bizuit pe semnalizarea sonoră şi vizuală.

Adrian Turea, şoferul Oltcitului B-04-ZVA, nu a mai putut evita Salvarea ce-i tăiase calea. A lovit-o în plin, în aripa dreaptă din spate. Cu cei trei pasageri la bord, Salvarea s-a dat peste cap. Şoferul unui autoturism ce staţiona pe sos. Panduri, la acordarea priorităţii, a văzut cum, prin portiera din spate a breakului, zboară realmente corpul unui om, proiectat pe parbrizul maşinii sale. "Am căutat în disperare marşarierul, să mă retrag, dar n-am mai avut timp", avea să declare el, ulterior, poliţiştilor.

Ca la fiecare sfârşit de vară

CAPITALA - ÎN CRIZĂ DE ULEI

Deşi premierul declară că agricultura şi asigurarea populaţiei cu alimente de primă necesitate se află pe primul plan în cadrul preocupărilor domniei sale, criza de ulei cu care se confruntă Capitala, şi în această vară dovedeşte contrariul. Cu 23 miliarde lei datorie către Romcereal, fabricile de ulei se află într-o situaţie dramatică, chiar periculoasă pentru securitatea alimentară a populaţiei. Aceasta în timp ce, la începutul acestei luni, 18 000 tone de sămânţă de floarea-soarelui din recolta anului trecut mai aşteptau încă în silozurile Romcereal. 


O întrebare obsedantă pentru păgubaşii "Caritas-ului"

BANII MEI, BANII MEI, CE-A FĂCUT STOICA CU El?