Publicat: 5 Decembrie, 2016 - 00:00
Care erau subiectele zilei în urmă cu un sfert de secol, în 1991

DE PE O ZI PE ALTA

STOLOJAN ŞI GYULA HORN ŞI-AU ZÎMBIT

La primirea de la primul ministru a şefului comisiei de politică externă din parlamentul ungar atmosfera a fost destinsă. S-a vorbit despre necesitatea clarificării unor concepte ale principiilor pe care să se aşeze relaţiile dintre cele două ţări, Sublinierea lui Gyula Horn că punctul de vedere al parlamentului maghiar relevă încrederea în îmbunătăţirea relaţiilor bilaterale în care nu trebuie desigur uitat domeniul minorităţilor, a fost de natură să însenineze spectrul relaţiilor destul de încordate dintre România şi vecinul său de la vest. Azi în conferinţa de presă vom şti mai mult despre aceste convorbiri.

NEGOCIERI ROMÂNO-GERMANE

La Ministerul de Externe au loc discuţii privind termenul tratatului de prietenie dintre România şi Germania. Încheierea lui, mai puţin intrată în atentia opiniei publice, decit cel cu URSS ar putea deveni o piesă importantă la dosarul admiterii României în Consiliul Europei.

NU — pentru taximetrişti, NU — şi pentru ziarişti!

Primul ministru a apreciat ieri la întîlnirea cu reprezentanţii presei că raportul privind preţul hîrtiei prezentat de experţi prezintă situaţia reală, că nu există o încercare deliberată de instituire a cenzurii şi că presa are anumite facilităţi în plus faţă de alte ţări fost comuniste. Dl. Stolojan şi-a trimis partenerii de discuţie să mai mediteze.

FAUR în Guiness Book

Renumitele uzine Faur, care abia mai scot o jumătate de locomotivă pe an şi-au propus o reechilibrare a bugetului prin atingerea unui record mondial absolut Ia furtul de cupru. Performanţa va fi înscrisă în Guiness Book, care a confirmat aseară că nicăieri in lume nu s-a mai furat o asemenea cantitate de cupru din epoca fierului şi pînă în prezent.

Ziarul Libertatea din 5 decembrie 1991, pag. 1-a ▼ Click pe imagine pentru mărire

EVRIKA

Mare dezbatere mare la Televiziunea Română pe tema "Cîte minute trebuie să fie domnul lliescu pe post". Unii au propus 25 minute, altii au insistat pentru doar trei minute. Diferendul s-a rezolvat potrivit principiului "capra şi varza". S-a dat dreptate ultimilor şi s-a căzut de acord cu... prima propunere. Unitatea colectivului înainte de toate

GURA LUMII

(INFORMAŢII PENTRU CARE NU BĂGĂM MÎNA ÎN FOC) 

"SUS, PĂRINTE, CA SE UDA CĂRTICELELE!..." 

Insăşi menirea bisericii este să propovăduiască apropierea intre oameni, să medieze concilierea lor, să-i îndemne la  a-şi iubi şi înţelege aproapele, la a respecta legile ţării. 

Ceea ce o spunem din capul locului, chiar fac cultele din ţara noastră. Nu insă şi unii din slujitorii lor. Mărturisim,   ne stirneşte cel puţin nedumerirea vestea că prin comuna Buciumi Sălaj agitaţia unor cetăţeni este asiduu întreţinută tocmai de preoţii ortodocşi Pamfil Tudan (parohia Buciumi) şi Sorin Guset (parohia Răstolţul Mare). 

Sfinţiile lor in loc să-şi vadă de cele sfinte inclusiv de nunti si de botezuri, aleargă pe uliţi îndemnîndu-i pe drept  credincioşi să nu respecte Legea fondului funciar şi să se opună cu orice preţ aplicării ei. Mai nou, chiar la slujbele religioase predicile lor s-au constituit intr-un îndemn făţiş adresat enoriaşilor de a nu participa la referendumul de duminica, iar dacă totuşi se vor prezenta să voteze musai împotriva Constituţiei. Cu alte cuvinte, mai bine fără lege...

