Publicat: 5 Iulie, 2018 - 00:00
Care erau subiectele zilei în urmă cu cu un sfert de secol, în 1993?

DE LA O SĂPTĂMÂNA LA ALTA

"LIBERTATEA" PROPUNE CITITORILOR SĂI, DAR Şl FACTORILOR RESPONSABILI DIN GUVERN, PARLAMENT Şl PROCURATURĂ, O NOUĂ... LISTĂ A CORUPŢIEI!

După cum bine s-a putut vedea din precedentul "EVENIMENTUL ZILEI - FLORICĂ", LISTA este un important mijloc de activizare a demersurilor care au în vedere combaterea fenomenelor de corupţie - cea mai gravă plagă ce afectează viaţa socială, economică şi politică a României postrevoluţionare. Chiar dacă nu s-a soldat cu rezultatele scontate, ancheta parlamentară declanşată in cazul revelaţiilor tardive ale fostului comisar al Gărzii Financiare a demonstrat cel puţin că există voinţă politică menită să încerce dezamorsarea acestor fenomene, cercetarea şi sancţionarea lor.

AM PRIMIT LA REDACŢIE UN VOLUMINOS DOCUMENTAR - AI CĂRUI AUTORI NE-AU DECLARAT CÂ DEOCAMDATĂ CEL PUŢIN, NU DORESC SA-ŞI DEZVĂLUIE IDENTITATEA - PRIN CARE SUNT INCRIMINATE O SERIE DE ACŢIUNI SI FAPTE COMISE DE PERSOANE CU IMPORTANTE RESPONSABILITĂŢI PUBLICE, CARE PUN SUB semnul întrebării buna lor credinţă, corectitudinea si onestitatea lor. 

Iată lista care ne-a fost pusă la dispoziţie şi pe care o înfăţişăm!

AŞA CUM AM PROMIS, CITITORILOR NOŞTRI:

1. MIHAI CÂRCIOG - patronul trustului de presă "EXPRES".

2. TRAIAN BĂSESCU - fost ministru al Transporturilor, parlamentar FSN (P.D.).

3. GHEORGHE FLORICĂ - fost comisar general al Gărzii Financiare.

4. MIHAI PÂNZARIU - actual director general al Direcţiei Generale a Vămilor.

5. RADU HORTOPAN - fost comisar general adjunct al Gărzii Financiare.

6. DINU PATRICIU - patronul firmei "ALFA CONSTRUCT", parlamentar PL 93.

7. SORIN ROŞCA STĂNESCU, fost turnător la Securitate, actualmente redactor şef adjunct la "Evenimentul zilei".

8. CORNEL GRIGORUŢ, fost ministru al turismului.

9. ION CRISTOIU, fost activist UTC, actualmente redactor şef al ziarului "Evenimentul zilei".

Pentru fiecare dintre cei plasaţi in această listă, redacţia deţine documente, declaraţii şi afirmaţii ce atestă implicarea lor în diverse acţiuni frauduloase. 

NU NE ASUMĂM RESPONSABILITATEA ACESTOR ACUZAŢII. ELE VOR PUTEA FI PROBATE DE COMISIA PARLAMENTARĂ, DE PROCURATURĂ, PRIN MIJLOACELE SPECIFICE CARE LE STAU LA ÎNDEMÂNĂ. ACESTE DOVEZI EXISTĂ, ELE NU AVEAU CUM SĂ SE VOLATILIZEZE DACA TOŢI AVEM INTERESUL CA ADEVĂRUL SĂ IASĂ LA LUMINĂ SI CORUPŢIA SĂ FIE CURMATĂ DIN RĂDĂCINI.

Consecvent principiilor sale, ziarul nostru se va rezuma la a înfăţişa detalii furnizate de diferiţi investigatori. Nu dorim să fim parte în acest previzibil scandal. Este de datoria Comisiei parlamentare să demonstreze prin documente sau alte mijloace de probă, vinovăţia sau nevinovăţia fiecăreia dintre personalităţile implicate.

