Publicat: 4 Noiembrie, 2016 - 00:00
Share
Care erau subiectele zilei în urmă cu un sfert de secol, în 1991

EDITORIAL: LOCALELE, ÎNTRE 'HAVEL' ŞI 'WALESA'

Dacă dala alegerilor locale ar fi rămas cea propusă iniţial de către premierul Stolojan - şi anume 15 decembrie - am fi putut spune, pe bună dreptate, că electoratul român este chemat la urne din Crăciun în Paşte - în ideea că data exactă a legislativelor se va fixa, şi ea, în jurul celei de-a doua mari sărbători religioase.

O fi avînd sau nu vreo semnificaţie aparte această conexiune biblică, cert este că problematica electorală este tot mai mult privită din punctul de vedere al "binecuvîntârilor" de orice fel. 
Prin vară, profesorul Brucan pronostica alegeri generale anticipate în octombrie, motivind în două feluri: o dată prin nerăbdarea opoziţiei de a ajunge mai repede la putere, şi a doua oară prin dorinţa FSN-ului de a-şi menţine marja majoritară înaintea unei ierni din care nu ar avea cum să iasă fără o masivă pierdere de încredere.

Ambele puncte de vedere ar fi rămas, poate, valabile, dacă n-ar fi venit mineriada cu efectele ei mai puţin aşteptate: căderea guvernului Roman şi accesul la putere, înainte de termen, a unei părţi a opoziţiei. F.S.N.-ul constată, astfel, că semi-opoziţia în care o plasează acest guvern de semi-uniune naţională, poate fi folositoare în perspectiva conturării unei facţiuni ce-i are în frunte pe Petre Roman, iar "opoziţia constructivă" îşi vede satisfăcute, în parte, revendicările referitoare la exercitarea puterii chiar cu riscul unei anumite pierderi de credit şi priză.

S-ar putea spune că cei mai cîştigaţi din această conjunctură sînt ţărăniştii şi Alianţa Civică, pentru care alegeri locale la o dată cît mai apropiată ar fi utile şi de dorit.

Că lucrurile nu stau aşa se vede cu ochiul liber. 
Pentru că P.N.Ţ.-c.d.-ul pare să fie urmărit de un soi de blestem al gafelor, care-l face să fie într-un perpetuu contratimp cu realitatea - iar episoadele cu cuvîntarea televizată a domnului Lup în toiul puciului de la Moscova şi cel cu primirea cu ovaţii a lui Cosma la congres sînt cît se poate de sugestive.

În cazul PAC-ului lucrurile se complică printr-o neaşteptată sciziune monarhism-republicanism. 
În timp ce o parte a sa - aripa mai bătrînă, în general nutreşte certe nostalgii regaliste, aripa din jurul domnului Manolescu priveşte cu interes spre alegerile din primăvară unde, nu-i aşa, să putem avea şi noi Havelul nostru, chiar cu riscul unor coaliţii neaşteptate.

Ce rezultate, ce premise pot oferi celor două formaţiuni localele timpurii? 
Ce ar putea ele oferi în plus UDMR-ului în care, sub presiunea efectelor raportului Harghita-Covasna încep să se întrevadă fisuri serioase între moderaţi şi radicali? 
Din această perspectivă amînarea localelor pentru finele lui ianuarie - începutul lui februarie aduce un soi de armistiţiu în care toată lumea îşi reface socotelile: asupra trupelor de care dispune, asupra armamentului şi asupra posibilelor coaliţii care să opună formaţiunii de guvernămînt un partener cît de cît serios.

Ce nu intră în aceste calcule este efectul iernii asupra alegătorilor care la doi ani de la revoluţie, care constată ca pluralismul nu i-a oferit nici mai multă hrană, nici multă căldură în casă şi nici măcar siguranţa zilei de azi. 
Darmite a celei de mîine. In această idee n-ar fi exclus să asistăm la un absenteism masiv care să-l prefigureze pe cel de la legislative. 
Modelul "Walesa" s-ar putea să scoată din joc modelul "Havel",  mai  repede  decît  ne  aşteptăm.

Octavian ANDRONIC

Ziarul Libertatea din 4 noiembrie 1991, pag. 1-a ▼ Click pe imagine pentru mărire

DE LA O SĂPTĂMÎNĂ LA ALTA

ALERTĂ ENERGETICĂ DE GRAD "ZERO"

RENEL AVERTIZEAZĂ: In prag de iarnă nu dispunem decit de:

• O rezervă cu 2 milioane tone cărbune mai puţin!
• Doar 5% din stocul de rezervă, la păcură!
• La 15 ianuarie se golesc şi lacurile de acumulare!

