Publicat: 6 August, 2018 - 00:00
Care erau subiectele zilei în urmă cu sfert de secol, în 1993?
10-remember.gif [fid:52267]

DE LA O ZI LA ALTA

UN VOT ISTORIC ÎMPOTRIVĂ IMPERIULUI

Respingând aderarea la C.S.I., Republica Moldova îşi păstrează independenţa.

"Partida" promoscovită condusă de troica Snegur - Lucinschi - Ţiu a eşuat în tentativa antinaţională de reatârnare a Moldovei de Kremlin.

Filmul unui dramatic "NU!" 

- Relatări în pag. a VIl-a -

 

BANCA NAŢIONALĂ LANSEAZĂ LUPTA PENTRU SALVAREA LEULUI

În cursul dimineţii, guvernatorul Mugur Isărescu a declarat că-şi doreşte presa alături de bancheri pe acest front. 

• De ieri, se află iar printre noi oamenii de Ia F.M.I. Atenţie ce spuneţi!

După cinci zile de la declanşarea grevei
MINERII ŞI GUVERNUL - NICI UN PAS ÎNAPOI

- Relatări în pag. a Vl-a -

 

Corespondenţă din Columbia de la OCTAVIAN ANDRONIC

Spectaculoasă întrevedere cu premiul Nobel - scriitorul Gabriel Garcia Marquez în drum spre casă. O escală pitorească în Barbados

Am rămas dator cititorilor noştri, în corespondenţa anterioară, cu amănunte despre întrevederea pe care delegaţia română a avut-o cu celebrul scriitor columbian Gabriel Garcia Marquez autorul romanului "Un veac de singurătate", laureat al premiului Nobel. Natural, degajat, cu o excepţională disponibilitate pentru dialog cu "fraţii săi latini", scriitorul a stăruit îndelung asupra problemelor care-l interesau. Cum trăiesc scriitorii români? Cum trăiesc ziarele şi ziariştii? Care este situaţia culturii? I s-a răspuns pe larg, atât de către scriitorii prezenţi (Virgil Tănase, Ileana Vulpescu, Iulian Neacşu), cât şi de către preşedintele Iliescu care, la solicitarea lui Marquez, a făcut o prezentare succintă a situaţiei politice din România şi a condiţiilor în care se desfăşoară procesul de democratizare. Marquez ne-a vorbit şi despre proiectele sale (tocmai a terminat

(Continuare în pag. a VIl-a)

Spectaculoasă întrevedere cu premiul Nobel

(Urmare din pag. I)

o nouă carte), ca şi despre problemele legate de drepturile de autor şi avalanşa de ediţii-pirat care a inundat piaţa literaturii. "În literatura de limba spaniolă, doar doi scriitori îşi permit să trăiască din scris. Unul sunt eu!" a spus el, insistând însă asupra faptului că este de datoria guvernanţilor să asigure condiţii de scris autorilor valoroşi şi posibilitatea unui trai decent. "Atunci când un scriitor face o altă muncă, el scrie în timpul liber. Când este obosit, rezultă, inevitabil, o literatură obosită, scrisă de oameni obosiţi". La finele lungului dialog - care a durat mai bine de o oră - marelui scriitor i-a fost adresată invitaţia de a vizita România. A răspuns cu plăcere, solicitând totodată să i se prezinte o antologie de autori români contemporani, care să poată fi publicaţi în Columbia.

Programul penultimei zile a vizitei s-a sfârşit cu o recepţie şi o întâlnire cu diaspora română la ambasadă, moment care a prilejuit manifestări emoţionale pe care doar cei care se află de multă vreme departe de ţară Ie pot înţelege. Joi dimineaţa, după epuizarea ultimelor ceremonii oficiale, întreaga delegaţie a vizitat celebrul "Muzeu al Aurului". Pe drumul de întoarcere este programată o escală în Barbados cu obişnuitele contacte oficiale, dar şi cu şansa de a arunca o privire în acest pitoresc univers caraibian.