Publicat: 4 Iunie, 2018 - 00:00
Care erau subiectele zilei în urmă cu un sfert de secol, în 1993?

DE LA O ZI LA ALTA
„LIBERTATEA" A AVUT DREPTATE:
CEVA S-A "COPT" ASEARĂ ÎN CUPTOARELE COTROCENILOR...
O VIZITĂ MISTERIOASĂ...
Ieri după-amiază, reporterul nostru de serviciu de la Aeroportul Otopeni a sesizat o agitaţie ciudată înaintea aterizării cursei SWISS AIR
DUPĂ ATERIZARE, UN AUTOTURISM OPEL VECTRA, CU NUMĂR DE ÎNREGISTRARE LA PREŞEDINŢIA ROMÂNIEI, A TRAS LA SCARA AVIONULUI, ÎMBARCÂND RAPID O PERSOANĂ.
Pornită în urmărirea sa, maşina redacţiei noastre a reuşit cu greu să se menţină în plasa autoturismului prezidenţial. La unul dintre stopurile dinaintea intrării în oraş, reporterul şi fotoreporterul noştri au reuşit să-şi dea seama doar de faptul că în VECTRA se aflau consilierul prezidenţial IOSIF BODA şi scriitorul AUGUSTIN BUZURA, preşedintele FUNDAŢIEI CULTURALE ROMÂNE.
MISTERIOSUL VIZITATOR, AFLAT PE BANCHETA DIN SPATE N-A PUTUT FI IDENTIFICAT PÂNĂ PE STR. TURGHENIEV, UNDE ECHIPAJUL NOSTRU A PIERPUT CONTACTUL CU "OBIECTIVUL".
Oarecum jenaţi de maniera în care au procedat (proprie altor tipuri de publicaţii) reporterii "Libertăţii" au hotărât, totuşi, că lămurirea identităţii vizitatorului este o chestiune de orgoliu profesional şi s-au postat, la "întâlnire", în poarta Cotrocenilor.
UNDE, LA ORA 17,45, ŞI-A FĂCUT APARIŢIA VEHICULUL "PIERDUT" ÎN TURGHENIEV, INTRÂND RAPID ÎN INCINTĂ. VITEZA CU CARE S-A PETRECUT ACEASTĂ SECVENŢĂ NE-A FĂCUT SĂ CREDEM CĂ SOSIREA, CARE TREBUIA SĂ RAMÂNĂ SECRETĂ, FUSESE ANUNŢATĂ PRIN RADIO...
Rămaşi pe loc timp de aproape 4 ore, redactorii noştri au fost norocoşi, în jurul orei 21,30, două vehicule prezidenţiale au ieşit pe poarta palatului. În primul se afla dl. consilier BODA, iar în cel de-al doilea alături de dl. BUZURA, l-am recunoscut pe misteriosul călător din cursa SWISS AIR :
PROFESORUL MIHAI BOTEZ, MATEMATICIAN DE RENUME Şl CELEBRU
DISIDENT PE VREMEA LUI CEAUŞESCU - SE AFLĂ PENTRU A DOUA OARĂ ÎN ŢARĂ, SOSIT DIRECT DE LA LOS ANGELES
După ce a revenit, mai întâi, în octombrie trecut, când i s-a propus funcţia de prim-ministru, profesorul a venit acum cu un nou obiectiv.
SE CREDE CĂ, LUNGA DISCUŢIE "ÎNTRE PATRU OCHI" CU PREŞEDINTELE ILIESCU S-A AXAT PE TEMA ASUMĂRII UNEI MISIUNI OFICIALE, PESTE HOTARE, ÎN BENEFICIUL ROMÂNIEI... .
DUPĂ TOATE PROBABILITĂŢILE, DL. PROFESOR BOTEZ VA FI ORI NOUL NOSTRU AMBASADOR LA WASHINGTON SAU ŞEFUL MISIUNII DIPLOMATICE DIN NEW YORK, PE LĂNGĂ NAŢIUNILE UNITE!
După câte se pare, tatonări în acest sens a întreprins, pe parcursul şederii sale în America, după consumarea vizitei oficiale la muzeul Holocaustului, dl. consilier Iosif Boda.
FINALUL URMĂRIRII: PROF. BOTEZ A FOST LĂSAT ÎN STR. CĂDEREA BASTILIEI, LA LOCUINŢA LUI AUGUSTIN BUZURA.
Nu ştim dacă în cursul celor 4 zile pe care dl. Botez le va petrece în România — astăzi urmând să lanseze un volum la o librărie bucureşteană — se vor face comunicări oficiale în legătură cu discuţiile şi cu hotărârile luate.
CERT ESTE CĂ DEBUTUL VIZITEI S-A CONSUMAT ÎNTR-UN INCOGNITO APROAPE PERFECT, TELEVIZIUNEA NEDIFUZÂND NIMIC ASEARĂ, ÎN PROGRAMELE SALE.