Publicat: 6 Aprilie, 2019 - 00:00
un sfert de secol
Libertatea din 5 aprilie 1994

DE LA O ZI LA ALTA
SECRETARUL GENERAL (AL GUVERNULUI) - LA MOSCOVA!

Dl Viorel Hrebenciuc, secretar general al Guvernului şi - mai nou - şi comisar al Forumului economic Crans-Montana, se află de ieri la Moscova, unde urmează să se întâlnească eu premierul Cernomîrdin, în vederea preparării vizitei pe care acesta urmează să o întreprindă la Bucureşti. Vor fi, totodată, discutate şi detalii legate de amânata vizită a preşedintelui Elţîn, destul de improbabilă în condiţiile actuale ale sănătăţii acestuia.

PA VEL GRACIOV DESPRE ÎMBUNĂTĂŢIREA RELAŢIILOR RUSO-ROMÂNE

Într-un interviu acordat corespondentului la Bucureşti al agenţiei RIA-NOVOSTI, Viaceslav Samoşkin, ministrul rus al apărării, a afirmat că deteriorarea relaţiilor bilaterale s-a datorat, pe de o parte, afirmaţiei sale că România livrează armament în Basarabia, iar pe de alta, părerii românilor că ruşii îi sprijină pe transnistreni.

"POZIŢIA PARTENERILOR NOŞTRI ROMÂNI S-A MODIFICAT, ÎN SENSUL CĂ N-AU MAI ÎNCERCAT SĂ LEGE RELAŢIILE NOASTRE DE SITUAŢIA DIN MOLDOVA"

Asta aşa e! Nu s-a mai pomenit nimic de "cele sfinte"...
Din toamnă până-n primăvară...

GUVERNUL SE CHINUIE DIN GREU CU BUGETUL!

N-o să vă vină să credeţi, dar însuşi "campionul absolut" al... fumăritului, dl ministru de finanţe Florin Georgescu, a afirmat cu foarte mult... curaj - ca să-i spunem aşa - că proiectul de buget are în vedere...

"REDUCEREA PRESIUNII FISCALITĂŢII"

Asta, probabil, pentru că ministrul n-a mai avut timp să inventeze alte taxe. Subscriem, totuşi, ideii că: "PROIECTUL DE BUGET REFLECTĂ MUTAŢIILE DIN PROCESUL REFORMEI, DINAMICA SA".

Este, adică, Ia fel de greoi şi de complicat...

Unde pleacă echipa lui TATULICI?

LA POSTUL TL 7-ABC, FINANŢAT DE MARCEL AVRAM, IMPRESARUL LUI MICHAEL JACKSON

Până când acesta va începe să emită, aflăm că ANTENA 1 îşi va extinde aria, prin relee, în toată zona de sud a ţării, până în această toamnă, devenind principalul concurent al Televiziunii naţionale.

ORICUM, ECHIPA "DEZERTOARE" VA INTRA ÎNTR-O LUNGĂ CARANTINĂ, DESTUL DE DĂUNĂTOARE PENTRU BOX-OFFICE-UL ORICĂRUI TELEAST.

Dl Pânzariu cheamă ziarele în judecată

■ Cu banii care-i vor curăţa onoarea - 200 milioane Iei -şeful vămilor va moderniza un punct de frontieră
Voi intenta un proces penal ziarelor ce m-au calomniat pentru daune morale şi voi cere despăgubiri materiale în valoare de 200 milioane Iei, pe care le voi folosi la modernizarea unui punct de frontieră - a declarat unui redactor al agenţiei Rompres, Mihâi Pânzariu, subsecretar de stat în Ministerul Finanţelor, şeful Direcţiei generale a vămilor. Dl Pânzariu, care s-a aflat de câtva timp sub tirul atacurilor ziariştilor, fiind acuzat de abuz în serviciu, a precizat că exemplele la care s-au referit aceste publicaţii şi care privesc aprobările privind vânzarea unor bunuri cu regim de duty-free constituie interpretări eronate.

În ce priveşte aşa-zisa sesizare a Pachetului General de către Poliţia economică cu privire la abuzul menţionat, domnia sa a relevat că nu i s-a adus la cunoştinţă o asemenea acţiune şi că, dacă ea există, aşteaptă concretizarea acuzaţiilor.
Pe de altă parte, domnia sa s-a plâns de imixtiunea unor organe în activitatea vămii şi a dat, în acest sens, exemplele unor organe de poliţie şi grănicereşti, care îşi extind competenţele şi în domeniul de activitate al vămii. "Înregistrăm - a afirmat el - mai ales în zona de vest a ţării, controale şi supercontroale, efectuate de organele neabilitate de poliţie sau de grăniceri, care vin în contradicţie cu sarcinile pe care le au". În acest cadru, dl Pânzariu a pus la dispoziţia redactorului Rompres un număr de cinci plângeri ale unor cetăţeni ucraineni, care, după ce şi-au vămuit bunurile în punctul de frontieră Siret, au fost reţinuţi de organele grănicereşti la peste 15 km distanţă, duşi în cazărmi, sub ameninţarea automatelor şi supuşi din nou unui control aşa-zis vamal.