Vom relata desfăşurarea acestei "afaceri" nu din dorinţa de a întreţine un scandal, cum au făcut alte publicaţii, ci pur şi simplu fiindcă este de datoria oricărei publicaţii să-şi informeze corect cititorii asupra punctelor fierbinţi ale existenţei noastre. Iar corupţia este unul dintre cele mai grave flageluri ale României.

Mâine vom publica detalii despre afacerile cu multe dedesubturi ale dlui Mihai Cârciog, miliardar contemporan care, în 1990 a început cu 100 de lei (!) pentru ca azi să-şi întindă, tentaculele asupra unei bune părţi din patrimoniul de stat preluat cu japca. Ultimă sa operaţiune este în curs, chiar în aceste zile şi este pe cale să dea o lovitură mortală presei independente de felurite interese de partid:

TRUSTUL CÂRCIOG VREA SĂ PUNĂ MÂNA PE IMPRIMERIA CORESI, PRINTR-UN CONTRACT FRAUDULOS ŞI PRINTR-O CAMPANIE DE FORŢĂ "PREFAŢATĂ" DE ACTUALA "GREVĂ" DE LA A.F.D.C.

 

SĂPTĂMÂNA POLITICĂ

PATRU DIN ŞAPTE

Ultima săptămână a fost parcă mai fierbinte, mai incendiară decât multe altele de până acum. Fără pretenţia unei ierarhizări, propunem cititorilor patru subiecte din şapte zile pentru un top pe care şi-l, vor putea alcătui ei înşişi.

COMISIA ANTICORUPŢIE A LUCRAT BINE, DAR N-A EVIDENŢIAT NICI UN... CAZ DE CORUPŢIE! Obişnuim adeseori să ne jucăm cu cuvintele, pierzând din vedere sensul lor propriu. Dicţionarul limbii române este foarte clar din acest punct de vedere, ca şi Codul penal de altfel.
Corupţia înseamnă dare şi luare de mită, primirea de foloase necuvenite.
Mai nou, înţelegem prin corupţie, necinstea în general, abaterile do la normele morale de convieţuire.
Era şi greu - dacă pornim de la accepţiunea proprie - ca hulita comisie să fie în stare să pună în evidenţă astfel de cazuri. Le pune greu şi rar justiţia.
Dar, există părerea că, părăsindu-se "litera", denunţul tardiv al destituitului comisar, se puteau totuşi găsi şi alte chestiuni, mai concrete, care să le încrimineze pe unele dintre persoanele anchetate.
Practic, verdictul de "vinovat" sau "nevinovat" al comisiei nu are nici o relevanţă, pentru că argumentaţia se menţine la nivelul bârfei joase practicate de ex-comisar şi la acela al ranchiunelor de partid. Şi mai este inadmisibil că, în ciuda tuturor evidenţelor, propria vinovăţie a fostului comisar nu a fost nici un moment luată in discuţie, de parcă denunţul l-ar fi exonerat de orice răspundere proprie.

"LOVITURA DE CAMERA" A DLUI NĂSTASE.

În conexiune directă, sesiunea extraordinară Parlamentului ar fi urmat să ia în discuţie acest raport, sub al cărui pretext opoziţia intenţiona să introducă o a doua moţiune de cenzură.
Neglijenţele din redactarea listei de semnături, bâlbâielile dlui Marţian şi prezenţa de spirit a dlui Adrian Năstase au făcut ca manevra să fie dejucată în ultimul moment, cu ajutorul unor chichiţe avocăţeşti.
În scandalul care a urmat, părţile s-au acuzat reciproc uneori chiar într-o manieră fotbalistică (vezi dl Berceanu, la T.V.).
Nu văd, deloc unde este problema.
În fond, fiecare parte a făcut ceea ce era datoare să facă: opoziţia, să încerce prin orice mijloace (legale) să răstoarne guvernul pentru a veni ea la putere, iar partidul de guvernământ, să împiedice prin orice mijloace (legale) această operaţiune.
Acuzaţiile de incorectitudine nu-şi au rostul, nici de o parte şi nici de alta, atâta timp cât se respectă inclusiv litera regulamentelor.
Şi, la urma-urmei, aceasta nu-i cea din urmă Cameră - vorba liber-schimbistului.
În orice caz, dl Adrian Năstase dovedeşte, cu o săptămână înaintea alegerilor din FDSN, că ştie să mânuiască şi regulamentele, ceea ce i-ar putea fi de folos în competiţia pentru care pare să aibă şansele cele mai mari.

