24 octombrie 2021

Remember 31 mai 1991 – Presa acum 30 de ani

Libertatea
Distribuie pe rețelele tale sociale:
Care erau subiectele zilei în urmă cu trei decenii, în 1991

Ziarul Libertatea din 31 mai 1991, pag. 1-a ▼ Click pe imagine pentru mărire

 

RENE RADU POLICRAT:

„Alegerile anticipate nu vor schimba rezultatele de la 20 mai”

O.K.

Dacă e VINERI, E… BRUCAN!

Semnul de întrebare din programul TV publicat ieri are un răspuns de ultimă oră: Ia 18, invitatul săptămînii este profesorul SILVIU BRUCAN. Înseamnă că au și trecut cele două luni ale „raţiei” fixate de către domnul Răzvan Teodorescu

REMEMBER

Ieri, la Adunarea Deputaţilor, unii parlamentari au păstrat un moment de reculegere  în memoria mareşalului Antonescu, de la a cărui execuție, la I iunie 1946, se împlinesc 45 de ani.

EVRIKA

Numele localităţii Berevoieşti din Dîmboviţa, vine de la berevoi, numele ancestral al marilor vrăjitori din munţi. Să fie, oare, vreo legătură între „Ultimul Berevoi“, descris de Vasile Voiculescu, şi noul „berevoi”, domnul P.M.B. marele INIŢIAT în tainele munţilor?

GURA LUMII

(INFORMAŢII PENTRU CARE NU BĂGĂM MÎNA ÎN FOC)

„ŢARA ASTA-I [PREA] MILOSTIVA!”

Totul a început de la un dicţionar.
Cele pentru uzul elevilor au apărut atît de multe încît încă din 1976 şi pînă nu demult se găseau şi la anticariate cu 11 lei bucata.
Acum dai cu tunul şi nu găseşti decît la uşa Liberalilor: de pe bd. Bălcescu, cu 400 lei dicţionăraşul!
Bieţii elevi nu au nici manuale. Insă piaţa, strada, trotuarele toate sînt pline-ochi cu cărţi pornografice, bulevardiere şi multe otrăvuri.
Dar ce ne pasă. Ministrul Învăţămîntului şi Ştiinţei ne cîntă lieduri de Schubert. Iar „Cultura” se delectează cheltuindu-ne milioanele pe grifonările prietenilor săi.
„Telectualii”- noştri zic — şi trimbiţează şi peste hotare — că românul „e prost”, că „e incult”, că „e primitiv”, că „nu vine la teatru”, că „e trist”, că „e în pragul sinuciderii”…
De fapt adevărul îl ştiu toţi, românul nostru are suflet de aur (prea!) şi o minte sclipitoare, de aceea hazul nu-l părăsește nici la groapă. Căci de ce oare era ticsită sala Teatrului ieşean cu „Iaşii în carnaval” a lui Vasile Alecsandri? oare nu pentru versurile acestuia din veacul trecut:
„Ţara asta-i milostivă / Si bugetu-i o colivă / A-ha-ha ! A-ha-lia !”.

Revanşa la Timişoara

De la un martor ocular, participant, Ia Congresul UDMR de la Tg. Mureș, aflăm că „partida” a fost deosebit de disputată pînă in ultimul minut de joc. Victoria a revenit cu creu, în final, moderaţilor. Nemulţumiţi de rezultat, extremiştii, aşteaptă partida revanşă care, după toate probabilităţile se va desfăşura la Timişoara, pe teren propru, după cum a declarat domnul Tokes.

Cunoscînd programul şi metodele de acţiune, ale moderaţilor, opinia publică doreşte să ia cunoştinţă şi cu programul extremiştilor, întrucît, pînă în prezent, sînt cunoscute numai metodele de luptă ale acestora care au adus și aduc în continuare, mari prejudicii unităţii noastre naţionale.

AMBIDEXTRU

A 25-a ORĂ

România la Bruxelles

La Bruxelles, a avut loc prima reuniune a Comisiei mixte România — Piaţa Comună, în cadrul acordului comercial şi de cooperare între cele două părţi, intrat în vigoare la 1 mai a.c.
În deschidere, preşedintele părţii comunitare, în Comisie, domnul Frans Andriessen, vicepreşedinte al Comisiei CEE, a salutat prezenţa delegaţiei române, arătînd că este impresionat de realizările României pe calea reformei economice, evocînd disponibilitatea Comunităţii pentru sprijinirea proceselor în curs din România, pe calea democraţie politice şi economice. În alocuţiunea sa, preşedintele părţii române, domnul ministru de stat Eugen Dijmărescu a făcut o prezentare a stadiului economiei şi reformei, a măsurilor întreprinse pentru consolidarea democraţiei precum şi a proiectelor de viitor.
În finalul lucrărilor s-a dat publicităţii un Comunicat comun.

 

Ziarul Libertatea din 31 mai 1991, pag. a 2-a ▼ Click pe imagine pentru mărire

Ziarul Libertatea din 31 mai 1991, pag. a 3-a ▼ Click pe imagine pentru mărire

Ziarul Libertatea din 31 mai 1991, pag. a 4-a ▼ Click pe imagine pentru mărire