Publicat: 4 August, 2018 - 00:00
Care erau subiectele zilei în urmă cu sfert de secol, în 1993?

DE LA O ZI LA ALTA
Pensionarii în audienţă la Palatul Victoria
Categoria cea mai lovită de valurile tranziţiei, pensionarii, a negociat la Guvern drepturi pentru o bătrâneţe mai uşoară. Soluţia oferită - "O CARTE ALBĂ" (pentru zile negre?)

ŞI INDUSTRIA DE ARMAMENT O DUCE RĂU
Ieri, capul Oştirii, dl general Niculae Spiroiu, a analizat situaţia Regiei autonome de tehnică militară -RATMIL - confruntată cu lipsa de comenzi şi hemoragia de specialişti de înaltă calificare

EMIL CONSTANTINESCU PLEACĂ ÎN AUSTRALIA
Invitat de comunitatea românească din Ţara Cangurilor.
Şi Puterea şi Opoziţia preferă zona australă.
Greva minerilor din Valea Jiului

UN ORIZONT ÎNFUNDAT?
• După 50 de ore de la declanşarea grevei, Guvernul şi liderul Cosma îşi menţin poziţiile • După declaraţiile tranşante ale multor lideri politici şi confederaţii sindicale, minerii sunt mai singuri ca oricând • Convorbire telefonică Văcăroiu - Cosma, cu multe adiţionale, dar fără nici un rezultat • Salariile medii lunare de 268 mii lei - o himeră • Poziţia incertă a directorului Regiei, Benone Costinaş - sancţionată (verbal) de primul-ministru • De azi, presa nu mai are acces în sediul Regiei Huilei.
- Relatări, în pagina a 3-a -

Dilemele
 

Corespondenţă din Santiago de Chile, de la Octavian Andronic

Fastuoasă primire la Santiago, pe partitura vechiului imn de stat comunist!

• O gafă pentru care ambasadorul Tunşanu ar trebui destituit!

În urmă cu 20 de ani, în cursul primului său turneu prin America de Sud, Ceauşescu tocmai se pregătea să plece de la Havana spre Santiago de Chile, la invitaţia lui Salvador Allende, când a avut loc sângeroasa lovitură de stat care l-a înlăturat pe acesta de la puterea pe care tocmai o preluase. Nu a fost să fie Ceauşescu primul preşedinte român care şi-a făcut intrarea, cu ample onoruri militare, în palatul La Moneda, care mai poartă şi astăzi urmele proiectilelor de tanc cu care a fost luat cu asalt, ci domnul Iliescu, primul preşedinte democrat al unei Românii ieşite dintr-o lungă perioadă de dictatură. Ca şi Chile, de altfel. Numai că similitudinile se opresc aici. Pentru România, dictatura a fost dezastruoasă, pe toate planurile. Pentru Chile, regimul de mână forte instaurat de generalul Pinochet a fost o condiţie a stabilităţii politice ce a determinat-o pe cea economică. Iar când aceasta a fost suficient de mobilă pentru a influenţa curentul politic, generalul s-a retras (păstrând, după cum am înţeles, doar prerogativele de şef al forţelor armate) redând civililor guvernarea. Preşedintele Patricio Aylwin este, ca şi dl Iliescu, un om al tranziţiei, numai că aici tranziţia se rezumă la cadrul politic, cel economic fiind îndeplinit cu un succes care face din Chile una dintre cele mai solide şi mai dinamice ţări din emisfera australă.
(Continuare în pag. a V-a)

