Publicat: 5 Octombrie, 2018 - 00:00
Care erau subiectele zilei în urmă cu sfert de secol, în 1993?

 

De ieri, de la ora 11.35...

A DAT DUMNEZEU ŞI SUNTEM EUROPENI: Ai 32-lea!

     "Aderarea României la Consiliul Europei aprobată de Comitetul miniştrilor h.- «strasbourg 4/rompres/ - comitetul miniştrilor al Consiliului Europei a aprobat luni dimineaţa aderarea României ca cel de-al 32-lea stat al acestei organizaţii paneuropene. În cursul reuniunii, ţinută la nivel de delegaţi ai miniştrilor Afacerilor Externe ai ţărilor membre, reprezentantul Ungariei s-a abţinut, relatează Agenţiei France Presse, recepţionată de Rompres. 

DE LA O ZI LA ALTA

După trei ani de "calificări"...

AM INTRAT ÎN "SERIILE" CAMPIONATULUI EUROPEAN!
Ieri n-am avut dreptate!

UNGARIA ŞI-A DEMONSTRAT CONSECVENŢA ATITUDINILOR SALE FAŢĂ DE ROMÂNIA, ABŢINÂNDU-SE LA VOTUL DE LA STRASBOURG!

Asta dovedeşte, într-un fel, că "năravul din fire n-are lecuire". Chiar dacă dl Meleşcanu e tentat să interpreteze gestul pozitiv, ca o alternativă fericită la o opoziţie care ne-ar fi scos din cursă.

CULMEA ESTE ÎNSĂ CĂ IERI, MINISTERUL DE EXTERNE UNGAR S-A GRĂBIT SĂ FELICITE MINISTERUL DE EXTERNE ROMÂN PENTRU REUŞITĂ!

Ce urmează?
PE 7 OCTOMBRIE, LA VIENA, DL MELEŞCANU VA SEMNA CONVENŢIA EUROPEANĂ PENTRU DREPTURILE OMULUI.
APOI, PE 8-9 OCTOMBRIE, PREŞEDINTELE ILIESCU VA PARTICIPA LA REUNIUNEA ŞEFILOR DE STATE Şl GUVERNE A ORGANIZAŢIEI PAN-EUROPENE.

EURONEWS ÎN ROMÂNIA!

Astăzi, la Palatul Victoria, domnii Massimo Fichera, preşedintele canalului de televiziune EURONEWS şi Karl G. Lindstrom, directorul EUREKA AUDIOVISUAL vor discuta posibilitatea asocierii României la emisiunile principalului canal european de informaţii.

LUPTA PENTRU PUTERE DE LA MOSCOVA S-A ÎNCHEIAT CU VICTORIA ÎN FAŢA CASEI ALBE (DEVENITĂ NEAGRĂ)

 

DUPĂ ZDROBIREA "REVOLUŢIEI", ELŢÎN SE PREGĂTEŞTE SĂ INTRODUCĂ DICTATURA DEMOCRAŢIEI!
CONSOLIDAT LA CENTRU, IMPERIUL ÎNCEPE SĂ SE DISLOCE PE LA EXTREMITĂŢI!
"TERORIŞTII" DIN INTERIORUL PARLAMENTULUI SUNT ARESTAŢI ÎN RATE, ÎN TIMP CE O NOUĂ TENTATIVĂ DE OCUPARE A TELEVIZIUNII CU CAMIOANELE A FOST ANIHILATĂ CU TANCURILE.
PIERZÂND garanţiile puterii, Hasbulatov şi Ruţkoi mai doreau DOAR CA AMBASADORII OCCIDENTALI SĂ LE GARANTEZE VIAŢA!
LA FEL CA Şl GORBACIOV ÎN ’91, ELŢÎN A JUCAT O CACEALMA MENITĂ SĂ-I OFERE ARGUMENTELE ÎNLĂTURĂRII PRIN FORŢĂ A OPOZANŢILOR ÎN FAŢA CĂRORA NU DISPUNEA DE AUTORITATEA NECESARĂ. CA Şl GORBACIOV, ELŢÎN RISCĂ ÎNSĂ O VICTORIE A LA PYRRHUS DIN CARE NU SE VA ALEGE CU NIMIC.
FEDERAŢIA RUSĂ TRĂDEAZĂ DEJA SIMPTOMELE "GRIPEI" IUGOSLAVE: SECESIONITA!
EPILOG DUPĂ PRIMA - Şl ULTIMA - ZI A INSURECŢIEI BOLŞEVICE DE LA MOSCOVA
O uşă nouă pentru democraţie!
SUA au încredere în regimul Elţîn
Administraţia americană -care anterior şi-a exprimat sprijinul deplin fată de preşedintele Elţîn în confruntarea acestuia ca elementele conservatoare - a apreciat luni că, după părerea sa, "criza imediată a fost rezolvată la Moscova" şi că "are încredere în capacitatea autorităţilor ruse de a consolida ordinea civilă" - se arată într-un scurt comunicat de presă al Departamentului de Stat reluat de AFP. Concomitent, SUA şi-au exprimat speranţa că restabilirea ordinii va permite autorităţilor ruse să-şi reafirme angajamentul lor în favoarea procesului democratic şi al organizării unor alegeri libere. S-a mai precizat că secretarul de stat american va efectua până la finele acestei luni un turneu în Rusia şi în alte republici din ex-URSS.

