Publicat: 5 Aprilie, 2018 - 00:00
Care erau subiectele zilei în urmă cu un sfert de seol, în 1993?

DE LA O SĂPTĂMÎNĂ LA ALTA
TELEVIZIUNEA ROMÂNĂ ARE AMBIŢIA
"PREMIERELOR ÎN DIRECT"
ULTIMA PERFORMANŢĂ: „CHELTUIEŞTE" 20.000 DOLARI CA SĂ ADUNE 10 MILIOANE LEI!
O iniţiativă caritabilă — în care costurile pentru publicitate sînt de două ori mai mari decît fondurile necesare.
„Doar 10 milioane de lei ne mai sînt necesare pentru terminarea lucrărilor".
DAR NUMAI DIFUZAREA CLIPULUI, ZILNIC. DE PESTE TREI SAPTĂMÎNI, COSTĂ LA TARIFELE ACTUALE — 1 500 DOLARI/MINUT —PESTE 20 000 DE DOLARI !
Rezultă că, ori această iniţiativă, lăudabilă şi caritabilă, a asociaţiei pentru ajutorarea handicapaţilor de pe lingă Televiziunea română este lipsită de orice credibilitate — pentru că după trei săptămîni de difuzare a clipului, cele 10 milioane nu au fost adunate, ori Spitalul de la Grădinari este un sac fără fund, în care se toarnă mai mult decît se adună.
Curiozitatea este cu atît mai mare cu cît în urmă cu o lună de zile, o ştire privind o donaţie către spitalele de copii din Bucureşti constînd în alimente şi medicamente, făcută sub egida Ambasadei Libanului în valoare de 100 milioane lei, a fost considerată de către redactorul şef al redacţiei de Actualităţi drept PUBLICITATE, cerîndu-se pentru difuzare 3 000 de dolari!
Cum rămîne atunci cu difuzarea anunţurilor publicitare pentru casele de modă, care îmbracă din cînd în cînd crainicele televiziunii? Dacă facem calculul, la 3 000 de dolari minutul REZULTĂ CA TOALETELE PE CARE DOMNUL ROSIIANU LE PLĂTEŞTE COSTA circa JUMĂTATE DE MILION FIECARE !
Sînt "cerberii" financiari ai Televiziunii atît de inocenţi încît să nu poată face asemenea calcule elementare, sau pur şi simplu vînd (sau cumpără) — în direct şi la ore de vîrf —castraveţi la preţuri de ananas?
Aşteptăm un răspuns din partea d-lui EVERAC, eventual în tableta de sîmbătă...

„DRUMUL KENTULUI“ - PE TRASEU OCOLIT
SPECTACULOASĂ „CĂDERE" DE PREŢURI PE PIAŢA „NEAGRĂ” A ŢIGĂRILOR: SÎMBĂTĂ, LA „EXPOZIŢIE” KENTUL S-A VÎNDUT LA EN GROS CU 500 LEI! SEMN CĂFILIERELE MAFIEI LUCREAZĂ DIN NOU LA ÎNTREAGA CAPACITATE ŞI PE UN TRASEU OCOLIT:
CIPRU (ANVERS) — POLONIA — BASARABIA — ROMÂNIA !
Ca "importuri" din Basarabia, ţigările intră cu complicitatea unor mafioţi basarabeni şi a vameşilor de la graniţa estică — în calitate de produse ale fraţilor de peste Prut, adică fără vamă !
INTRE 400—500 BAXURI INTRĂ ZILNIC PE ACEASTĂ FILIERĂ, APROVIZIONÎND PIAŢA.
Bineînţeles, nimeni nu vede nimic !

TERORIŞTII-DIN LEGIUNEA STRĂINĂ!
Cercetări efectuate recent au condus la concluzia că în evenimentele din decembrie 1989 au fost implicaţi şi cîţiva membri ai Legiunii Străine franceze. Aceştia au intrat clandestin în ţară, dotaţi fiind cu armament uşor, muniţie şi simulatoare electronice de foc. Unii dintre ei şi-au întrerupt brusc activitatea la apariţia unor forţe paralele ce acţionau în aceleaşi locuri. Alţii au continuat, semănînd panică şi conducînd la întărirea ideii că teroriştii erau de origine străină. La Timişoara s-au constatat urme de muniţie explozivă din dotarea Legiunii.
27 dintre persoanele rănite în perioada 21—27 decembrie în Bucureşti şi internate la spitalele Colţea şi Urgenţă prezentau urme de împuşcare cu acelaşi tip de muniţie. Două dintre numerele de telefon pe care presupuşii legionari le-au utilizat în timpul sejurului lor în România, aparţineau unui important personaj militar român, care a jucat un rol deosebit în timpul revoluţiei, reprezentînd un organism informativ profund implicat. (LIBER PRESS)

SAPTAMANA POLITICA

ANCHETĂ ASUPRA UNUI GUVERN CARE N-A FĂCUT NIMIC...

