Publicat: 5 August, 2019 - 00:00
Share
Care erau subiectele zilei în urmă cu un sfert de secol, în 1994?
Libertatea din 5 august 1994

 

Pe mineri nu trebuie să-i iubim ca să recunoaştem că mai au şi dreptate

TENSIUNILE DIN BAZINUL GORJ AU FOST GENERATE, SISTEMATIC, DE INDIFERENŢA SAU IGNORANŢA EXECUTIVULUI!

Grevele şi nemulţumirile oamenilor subteranului au cauze cât se poate de pământene; corupţie, abuzuri, ilegalităţi flagrante ale RAL Tg. Jiu, niciodată sancţionate de minister sau guvern!

• Angajările de muncitori necalificaţi se fac pe bază de mită: o "taxă" de 200-300 D.M.! • Cele 5 miliarde de lei achitate sindicatelor pentru bilete de odihnă şi tratament au fost "derulate" printr-o firmă privată care şi-a reţinut un comision considerabil • Dovezi fictive pentru lucrări de izolaţii de peste 25 milioane lei • Controalele guvernului şi ale ministerului legalizează gravele abateri de aici • Cererea de destituire a directorului general are motive cât se poate de clare.

Nu trebuie să ne fie, neapărat, dragi minerii - şi nici n-ar avea cum, după raidurile de pomină pe care le-au efectuat prin Capitală - ca să recunoaştem că grevele şi protestele lor sunt cel mai adesea justificate. Distanţa care separă Bucureştiul de Tg. Jiu face ca realităţile de acolo să fie altfel percepute şi este suficient să luăm drept etalon opacitatea cronică de care dă dovadă Palatul Victoria ca să înţelegem că cererile oamenilor din subteran au, cel mai adesea, cauze extrem de pământene.

S-a încetăţenit ideea că minerii câştigă mult şi că vor şi mai mult. Cât de mult câştigă ei, ar putea să aprecieze doar cel care, de bună voie şi nesilit de nimeni, va îmbrăca salopeta şi-şi va pune lampasul coborând, zi după zi, în adâncurile negre ale pământului. Cât de mulţi bani înghit regiile statutului - este o problemă mai puţin legată de lefurile minerilor, cât de modul, adesea iresponsabil, în care aceşti bani sunt cheltuiţi pentru a se acoperi găurile produse de neglijenţă, ineficienţă şi furt. Discuţiile purtate de autorităţi cu minerii se situează, aproape sistematic, într-o zonă care n-are nimic de-a face cu adevăratele probleme care generează stările de nemulţumire şi revoltă. Pentru că pe spinarea celor care lucrează şi-şi riscă viaţa în subteran, sau chiar în carierele de suprafaţă, trăieşte şi prosperă o clasă parazitară (care merge până la peste 40% din totalul personalului) destoinică în manipularea continuă a acestei mase de manevră. Nu mi se pare deloc întâmplător faptul că la recentele negocieri s-a insistat nu atât pentru obţinerea unor sume de bani în plus, cât pentru înlăturarea persoanelor incompetente şi corupte aflate în fruntea Regiei Autonome a Lignitului care - nu chiar atât de paradoxal - se bucură de "încrederea" ministrului de resort. Nu suntem şi n-am fost adepţii acestui tip de răfuială între salariaţi şi manageri, care a afectat atât de grav economia postdecembristă, dar în acest caz semnalele date în timp au fost cât se poate de clare.

TAXA PE NOU ANGAJAT: 200-300 DM!

