Publicat: 30 Septembrie, 2019 - 00:00
Share
Care erau subiectele zilei în urmă cu un sfert de secol, în 1994?
Libertatea din 30 septembrie 1994

 

Succint bilanţ al turneului american al preşedintelui lliescu

"NU ESTE SUFICIENT SĂ FIM INTERESAŢI DE SUPORTUL AMERICANILOR. TREBUIE SĂ DEVENIM INTERESANŢI PENTRU El!"

Ieri, în avion, la întoarcerea din vizita efectuată în Statele Unite, la invitaţia preşedintelui Bill Clinton, Ion lliescu a efectuat în compania grupului de presă care l-a însoţit un briefing având ca temă centrală viitorul relaţiilor bilaterale.
Răspunzând unei întrebări adresate de trimisul special al "Libertăţii", dl preşedinte a recunoscut că diferenţele marcante de atmosferă, faţă de vizita efectuată anul trecut, au între altele şi două explicaţii pe care ziarul nostru le-a mai relevat. Conotaţia negativă s-a datorat, într-o oarecare măsură prestaţiei ineficiente - uneori chiar contradictorii - a fostului ambasador român la Washington, dl Aurel Dragoş Munteanu, ca şi demersurilor susţinute ale unor grupuri de presiune care au găsit o neaşteptată audienţă la Departamentul de Stat şi în Congres. Conotaţia pozitivă - care a dus la decizia cu care au fost

abordate contactele acestor zile - se datorează şi eforturilor, lobby-ului inteligent al unor personalităţi române din ţară şi din exil, care au ştiut să pună mai presus interesul naţional de cele individuale sau de grup. Dl preşedinte a ezitat să dea, deocamdată, nume, dar atitudinea liderului majorităţii democrate, Mitchell, a doamnei Kennelly, a altor parlamentari sau oameni politici, pot face aceste trimiteri extrem de transparente. De o excelentă apreciere s-a bucurat semnarea Parteneriatului pentru Pace de către România în primă poziţie. "Un gest care demonstrează clar intenţiile României" - a declarat preşedintele Clinton. "A fost o mişcare clever (vicleană - n.a.)" - a afirmat maliţios senatorul Tom Lantos, pe care însă preşedintele lliescu l-a corectat: "O mişcare înţeleaptă". Vizita - ne-a încredinţat preşedintele - n-a fost una de circumstanţă. Invitaţia a plecat direct de la Clinton care a şi sugerat momentul sesiunii ONU. A fost "aranjament la vârf", de care ministerele de externe au aflat doar după declaraţia făcută la Bucureşti de dl Atwood. Că nu s-a desfăşurat la Casa Albă, nu înseamnă nimic. De regulă, Casa Albă e acolo unde se află preşedintele. Or atunci s-a aflat la New York. Vizita lui Elţîn a avut o semnificaţie specială - aniversarea - a jumătate de secol de la încheierea războiului - şi este explicabil că a focalizat interesul mass-media mai mult decât toate prezenţele - de marcă - de la New York. 

Octavian ANDRONIC

SCRISORI CĂTRE CITITOR
ZIARUL CAPITALEI

Luni, 3 octombrie, începe pentru ziarul "Libertatea" o nouă epocă. Ziarul va apărea dimineaţa. Cu această schimbare dorim să ajungem la o nouă etapă pe drumul de dezvoltare a publicaţiei. În ultimele săptămâni am realizat deja numeroase schimbări care au găsit un ecou pozitiv în rândul cititorilor noştri.

De la 1 iunie, "Libertatea" face parte din grupul de presă elveţian Ringier, care s-a unit pentru acest proiect cu grupul american Gannett. Dorinţa noastră este ca ziarul "Libertatea" să devină vocea Capitalei României. Garantăm, prin investiţiile noastre, independenţa redacţiei faţă de orice interese. Principiile de bază se găsesc în statutul redacţional, care a fost realizat de partenerii noştri români după modelul ziarelor "Lidove Noviny" din Praga (Republica Cehă) şi "Luzerner Neuste Nachrichten" din Lucerna (Elveţia). Am dori ca "Libertatea" să devină o publicaţie în care să puteţi găsi opinii diferite, anchete temeinice şi comentării scrise cu înaltă responsabilitate. Acestea sunt obiectivele noastre pe termen lung. Şi le vom realiza pas cu pas. Sperăm ca astfel să vă câştigăm încrederea.