O uşă nouă pentru democraţi
Ministerul de Justiţie al Rusiei a dispus suspendarea a 16 partide şi mişcări politice ultraconservatoare care au susţinut rebeliunea de la Moscova - a anunţat agenţia rusă Interfax, citată de France Presse. Între formaţiunile suspendate se află Uniunea Ofiţerilor, partidul Rusia Muncitoare -Comunist, Frontul Salvării Naţionale, care grupează partidele ultranaţionaliste, mişcarea Pamiat, cunoscută prin campaaiiile sale xenofobe, şi Adunarea Naţională Rusă.
Totodată, procurorul general al Rusiei a lansat mandate de arestare împotriva liderului Rusiei Muncitoare, Viktor Ampilov, şi a conducătorului Frontului Salvării Naţionale, Ilia Konstantinov, acuzaţi de a fi condus duminica trecută atacul împotriva sediului televiziunii Ostankino. După ce au părăsit sediul parlamentului, ei au fost puşi sub urmărire.
Situaţia rămâne încă gravă
Potrivit aprecierii Ministerului de Interne al Rusiei, circa două-trei sute de "apărători ai parlamentului" siliţi de asaltul forţelor de ordine să părăsească interiorul "Casei Albe", continuau noaptea trecută să se ascundă în zona centrală a Moscovei ,cu speranţa de a se refugia în cartierele periferice. Continuă tirurile sporadice; Edificiul parlamentului şi imobilele învecinate au rămas "epicentrul" rezistenţei combatanţilor rebeli. Prezenţa - acestora face ca situaţia să rămână gravă, deoarece ei mai dispun încă de multe arme şi deschid focul pe neaşteptate.
Pe străzile capitalei ruse se aflau în noaptea de luni spre marţi în patrulare aproximatlv 5 000 de poliţişti. Pe de altă parte, Ministerul Apărării a anunţat că la Moscova nu au fost trimise noi unităţi militare.
Arestaţi fără a se împotrivi, Ruţkoi şi Hasbulatov au fost duşi la închisoarea Lefortovo a Ministerului de Interne, laolaltă cu şefii militari ai rebelilor. Conducerea închisorii nu a acceptat să li servească cina, motivând că nu se aştepta la oaspeţi nepoftiţi.
Tiraspolieni în rândul rebelilor
Doi colaboratori din batalionul cu destinaţie specială "Dnestr" din Transnistria, originari din oraşul Dubăsari, şi-au găsit moartea la Moscova. Ei făceau parte din formaţiunile trimise în apărarea legislativului rus, dizolvat de Boris Elţîn. Astfel, notează agenţia Moldova Pres, tot mai ridicol apare faptul că autorităţile tiraspolene neagă prezenţa detaşamentului sus-numit la Moscova. Dovadă sunt şi corpuriile celor doi soldaţi, aduse de la Moscova şi înhumate la Dubăsari.