RAPORTUL S.R.I., S-A "SCURS" ÎN PRESA. Când o publicaţie tocmai se lăuda că l-a citit, dar n-a găsit nimic interesant în el, o alta l-a publicat. Înainte ca nou-creata comisie, de control, să-şi exprime punctele de vedere. Acest nou şi flagrant caz de scurgere de informaţii, din cea mai "secretă" comisie, l-a iritat în mod deosebit pe Preşedintele Vasile Văcaru, care l-a somat ultimativ pe Virgil Măgureanu să afle cum s-a întâmplat.
Straniu este faptul că, deşi redactat de peste 6 luni, raportul nu a transpirat nici o iotă până în momentul în care a fost înaintat comisiei.
Deci, supărarea dlui Văcaru ar fi trebuit să se îndrepte asupra colegilor de comisie, care au şi depus unele jurăminte în acest sens.
Oricum, este o probă interesantă, despre modul în care va fi aflat făptaşul şi cum va fi sancţionat.
Lucru de care ne cam îndoim

SCANDALUL FLOTEI... INEXISTENTE. Parcă niciodată un scandal de presă nu a fost declanşat cu atâta determinare şi cu atâta siguranţă de faptul că efectul nu poate fi altul decât căderea guvernului, încât unii miniştri primiseră deja apelativul de "foşti".
Într-o confuzie totală (nici măcar primul ministru nu ştia, la conferinţa de presă unde trebuia să explice detaliile, că nu era vorba nici despre o societate mixtă, nici despre o asociere, ci doar despre o mărire de capital) s-au vehiculat cele mai bizare acuzaţii şi cele mai populiste slogane.
Mineralierele şi petroliere eşuate prin cine ştie ce porturi, sechestrate de cine ştie ce companii fantomă, vândute pe te miri ce te miri cui, au devenit, brusc "flotă strategică".

Evident, că orice facere atinge nişte interese.
Operaţiunea iniţiativă de dl. Katounis, mai mult avocăţească decât navalii atinge mai multe.
În special pe cele ale concurenţilor săi din Elada.
Dar, ce e mai grav, are darul de a scoate la suprafaţă toate murdăriile făcute în aceşti trei ani de cei care au administrat flota.
Care au jefuit-o pur şi simplu.
Care au făcut-o ca, practic, să nu mai existe.

Probabil că afacerea Petromin-Forum nu este cea mai grozavă, afacere făcută în România.
Dar, până una-alta este singura care ni s-a propus şi singura care ar putea să mai readucă în porturile noastre câteva dintre piesele mândrei "flote strategice"...

Octavian ANDRONIC

 
GENERALUL FLORICĂ APLICĂ PLANUL "ZZ"
Vineri, la ora 13,15, a sunat telefonul de la secretariatul ziarului "Libertatea". Vocea de la celălalt capăt s-a prezentat: "Cu respect Florică. Cu dl. Andronic". "Fără respect, Andronic la telefon". "Domnule, văd că vreţi să ajungem la tribunal...". "Cam târziu aţi observat acest lucru...". "Dom'le, cu Mercedesul ăla al meu, de fapt am două, şi unul vi-l pot pune la dispoziţie la înmormântare!". "Dle general, n-ar fi exclus, având în vedere vârsta, să aveţi nevoie de el înaintea mea...". "Te bag în p... mă-ti!". Şi telefonul s-a închis.
Convorbirea a fost înregistrată pe casetă şi stă la dispoziţia celor curioşi.