O altă întîmplare stranie pe aeroportul Oradea. Cu prilejul unui control vamal, în bagajul de mînă al înalt Prea- sfinţiei Sale Arhiepiscopul romano-catolic de Alba-Iulia, Balint Ludovic nu s-a găsit o culegere de texte religioase, ci un bogat material xeroxat (vreo 60 de pagini, întocmit  de dl. Laszlo Podhadszky, deputat U.D.M.R. şi curator general al Bisericii Evanghelice din România), conţlnind "amendamente la Constituţia României". Ce vor fi căutat  acestea într-un avion sanitar venit din Ungaria de dimi neaţă doar pentru a-l îmbarca pe arhiepiscop credem că  nici Dumnezeu nu-şi poate Imagina. Oricum melanjul biserică-polltică nu e întotdeauna pornit din bune intenţii... 

AMBIDEXTRU

 

Ziarul Libertatea din 5 decembrie 1991, pag. a 2-a ▼ Click pe imagine pentru mărire

Ziarul Libertatea din 5 decembrie 1991, pag. a 3-a ▼ Click pe imagine pentru mărire

Ziarul Libertatea din 5 decembrie 1991, pag. a 4-a ▼ Click pe imagine pentru mărire

Ziarul Libertatea din 5 decembrie 1991, pag. a 5-a ▼ Click pe imagine pentru mărire

Ziarul Libertatea din 5 decembrie 1991, pag. a 7-a ▼ Click pe imagine pentru mărire

Presa acum 50 de ani 

• CONFERINŢA cu conducătorii învăţământului superior din ţară, prezidată de d. Mareşal Antonescu • "LA BERLIN s’au pus bazele unei noul Europe" • FUEHRE-RUL a acordat d-lui prof. Mihai Antonescu, Marea Cruce a Ordinului "Vulturul German" • ÎNTREVEDERILE d-lui prof. Mihai Antonescu cu miniştrii Bulgariei. Croaţiei şi Slovaciei • REZULTATELE PRIMULUI CONGRES EUROPEAN. Necesitatea federalizării statelor continentului nostru se conturează tot mai mult • "IN RUSIA SOVIETICA domneşte, pretutindeni, foamea" • S’A CERUT excluderea evreilor din parlamentul maghiar • CONSILIU DE MINIŞTRI prezidat de d. Mareşal Antonescu. S’a examinat un vast program pentru educarea tineretului • "DELA PETRU CEL MARE LA STALIN. Ţarismul şi Bolşevismul două forme ale aceluiaş imperialism" comentariu din ziarul "Acţiunea" • LA TEATRUL NAŢIONAL: "Timon al II-lea", comedie de Ion Sân Georgiu • PERSONALUL SANITAR de toate categoriile a binemeritat dela Patrie. Ordinele de zi pe armată nr. 12, nr. 13 şi nr. 14 ale Mareşalului Ion Antonescu. Conducătorul Statului "NAŢIONALIZAREA SOLULUI SI A VIEŢII ECONOMICE", conferinţa d-lui prof. univ. G. Leon, Ia Centrala Caselor Naţionale • RAPID a dispus de Unirea Tricolor cu 3—0 (1—0) • "CAMPANIILE DE IARNA IN RUSIA, in 1812, 1916 si 1941. Vor fi învinse dificultăţile creiate de generalul IARNA?" • "BURGHEZIA ROMANA SI MAREŞALUL ANTONESCU" comentariu de N Davidescu • SE RECLĂDEŞTE Catedrala Odesei • STATELE UNITE vor ocupa baze în Siberia? Planurile americane in Kamclatka • "LEIBNIZ si însemnătatea sa pentru lume" • PROFESORUL A. C. CUZA împlineste 85 de ani • "ÎNTREG SPAŢIUL BALTIC a fost curăţat de bolşevici" • "MARII NOŞTRI TRAGEDIENI", conferinţă ţinută de prof. I, Livescu la universitatea Radio • "CRIMEEA, penisula cu mulţi stăpâni".

Selecţie de Ion BUTNARU

Ziarul Libertatea din 5 decembrie 1991, pag. a 8-a ▼ Click pe imagine pentru mărire