"ARIA GREIERILOR" ÎN VARIANTĂ DÎMBOVIŢEANĂ
ALEGERILE LOCALE-LA ANU' Şl LA MULŢI ANI!

Data de 15 decembrie, propusă de premierul Stolojan a şi fost amînată pentru finele lui ianuarie sau începutul lui februarie 1992. Motive?

OPOZIŢIA: N-are timp pentru campanie electorală!
PUTEREA: N-are timp pentru organizare!

De la un timp o ţinem tot intr-un CONSENS!
"CONSILIU DE COROANĂ" LA COTROCENI

Se încearcă instituirea unui program de consultări periodice, cu toate formaţiunile politice, în nădejdea depăşirii gravelor probleme cu care se confruntă ţara în acest moment. A lipsit de la această reuniune liderul naţional al FSN, deşi se reîntorsese din Franţa
CONTACTE R0MÂNO-BASARABENE LA NIVEL ÎNALT

Vizită de citeva ore a premierului Muravschi la Bucureşti, întîlniri la Cotroceni cu preşedintele lliescu şi la Victoria cu premierul Stolojan

CONCLUZII: prioritară rămine dezvoltarea legăturilor economice dintre cele două republici • Schimburile cu Vestul - prin intermediul României, iar cele cu Estul - prin intermediul Basarabiei • Semnificaţia specială a primului contact al premierului STOLOJAN cu un omolog • Piaţa Basarabiei trage nădejde să fie cit mai curind aprovizionată cu bunuri de consum din România.

CAZUL RADU - DUPĂ 25 DE ZILE!
După vizita şi convorbirile de la New Delhi ale ministrului de externe ADRIAN NĂSTASE, criza generată de răpirea diplomatului român LIVIU RADU pare să se apropie de un deznodămînt fericit • Şeful poliţiei din New Delhi şi-a exprimat optimismul: eliberarea pare să fie o chestiune de zile • Care este rolul filierei pakistaneze în această afacere?

"HAR-COV" DIN NOU ÎN ACTUALITATE
Festivităţile omagiale de la monumentul lui Mihai Viteazul din Sfîntul Gheorghe:

• Prefectul Francisc Fodor părăseşte ostentativ localitatea
• Coroanele din partea U.D.M.R. şi P.A.C. - absente

GURA LUMII

(INFORMAŢll PENTRU CARE NU BAGAM MINA IN FOC)

"Naţionalizare" a la "Expres"

Un naiv ziarist de la "Expres" îşi manifesta uimirea in faţa simplităţii cu care, zice el, s-ar fi privatizat "Libertatea". Au pus fiecare nişte bani acolo, vreo 5,000 de lei, şi au jecmănit statul de o sursă de venituri, pe care le-a băgat nonşalant in buzunare. O asemenea perspectivă asupra privatizării - demnă de faimosul "model Cojocaru" - vădeşte nostalgii după nobila calitate de "proprietar-producător-beneficiar" de pe timpul lui Ceauşescu şi pune în evidentă profunzimea şi acurateţea gindirii economice a confratelui de la "Expres". Dacă nu cumva este vorba despre altceva, despre o anume insatisfacţie inabil mascată. Dacă e aşa, nu putem decit să-i facem următoarea propunere: cum bine se ştie, patronul său, domnul Cârciog a pornit la drum in publicistică doar cu o sută de lei - aşa cum chiar domnia sa a afirmat intr-o de-acum celebră emisiune de televiziune. În situaţia aceasta se poate spune - conform binecunoscutelor teorii marxiste - că patronul unic se hrăneşte din sudoarea si talentul subordonaţilor. Iar aceştia, decit să rabde o asemenea inechitabilă exploatare a omului de către om, n-au decît să... naţionalizeze "Expresul", să-l transforme în proprietatea întregului colectiv. 
Soluţia ţine tot de arsenalul "Cojocaru" şi în felul acesta pasagerii "Expresului" n-ar mai avea de oe să privească, înghiţind in sec, în curţile altora.

AMBlDEXTRU

Ziarul Libertatea din 4 noiembrie 1991, pag. a 2-a ▼ Click pe imagine pentru mărire

Ziarul Libertatea din 4 noiembrie 1991, pag. a 3-a ▼ Click pe imagine pentru mărire

Ziarul Libertatea din 4 noiembrie 1991, pag. a 4-a ▼ Click pe imagine pentru mărire

​Ziarul Libertatea din 4 noiembrie 1991, pag. a 5-a ▼ Click pe imagine pentru mărire

Ziarul Libertatea din 4 noiembrie 1991, pag. a 7-a ▼ Click pe imagine pentru mărire

Ziarul Libertatea din 4 noiembrie 1991, pag. a 8-a ▼ Click pe imagine pentru mărire