Albert SCHWARZENBACH

Şeful proiectului "Libertatea" al Grupului Ringier

"Libertatea" a biruit birocraţia guvernamentală

UNTUL DIN S.U.A. VA SOSI ÎN ŢARĂ

După ajutorul de 7000 tone unt american ratat anul trecut de către Ministerul Agriculturii şi Alimentaţiei, oferta americanilor, făcută acum pentru 2.500 tone de unt, a fost salvată în ultimele zile ale anului fiscal american, care se încheie astăzi. Anchetele ziarului nostru au dezmorţit în ceasul al 12-lea birocraţia dâmboviţeană.
Bâlbâiala unui minister ce pretinde că se ocupă de alimentaţia noastră ne-a costat în '93 ratarea unei cantităti echivalente cu consumul de unt al României pe un an. Sub pretextul că avem unt în tară se ascundea de fapt zgârcenia unui guvern decis să nu cheltuiască nici un dolar pentru a aduce în ţară colosala donaţie. În cele din urmă, intuind penibilul situaţiei, americanii au acceptat să plătească şi transportul untului până în România.

Din cele 2.500 tone ce vor sosi în decembrie, ar urma ca o treime să fie vândută populaţiei. Restul va fi distribuit gratuit în spitale, grădiniţe, creşe, cămine pentru handicapaţi etc. În data de 30 noiembrie, untul va fi încărcat într-unul din porturile americane. În pragul Crăciunului, când, probabil, ne vom confrunta din nou cu o criză de unt românesc, cel american ar urma să fie descărcat la Constanţa.

Viorel CHIFU

Să vezi şi să nu crezi: în România
CORUPŢIA MAI TRĂIEŞTE PÂNĂ MIERCURI!

Desfăşurată pe parcursul a două zile, reuniunea comună a Camerelor parlamentare consacrată dezbaterii Raportului Comisiei anticorupţie s-a încheiat, ieri, fără adoptarea proiectului de Hotărâre (din cauza neîntrunirii cvorumului), aceasta urmând a face obiectul următoarei şedinţe a Camerei Deputaţilor şi Senatului, programată miercurea viitoare.

Numeroşi parlamentari şi-au exprimat, şi ieri, serioasele lor rezerve cu privire la caracterul propagandistic impus dezbaterii din prima clipă. Alţii, aparţinând partidelor luate în "colimator" pentru actele puse în sarcina liderilor lor, au acuzat - chiar în termeni neprotocolari - guvernul actual şi forţele politice care-l sprijină de orchestrarea unei veritabile campanii de discreditare a lor în ochii electoratului şi de urmărirea unei vendete. Nimeni nu a contestat însă faptul că, după prăbuşirea economiei naţionale, corupţia a devenit cealaltă majoră şi indubitabilă realitate a societăţii româneşti postrevoluţionare, cu efecţe devastatoare la toate nivelurile. De altfel, parcurgerea substanţialului "Raport Vonica" pune în evidenţă un tablota de-a dreptul dramatic. Până şi adversarii declaraţi ai demersului întreprins de comisia prezidată de senatorul Romul Vonica (PDSR) au recunoscut, implicit sau explicit, că a sosit timpul ca instituţiile statului să-şi concerteze eforturile pentru stoparea pecinginii. Îndoielile acestora se referă, pe bună dreptate, la misiunea iluzorie asumată de forul legislativ suprem al ţării în stoparea corupţiei numai cu mijloacele sale specifice. Şi ieri s-au făcut auzite voci lucide care au atras atenţia că statul de drept înseamnă respectarea apăsată a principiului separării puterilor şi că traficul de influenţă, darea şi luarea de mită şi toate celelalte racile din familia corupţiei se combat, în primul rând, cu o justiţie incoruptibilă şi cu oameni incoruptibili în posturile sale cheie. Legile ţării - cele existente şi cele care nu trebuie să întârzie să apară - şi controlul strâns al aplicării lor, de la "vlădică la opincă", iată laturile unui mecanism ce nu se poate spune că, deocamdată, funcţionează la standardele presupuse de o societate democratică şi civilizată.

Frumoase şi seducătoare cuvinte, nimic de zis, dar care este câştigul cetăţeanului de rând de pe urma dezbaterilor parlamentare de miercuri şi joi? Întrebarea se pune cu o acuitate sporită dacă se ia în seamă terminarea în coadă de peşte a şedinţei comune. Din lipsă de cvorum, cu 81 de voturi pentru, 120 împotrivă şi 12 abţineri, adoptarea proiectului de Hotărâre a Camerei Deputaţilor şi Senatului privind Raportul Comisiei parlamentare de anchetă a actelor de corupţie s-a amânat pentru săptămâna următoare. Nimeni nu-şi făcea, probabil, iluzia că cele şapte articole, odată votate, vor răsturna lumea, dar împrejurarea cu pricina e de natură să aducă o bilă neagră şi mare în urna Parlamentului.

Mircea SUCIU


Un cadou pentru cititorii noştri, la prima apariţie de dimineaţă, luni, 3 octombrie
​ZIARUL NOSTRU VA COSTA NUMAI 50 DE LEI!