Publicat: 5 Iunie, 2018 - 00:00
Care erau subiectele zilei în urmă cu sfert de secol, în 1993?
După ce s-a acoperit de glorie în Golf...
SPITALUL MILITAR ROMÂNESC VA LUPTA ŞI ÎN SOMALIA!

 

În cestiunea bătăii de la Parlament, iată şi... "Varianta VADIM":
"IMI VOI DA DEMISIA DIN SENAT!"

"-Ia uitaţi ce mi-a făcut!"

TRANZACŢIILE TRANZIŢIEI

Violul moral

Pe vremea dictaturii, sexul şi tot ceea ce ţinea de el era un subiect tabu pentru mass media. Idealul moral al societăţii fiind familia stabilă (divorţul era, cum bine ştiţi, un izvor de multe necazuri pentru cei cu funcţii de mai mică sau de mai mare răspundere) relaţia sexuală era acceptată ca o chestiune productivă, menită să consolideze indicele de natalitate.

Printre primele lucruri de care ne-am debarasat, cu hotărâre, după Revoluţie a fost şi această pudoare de sorginte totalitară. Cu o repeziciune demnă de cauze mai bune, paginile anumitor publicaţii au început să debordeze de imagini cu atât mai explicite, cu cât calitatea grafică a tiparniţelor noastre lasă mai mult de dorit. N-au întârziat să apară "creaţiile" literare, anumite reviste oarecum specializate devenind autentice îndrumare pentru ignorantul cititor ce nu cunoştea decât formulele biblice ale procreării.

Nu deţin date care să pună într-o relaţie directă această supralicitare publică a sexualismului şi escaladarea infracţionalităţii de gen: violuri sălbatice, agresiuni către persoane de acelaşi sex, perversiuni, acte de sadism. Cert este că toate acestea şi-au găsit un teren propice de exprimare, în paginile ziarului „Evenimentul zilei“, pe principiul obiectiv al "corectei informări a opiniei publice". Descrierea de-a dreptul tehnicistă a acestor întâmplări face, desigur, deliciul unei întregi categorii deviaţioniste ale cărei porniri sunt întreţinute în acest fel. Socoteala editorului este foarte clară: dincolo de acestea, în fiecare individ zace un fond de curiozitate - nu neapărat maladivă - a cărei satisfacere dintr-o publicaţie aparent onorabilă nu prezintă riscurile jenante ale frecventării "literaturii" de gen. Tirajul şi audienţa câştigate pe astfel de baze au condus, inevitabil, la un soi de narcisism reflectat în frecvenţa cu care "Evenimentul zilei a avut dreptate...", "Evenimentul a spus"... "Evenimentul a salvat..." Atotpriceperea generată de acesta a dus la atacarea sistematică a tuturor domeniilor. Recentul cros organizat de ziar în colaborare cu firma "Agfa" trebuia să constituie un astfel de succes: "tiraj" mare de participanţi, atracţia premiilor, popularitate în creştere. Ce a ieşit - a recunoscut chiar ziarul - a fost un fiasco. Un fiasco soldat, din nefericire, cu o întâmplare dramatică: o fetiţă de 11 ani, plecată de acasă pentru a participa la acest cros, a fost violata în Herăstrău! Incapacitatea organizatorică a ziarului a fost dată cu nonşalanţă pe seama... generalului Niţu, şeful Poliţiei Capitalei, altfel un vechi colaborator al publicaţiei. Incidentul violului a fost cu neruşinare exploatat publicistic şi cei care purtau responsabilitatea morală a acestuia s-au drapat urgent în haina justiţiarului ajungând până la a răstălmăci din rădăcini - prin pana redactorului şef - fondul chestiunii: vezi bine, violurile de care e plin ziarul (cu descrierile tehnice aferente) au tocmai darul de a preveni populaţia în legătură cu acest risc!

Până una-alta, existenţa unui copil a fost dramatic marcată, făptaşul a rămas, încă, nedescoperit, busculadele produse cu prilejul crosului de nerespectarea angajamentelor organizatorilor puteau să se soldeze cu mai mult decât furtul unei staţii de emisie şi scandarea lozincii "Jos Cristoiu". Toate acestea îşi datorează cel puţin o parte din efecte, falsei obiectivităţi şi amoralităţii puse cu bună ştiinţă în slujba atingerii unui scop: acela de a fi "cel mai vândut" ziar...

Octavian ANDRONIC