Publicat: 5 Iulie, 2019 - 00:00
Care erau subiectele zilei în urmă cu un sfert de secol, în 1994?
Libertatea din 5 iulie 1994

 

DE LA O ZI LA ALTA

MAREA MĂGĂRIE FRANCE PRESSE!

Agenţie care s-a mai făcut de baftă punând în circulaţie nu puţine baliverne sau crase dezinformări postrevoluţionare, FRANCE PRESSE atinge adevăratele culmi ale măgăriei şi neprofesionalismului prin corespondenţa comentatorului său (ne)sportiv din America, în care se afirmă că

"ŢIGANII DE ROMÂNI" I-AU BĂTUT PE ARGENTINIENI ŞI CĂ "BANDA" LUI HAGI VA AVEA DE-A FACE CU SUEDEZII

Întrucât o asemenea neruşinare merită o ripostă, propunem tuturor instituţiilor şi organelor de stat româneşti să retragă acreditările corespondenţilor FRANCE-PRESSE la Bucureşti până când agenţia nu-şi va cere scuze publice. Propunem, de asemenea, abonaţilor din România să rezilieze contractele cu această agenţie.

PÂNĂ CÂND VA TREBUI SĂ ÎNGHIŢIM TOATE ACESTE MITOCĂNII DIN PARTEA UNOR OAMENI CARE DEMONSTREAZĂ CĂ NU VOR SĂ RESPECTE NIMIC...

IN TIMP CE GUVERNUL ÎMPOVĂREAZĂ AGENŢII ECONOMICI CU TAXE ŞI IMPOZITE CE AU ATINS NIVELURI ABERANTE, CE RISCA SA SUFOCE PULSUL ACESTORA, NIMENI NU VEDE GOLURILE ENORME PE CARE LE PRODUCE ÎN BUGET EVAZIUNEA VAMALĂ!

În timp ce preţul ţigărilor străine pe piaţa românească nu atinge nici măcar nivelul costurilor, in scriptele Ministerului Finanţelor nu figurează nici un fel de importuri de produse din tutun! Nu mai vorbim de taxe vamale, accize şi altele care ar trebui - conform normativelor să ducă preţul unui KENT pe la vreo 5 000 lei!

Explicaţia este una singură: pe sub nasul vameşilor continuă să se scurgă TIR-uri şi conteinere de ţigări sub alte acoperiri!

MAI NOU, TRAFICUL SE FACE PE CALEA AERULUI!
 

Începând de azi, la Paris
JOCURILE FRANCOFONIEI

• Şi-au anunţat participarea 47 ţări • România se prezintă cu o semnificativă delegaţie culturală şi sportivă • Vom concura la patru competiţii artistice • Preşedintele juriului internaţional pentru dans tradiţional - coregraful Theodor Vasilescu.

Iniţiate cu ocazia întâlnirii la nivel înalt a şefilor de stat şi de guvern din ţările francofone (Québec, 1987) - jocurile francofoniei asociază manifestări sportive cu cele culturale. Prima ediţie s-a desfăşurat în Maroc, în iulie 1909.

Cea de-a doua ediţie a Jocurilor francofoniei, la care şi-au anunţat participarea 47 de ţări, are loc în regiunea pariziană, între 5-13 iulie. România se prezintă cu o semnificativă delegaţie sportivă şi culturală.

Eugen COMARNESCU

TRICOLORII NE-AU ADUS UNICUL MOMENT DE CONSENS POSTREVOLUŢIONAR: TRĂIASCĂ ROMÂNIA!

Prin telefax, de la trimisul special al LIBERTĂŢII la Cupa Mondială - DAN PĂTRAŞCU

24 DE ORE DUPĂ MAREA VICTORE
Suntem încă sub influenţa marii victorii realizate asupra Argentinei. Aici, toţi ne întrebăm cum o fi fost în ţară, cum a sărbătorit Bucureştiul triumful tricolorilor, murim de această curiozitate, regretăm că n-am putut fi acolo (vorba lui Prunea), deşi mai bine ar fi fost să poată fi aici microbiştii. Tot aşa de siguri suntem că şi în ţară există curiozitatea, firească, de a afla noi veşti despre ceea ce se întâmplă aici. Să încercăm să v-o satisfacem.

Mai întâi de toate, vă asigurăm că toţi românii stabiliţi aici de abia aşteaptă să se ducă mâine la "job"-urile (serviciile) lor pentru a da ochii cu americanii, după week-end-ul prelungit prilejuit de sărbătorirea Zilei Independenţei (motiv pentru care şi centrul de presă s-a închis luni la ora 5 p.m.!): România a învins, a intrat în primele opt echipe ale lumii, pe când formaţia americană a fost eliminată, cu toate că a beneficiat de superioritate numerică până spre final, prin eliminarea de către exigentul arbitru francez Joel Quiniou (cel care a dictat o eliminare, în 1986, în C.M. din Mexic, chiar în minutul 1 al partidei Uruguay - Danemarca) a brazilianului Leonardo, care l-a lovit cu cotul pe Ramos.

Se vor simţi şi românaşii noştri tari şi mari, vor putea avea nasul pe sus şi vor câştiga câteva procente în plus de respect printre colegii de serviciu şi vecini.

După o întrerupere de un an, preşedintele Iliescu reia seria contactelor directe cu presa, chiar în ziua Sesiunii extraordinare a Parlamentului, afirmând că...

"Mă acuză de încălcarea CONSTITUŢIEI ACEIA CARE N-AU VOTAT-O Şl NU O RECUNOSC!"

• Acţiunea de suspendare, introdusă de opoziţie, e fără fundament juridic şi face parte dintr-o "ofensivă concentrată împotriva tuturor instituţiilor statului"
Absent aproape un an de zile de la acest tip de întâlnire cu presa, preşedintele Iliescu a reintrat în arenă contraatacând vehement: "Autorii cererii ignoră prevederile Constituţiei. Nu e vorba despre nici un fel de încălcare a ei. Era vorba de încălcarea unei legi promulgate, şi era de datoria mea să mă pronunţ. Autorii acestei cereri sunt cei care, încă de pe vremea CPUN, au întreţinut o acţiune continuă de defăimare a preşedintelui!"

Este vorba despre subiectul care a făcut să curgă multă cerneală, după ce corespondentul "Libertăţii" a relatat conţinutul unei intervenţii a preşedintelui la Satu Mare, în cursul unei vizite, când a considerat nelegale hotărârile judecătoreşti care-i aruncau în stradă pe chiriaşi, deşi legea nu se elaborase încă şi Parlamentul prelungise automat contractele acestora. Ideea "neconstituţionalităţii" le-a venit, la o cafea, dlor

Octavian ANDRONIC (Continuare în pag. a III-a)


Îngrijorare la nivel de "naţională":
SEZON DE... SUSPENDĂRI: DUPĂ RĂDUCIOIU, ILIESCU?