...ca să stârpească corupţia,aşa cum şi-a propus de la primele luări de poziţie programatice. Tot mai dese sunt reproşurile pe care le primim de la cititori: „După ce ne-aţi intoxicat cu Kentul, iată că nu se întîmplă nimic, i-aţi scris şi preşedintelui, i-aţi scris şi ministrului de Finanţe şi iată că la mai mult de trei luni de la declanşarea serialului DRUMUL KENTULUI, traficul nu numai că n-a fost eradicat, dar e parcă mai înfloritor ca niciodată"...

Nu pot să-i reproşez nimic cititorului care în scrisoarea sa nu m-a cruţat deloc, pasajul reprodus fiind dintre cele mai blânde. Mărturisesc că pe mine însumi mă încearcă, de la un timp, sentimente asemănătoare.
Am avut o uşoară tresărire de speranţă la începutul acestei săptămâni, când primul ministru, într-o alocuţiune televizată, a promis că va rezolva şi problema Kentului.
Am avut o nădejde asemănătoare când, la discuţiile de săptămîna trecută pe marginea proiectului de buget, dl. ministru Florin Georgescu a menţionat că aportul taxelor vamale este de vreo 130 miliarde şi m-am întrebat dacă cifra a fost completată cu sumele ce ar urma să provină din reglementarea importurilor de ţigări şi băuturi, care în anul trecut, după o socoteală sumară, au creat un "gol" în buget de circa 40 de miliarde.
M-am întrebat acelaşi lucru şi când l-am văzut, recent, pe dl. Pânzariu, directorul Vămilor, explicând bâlbâit telespectatorilor ce eforturi face vama pentru a-i descuraja pe micii bişniţari, sau când Garda Financiară a confiscat unor „papagali" de prin târg câteva milioane...
Unde sunt „peştii cei mari“ — se întreabă cititorii, intuind şi ei, parcă, faptul că Nassar — cel cu ţigările din depozitele armatei — a fost sacrificat pentru a se lua faţa lumii. Şi poate că aşa şi stau lucrurile.
Firul afacerii este lung şi pe măsură ce se trage de el apar figuri neaşteptate.
Atât de neaşteptate încât poliţia este nevoită să-şi decline competenţa în faţa „stelelor" de pe umerii unora dintre cei care intră în hăţişul anchetei.
Aceeaşi strălucire de epoleţi pare să inhibe şi procuratura care are în fruntea ei oameni  lipsiţi total de interesul de a se pune rău cu branşa din care ei înşişi fac parte.
Iar când personalităţile "interesate" în afaceri cu ţigări se mai află şi prin preajma unor curţi domneşti, fandaxia e gata...
Uşor-uşor, dacă ai puţină minte, începi să nu te mai întrebi "de ce".
De ce ministrul de Finanţe nu-i schimbă (măcar) pe incompetenţi (măcar) din fruntea organismelor prin al căror filtru "ciuruit" de corupţie şi interese trece, liniştit, drumul Kentului...
De ce primul ministru tergiversează „focul verde", pe care ar trebui să-l dea pentru elucidarea circumstanţelor în care se produce acest veritabil jaf naţional, organizat de străini ingenioşi cu complicităţi autohtone.
De ce preşedinţia se menţine atât de echidistantă şi dornică să respecte separaţia puterilor din stat?...
Contrabanda de ţigări nu e singurul scandal referitor la corupţie semnalat de presă.
Au mai fost şi altele şi vor mai fi. „Drumul Kentului" este însă poate cel mai greu de „interpretat" pe partitura lui „pro şi contra".
Cel mai clar : miliardele de ţigări — ce se vând la jumătatea preţului pe care ar trebui să-l aibă — nu vin din cer.
Ele intră pe undeva, într-o formă, şi cu o „binecuvântare" sau o închidere din ochi interesată. Guvernul se teme pe bună dreptate, de un scandal.

Şi, poate, mai mult de implicaţiile lui care ar aduce sub lumina reflectoarelor, reprezentanţi ai unor instituţii fundamentale ale statului. Dacă din acestea provin oameni corupţi, nu înseamnă că instituţiile sunt corupte.
Aici e „cheia" acestei frici de adevăr, pe care însă va trebui să-l privim o dată şi o dată în faţă.
Şi cu cât mai târziu, cu atât mai rău. Pentru că absenţa scandalului, a abordării nu înseamnă absenţa corupţiei.
Dar demascarea ei, punerea la stâlpul infamiei, n-ar fi decât o dovadă de forţă. Forţa de a învinge răul din noi, cancerul acesta, mortal prin rapiditatea cu care proliferează şi afectează organe vitale ale societăţii.
Revenind la declaraţia de luni a d-lui Văcăroiu, care, după mine, a constituit semnul de speranţe al acestei săptămâni, fie-mi permis să mă mai întreb o dată când se va hotărî guvernul să demonstreze că a făcut ceva în cea mai delicată, dar nu cea mai dificilă, problemă a momentului politic actual.

Octavian ANDRONIC