Publicat: 4 Aprilie, 2019 - 00:00
Share
Care erau subiectele zilei în urmă cu un sfert de secol, în 1994?
Libertatea din 4 aprilie 1994

DE LA O SĂPTĂMÂNĂ LA ALTA

În plină desfăşurare...
BALCANIADA POLITICĂ

MÂINE SOSEŞTE LA BUCUREŞTI ÎNTR-0 VIZITĂ DE 8 ORE, PREŞEDINTELE SÂRB MILOŞEVICI. SĂPTĂMÂNA VIITOARE VA VENI Şl CEL BOSNIAC IZETBEGOVICI. VIZITA ÎN GRECIA (INIŢIAL ANULATĂ) A PREŞEDINTELUI ILIESCU A URMAT CELEI EFECTUATE LA BUCUREŞTI DE PREŞEDINTELE TURC DEMIREL...

Ce semnifică acest carusel politic, în care părţi aflate într-un antagonism mai mult sau mai puţin marcat, se intersectează pe meridianul românesc? Concluzia cea mai măgulitoare ar fi că, după mulţi ani, România tinde să devină din nou un mediator internaţional. Ar fi şi argumente şi, nu în ultimul rând ar merita evocată stabilitatea României, în contextul butoiului cu pulbere balcanic. Lipsesc, din păcate, semnele eficienţei. Vizita în Grecia, superficial pregătită şi desfăşurată în grabă şi cu ecouri minore în mass-media ateniană, poartă semnele competiţiei pentru întâietate balcanică, dintre Grecia şi Turcia, iar intenţia anulării vizitei la Atena era motivată de precedarea ei de către cea a preşedintelui Demirel.

Anunţata vizită a lui Slobodan Milosevici nu poate să nu fie pusă în corelaţie cu cea a lui Izetbegovici. Se pregăteşte varianta "locală" a unui proiect de pace? Se apropie de sfârşit embargoul care - se pare - a avut efecte doar asupra... României? Se configurează o alianţă ortodoxă pan-europeană, în detrimentul uneia pan-atlantice?

RĂSPUNSURI - PARŢIALE - VOR OFERI DETALIILE CE VOR "SCĂPA" DUPĂ ÎNTÂLNIREA DE MÂINE Şl CEA DE SĂPTĂMÂNA VIITOARE.

ÎN "CAMPIONATUL" BALCANIC SE JOACĂ DUR, IAR UNELE PARTIDE SUNT CHIAR "PE VIAŢĂ ŞI PE MOARTE"

APRILIE-LUNA... CADOURILOR GUVERNAMENTALE!

PRIMUL CADOU - CHIAR DE MÂINE - SE PARE CĂ VA FI PREŢUL BENZINEI: 500 LEI

VOR URMA ENERGIA ELECTRICĂ Şl TERMICĂ, CHIRIILE, TRANSPORTURILE

VALUL "APRILIE '94" PROMITE SĂ FIE UNUL DINTRE CELE MAI DEVASTATOARE

Scapă cine poate!
 

ROMÂNIA - ÎN PRAGUL UNUI RĂZBOI CIVIL?

Discutarea de către Parlament, în această săptămână, a controversatei legi a restituirii imobilelor naţionalizate, promite să genereze tulburări de o amploare şi de o intensitate greu de controlat.

UN MILION DE CHIRIAŞI CONTRA CÂTEVA MII DE PROPRIETARI - IATĂ PARTIDA PE CARE "SPONSORII" DE GENUL LUI DINU PATRICIU DAU SEMNE (ÎN DIRECT Şl LA ORE DE VÂRF) CĂ DEJA AR FI ADJUDECAT-O!

ADEPŢII PRINCIPIULUI "RESTITUTIO IN INTEGRUM" PRETIND CĂ ACEASTA AR FI CHIAR EXIGENŢA CONSILIULUI EUROPEI!