Costurile extrem de ridicate ale exploatării bugetului se explică printr-o manieră pe cât de simplă, pe atât de ilegală: includerea în ele a unor cheltuieli cu reevaluarea activelor şi a mijloacelor fixe, a cheltuielilor de retehnologizare şi alta ascunsă. Sumele obţinute din blocajul financiar sunt repartizate de către directorul general şi directorul economic pe sucursale după bunul plac. Împovărătoare pentru regie este şi fluctuaţia extrem de mare a muncitorilor necalificaţi, aducătoare însă de mari beneficii pentru o întreagă filieră, care porneşte de la directorii de exploatări şi ajung până foarte sus. "Taxa" uzuală este de 200-300 mărci germane (ca să se evite... inflaţia !). De altfel, în luna iunie a fost arestat pentru luare de mită directorul Ciobanu de la Sucursala Motru, exploatarea Lupoaia, cunoscut ca fiind unul dintre cei mai apropiaţi colaboratori ai directorului general Mironovici.

Octavian ANDRONIC

(Măria sa comisionul, în pag. a III-a)


Schimb de gardă la Ambasada americană

JOHN R. DAVIS JR. SPUNE "ADIO" ROMÂNIEI!
Ultimele acţiuni oficiale ale ambasadorului american John R. Davis Jr., înainte de a părăsi postul de la Bucureşti, sunt legate de Palatul Victoria. Ieri, Excelenţa Sa a avut cu premierul român o întâlnire cu dublă semnificaţie: una "de lucru" - pregătirea discuţiilor de azi dintre Nicolae Văcăroiu şi Richard Shifter, alta "sentimentală" - datorată încheierii mandatului său în România.

Deşi considerat la el acasă, în Washingtonul natal "un diplomat pragmatic, puţin sentimental", Excelenţa Sa John R. Davis Jr., ambasadorul extraordinar şi plenipotenţiar al S.U.A. la Bucureşti, i-a promis premierului Nicolae Văcăroiu că "voi reveni aici ori de câte ori voi avea ocazia atunci când noile însărcinări mi-o vor permite". "Niciodată n-aş fi crezut că voi regreta o despărţire" a completat dl Davis. Mai mult, şi diplomaţii de profesie sunt uneori nostalgici. John R. David Jr pleacă cu amintiri plăcute din România, pe care sperăm să n-o uite pe-acolo pe unde se va duce... americanul "number one" de la Bucureşti a recunoscut că "Executivul merită felicitări pentru modul în care aţi traversat această perioadă grea de tranziţie contribuind la sensibila ameliorare a imaginii României nu numai în rândurile factorilor de decizie politică, ci şi în cercurile de afaceri din S.U.A. Astăzi, cu sinceritate vă pot spune că porţile vă sunt deschise". Regretele Excelenţei Sale au fost amplificate şi de "imposibilitatea de a-i spune rămas bun preşedintelui Ion Iliescu, aflat în convalescenţă".

Interesându-ne asupra identităţii sucesorului dl Davis am aflat că "problema este încă în discuţie". Oricum după îndeplinirea unui mandat de aproximativ doi ani în România dl Davis se poate felicita chiar dacă, conform unor informaţii de ultimă oră de la MA.E. "succesorul ambasadorului american va fi un susţinător al Partidului Democrat". Ce să-i faci asta-i politica şi la Casa Albă, acolo tronează democratul Bill Clinton... De unde rezultă că... "Libertatea" a dat încă o dată un pronostic sigur, anticipând sus amintita schimbare.

lulia TÂLVESCU 
Foto: Gabriel MIRON

Patronul "Caritas"-ului, urmărit penal

Parchetul General a deschis acţiunea penală împotriva lui Ioan Stoica, patronul sistemului Caritas. Acesta este acuzat de înşelăciune în paguba avutului privat, conform articolului 215, alineat 3 al Codului penal. Acest dosar încheie controversele asupra legalităţii jocului şi activităţii patronului care a înşelat zeci de mii de depunători puşi în situaţia de a nu-şi mai recupera banii. Rezultatele cercetărilor vor fi, fără îndoială, spectaculoase.


Dumnezeu ţine cu Primăria
​PLOAIA TRIMISĂ DE SUS A MAI SPĂLAT FAŢA ORAŞULUI