Fastuoasă primire la Santiago, pe partitura vechiului imn de stat comunist!
(Urmare din pag. I)
Cum spuneam, dl Iliescu a avut privilegiul de a-şi face intrarea solemn, în celebrul palat La Moneda. Din păcate, pe o partitură muzicală... falsă, pentru că, spre surprinderea delegaţiei române, impresionată de fastul şi vigoarea ceremoniei, fanfara a pornit să intoneze cu elan fostul imn comunist! Preşedintele s-a făcut negru la faţă, ministrul de externe Meleşcanu a ridicat ochii spre cer a neputinţă, ceilalţi oficiali au schimbat priviri încurcate. Numai ambasadorul Tunşanu a rămas senin! În condiţii normale, dl. Meleşcanu ar fi trebuit să-l demită pe loc, o asemenea gafă fiind de neiertat, la trei ani de la schimbarea imnului şi în condiţiile în care reprezentantul nostru diplomatic nu prea este înghesuit cu sarcini, el fiind dator să verifice şi acest amănunt - cu atât mai mult cu cât s-a mai întâmplat. Dacă dl Tunşanu va rămâne la post este un semn că au dreptate cei care afirmă că cel mai comod şi mai rentabil în ziua de azi - şi mai lipsit de obligaţii - este un post în diplomaţie ...
Dl Tunşanu nu avea nici măcar scuza emoţiei şi tulburărilor suferite de ceilalţi membri ai delegaţiei şi este aproape un miracol că dintre cei cu probleme de inimă, nimeni n-a păţit nimic când, Ia traversarea Anzilor, avionul prezidenţial a căzut în două goluri de aer, unul de vreo 200 şi altul de vreo 500 m, care i-au proiectat în tavan pe cei mai uşori şi i-au încremenit de spaimă pe ceilalţi. "Bătrâna carapace" B 707 (care, dacă nu mă înşel, a mai traversat munţii aceştia şi în urmă cu 20 de ani!) s-a comportat însă excelent, vibrând puternic (părea, la un moment dat, că-i vor sări motoarele de pe aripi), dar sănătos, excelenta echipă de piloţi redresând-o şi purtând-o cu bine spre aeroportul chilian.
După hărmălaia şi dezordinea tipic latină din Argentina şi Uruguay, Santiago de Chile ne oferă imaginea solidă, confortabilă şi civilizată a unui oraş european, mai european chiar decât multe dintre metropolele bătrânului continent. Are, dacă vreţi - şi nu fără motiv - un aer mai saxon, mai ordonat si mai sigur, de care nu sunt străini numeroşii emigranţi din nordul Europei. Există, în peisaj, o prezenţă semnificativă a uniformelor, dar pentru noi, cei care venim din experimentul democratic postrevoluţionar, cu obsesiile dezordinii stradale şi ale ineficienţei autorităţilor, chestia are o nuanţă tonică. Mai ales că, deşi dispune de o armată puternică (poate cea mai puternică de pe continent) şi de o poliţie autoritară, Chile se încadrează fără reproşuri în grila democratică consfinţită de reglementările internaţionale.
Din punctul de vedere al rezultatelor concrete ale actualului turneu este de presupus că aici se vor înregistra cele mai semnificative acorduri. Echipa "oamenilor de afaceri" e în acţiune, se discută, se tratează în timp ce aceea a oamenilor de cultură face şi ea faţă unui program încărcat. Partea "oficială" îşi consumă luni aproape toate punctele importante; convorbirile dintre cei doi preşedinţi, întâlnirile de la Camera Deputaţilor şi Senat, vizita la primăria oraşului, dezvelirea bustului lui Bălcescu într-o piaţă centrală, semnarea declaraţiei comune, inaugurarea unei expoziţii de scoarţe româneşti, dineu oficial oferit de preşedintele Avlwin. Nu pot să nu remarc interesul pe care presa chiliană l-a arătat acestei vizite. Cele mai importante cotidiane i-au acordat spaţii largi atât înainte de vizită, cât şi acum, în timpul ei. Este, poate, cea mai semnificativă reflectare dintre cele care s-au consumat până acum, în contrast cu interesul minor manifestat de mediile din Argentina (şi datorită inexistenţei unor demersuri necesare, din partea ambasadei de acolo, care s-a mulţumit să se lase purtată de valul evenimentului).
După alte câteva manifestări oficiale, marţi, în jurul prânzului, delegaţia română părăseşte Chile, îndreptân-du-se spre ultima destinaţie a turneului: Columbia. Voi reveni cu o nouă corespondenţă din Bogota.

"Vreau să fac ceva pentru sănătatea bucureştenilor"

- a afirmat, ieri, dl. prof. dr. DORIN SARAFOLEANU, noul director general al Direcţiei Sanitare a Capitalei -

Instalat recent în fruntea Direcţiei Sanitare a Capitalei, dl prof. dr. Dorin Sarafoleanu a debutat ieri în faţa presei, singur, singurel, în arena... cu "lei". Fără complicate introduceri, domnia sa a intrat abrupt în subiect. Blindat cu argumentele cifrelor avute la-ndemână - atâtea şi aşa cum sunt -, şi-a dezvăluit intenţiile, rezumate în două principale direcţii • 1) îmbunătăţirea structurii ofertei de servicii medicale: • dotarea cu toate specialităţile a două spitale care, alături de Spitalul de Urgenţă să consolideze asistenţa de urgenţă • asigurarea unui serviciu non-stop la nivelul dispensarelor • restructurarea paturilor de spital, în corelaţie cu starea de morbiditate şi cu nevoile imediate ale populaţiei, "manevră" care va aduce capacitatea şi numărul secţiilor existente mai aproape de necesar • creşterea capacităţii de consultaţii, diagnostic şi tratament în specialităţile: TBC, hematologie, ortopedie, neurologie şi oncologie 2) Completarea schemei, cu ocuparea prin concurs a posturilor vacante de specialişti şi utilizarea judicioasă a personalului medical şi sanitar, pentru care s-au primit asigurări că nu va fi afectat de restructurarea proiectată.
Noutăţile vizează deci, creşterea accesibilităţii la serviciile medicale, propunerile dlui prof. dr. Dorin Sarafoleanu se află în stadiul de deziderat, ele urmând să se şi aplice după discutarea şi aprobarea lor în Consiliul de Conducere al Ministerului Sănătăţii. La întâlnirea de ieri, noul director părea optimist, apreciind că restructurarea, de altfel logică şi întemeiată, va putea demara foarte curând şi în câteva luni ar fi chiar posibil de finalizat. E drept, dar cu o condiţie: să fie îmbrăţişată de toţi cei care nu avut un cuvânt de spus, mai ales în finanţarea actualului edificiu, cu atât de multe camere goale, dar şi cu servicii unde se fac programări pentru spitalizare cu săptămâni şi chiar luni înainte. Deocamdată, s-au mai pompat 200 de milioane de lei în rezervorul cu oxigen rarefiat - echivalând cam cu a 50-a parte din cât ar mai trebui pentru a menţine pe linia de plutire asistenţa medicală în Bucureşti, până la sfârşitul anului, aşa cum se prezintă ea astăzi.
Cristina BĂLTEANU
FOTO : Florin ŞULER