SĂPTĂMÎNA POLITICĂ

PRAGMATISMUL PEDESERIST

Într-o săptămâna în care s-au întâmplat multe, în care ne-a vizitat şeful armatei ruse şi temuţi raportori ai Consiliului Europei, în care preşedintele Iliescu a vizitat Grecia, în care dl Măgureanu a marcat un punct în tradiţionalele sale meciuri cu presa şi în care a început să fie agitată fantoma comisarului Florică prin concluziile personale ale celor doi fani ai săi din comisia Vonica, cea mai interesantă mişcare îmi apare a fi aceea pe care partidul de guvernământ o face pentru a-şi câştiga electoratul într-o perspectivă de "anticipate" din ce în ce mai probabilă. Vizita întreprinsă de staff-ul pedeserist condus de Adrian Năstase, la Bacău, în judeţul eficientului Viorel Hrebenciuc şi accentul pus pe întâlnirile cu oamenii de afaceri şi managerii din zonă indică cu precizie noua direcţie de acţiune a partidului. O direcţie trasată, de altfel, chiar de preşedintele Iliescu, în al cărui "alai" oficial, din lungile turnee întreprinse în America de Sud, Africa şi Asia au fost cooptaţi numeroşi reprezentanţi ai vieţii economice. Asta înseamnă că, în sfârşit, cineva a realizat cât de importantă este această "middle class" -, clasă medie - care se conturează tot mai insistent ca o entitate socială cu un cuvânt din ce în ce mai greu de spus. Asta înseamnă că dincolo de Concesiile populiste făcute categoriilor celor mai defavorizate, prin prisma obligaţiilor asumate prin platforma ideologică, partidul de guvernământ îşi dă seama că acesta este drumul pe care trebuie să păşească, şi unde are acum de înfruntat concurenţa celor care au "lucrat" în linişte în timp ce ei se dădeau de ceasul morţii cu disputele politice. Este zona în care PD-ul domnului Roman are deja rădăcini bine înfipte, sponsori generoşi şi participări semnificative. Este zona în care dl Patriciu şi tinerii lupi liberali (indiferent de sigla domestică sub care sunt cunoscuţi) şi-au creat deja mănoase sfere de influenţă. Deşi poate fi apreciată ca insuficietă - din punct de vedere statistic - clasa mjjlocie poate fi considerată încă de pe acum ca fiind cea mai importantă sursă de contribuţii financiare în campania electorală, dacă va fi cazul ca aceasta să se desfăşoare înainte de termen.

Întâlnirile de la Bacău au prefigurat un program şi un drum pe care dl Năstase şi ai săi promit să mărşăluiască cu tenacitate. Este drumul pe care ar fi trebuit să-l paveze, într-o situaţie normală, bunele intenţii liberale. Pentru că, teoretic, nimic nu se potriveşte mai bine aspiraţiilor şi exigenţelor acestei categorii, decât o doctrină liberală. Numai că liberalii, mult prea preocupaţi să se mănânce între ei, să se rupă în aripi şi aripioare, să declare că vor unificare lucrând pentru o şi mai mare dezbinare, nu mai au timp de politică. Sarcina asta este preluată din mers, cu o determinare majoră, de partidul dlui Iliescu. Un partid hotărât să joace acum o carte, cea a pragmatismului, pe care a ignorat-o sau n-a luat-o serios în seamă, permiţând adversarilor săi politici să-şi consolideze poziţii al căror efect se va putea constata la prima verificare. Faţă de acestea, PDSR are însă un avantaj, insuficient exploatat (în plan general, că în cel personal...) - avantajul deciziei. Al deciziei de care noii noştri oameni de afaceri au nevoie pentru a-şi desfăşura activităţile profitabile. Al normelor legislative de care au nevoie. Deja se poate spune că la nivelul clasei politice româneşti se face simţit un lobby căruia nu-i lipseşte decât reglementarea legală ce face din el, în America, o activitate onorabilă. Incert şi confuz, lobby-ul românesc se confundă - adeseori pe bună dreptate - cu traficul de influenţă şi naşte valurile pe care le naşte. Pragmatica vizită băcăuană a impozantei delegaţii de partid deschide, fără îndoială, seria unor susţinute vizite de lucru. Ale căror roade se vor arăta - sau nu - la urne. Lecţia pragmatismului are numeroase avantaje, dar şi exigenţe redutabile.

Octavian ANDRONIC


Peleş: 100 tablouri dispărute?

Ne-a vizitat ieri la redacţie un sinăian care ne-a spus că e muzeograf la castelul PELEŞ - dar ne-a rugat să-i respectăm anonimatul întrucât "nu vrea să se adauge celor 1,2 milioane de şomeri" - relatându-ne un fapt de-a dreptul stupefiant, dacă nu am fi obişnuiţi în ultimii ani cu jefuirea sau distrugerea sistematică a patrimoniului cultural naţional. Anume, că din colecţia muzeului Peleş ar fi dispărut peste o sută de tablouri de mare valoare, precum şi alte obiecte de artă deosebit de preţioase. Nu ştim deocamdată dacă lucrurile stau chiar aşa. Dar repetatele furturi sau deturnări de obiecte de patrimoniu, rătăcirea lor prin hârtii de transfer şi inventare care de care mai dubioase ne determină să cerem cu toată hotărârea Poliţiei şi Ministerului Culturii să nu mai aştepte ca parlamentul să binevoiască a adopta Legea patrimoniului, ci să treacă de urgenţă la compararea inventarelor faptice din 1939 cu ceea ce a mai rămas azi în muzee - şi nu e vorba numai de Peleş ori de Muzeul Naţional ci de toate lăcaşurile unde se păstrau valori înscrise în patrimoniul naţional. Nici o ţară civilizată nu acceptă să fie despuiată de valorile sale istorice şi de artă aşa cum s-a petrecut în ultimii patru ani cu România.

Petru CALAPODESCU

IERI, HRISTOS A ÎNVIAT DOAR PENTRU CATOLICI!