Publicat: 6 Decembrie, 2016 - 00:00
Care erau subiectele zilei în urmă cu un sfert de secol, în 1991

Corespondenţă specială din Italia sosită PAR AVION, odată cu expeditorul:

TOATE DRUMURILE DOMNULUI STOLOJAN AU DUS LA ROMA!

Este limpede pentru oricine că premierul Stolojan ştie că "time is money". Că nu ezită să treacă de la teorie la practică au simţit-o pe pielea lor cei care l-au însoţit ieri la Roma, in prima sa "ieşire în lume" în calitate de şef al executivului. De fapt, la Roma hiperbolizează "călătoria de afaceri" a d-lui Stolojan care s-a aflat timp de aproape 13 ore în Roma, mai precis în cadrul diverselor întîlniri pe care programul extrem de strins le-a prevăzut. Şi iată că primii afectaţi de această măsură au fost cei 14 reprezentanţi ai mass media care urmînd să-l însoţească în Italia, se aflau ieri în jurul orei 7 la Aeroportul Otopeni. Cum o zi călătorie e totusi mai mult decit nimic, o emoţie comună ne încearcă la vestea că despre persoana cu paşapoartele nu se ştie nimic. Alerta se dovedeşte nejustificată şi în pas vioi ne instalăm în avionul Romaviei aflalt pe pistă. La scurt timp, a urcat si delegaţia oficială in care distingem silueta inconfundabilă a primului ministru, în deja celebrul său palton bleumarin, încadrat de Adrian Năstase, Ludovic Spless şi Constantin Fota. Se decolează la 7,30. Prima oră a trecut mai cu un schimb de opinii (profesionale), mai cu 3 sandvişuri, mai cu un pahar de apă sau o cafea. Tatonănd terenul, apare d-ra Iolanda Stăniloiu, care prevenitoare ne asigură, cum de altfel, bănuiam, că dl. Stolojan mai are ceva de lucru. Preocupare pe care n-o părăseşte decît pentru citeva clipe, în răstimpul cărora ne asigură că speră într-o "bătaie lungă" a acestei vizite scurte. Domnia sa e de părere că miniştrii trebuie să trateze, în cadrul întilnirilor oficiale doar problemele mari, detaliile urmînd să fie perfectate la alte niveluri. Oricum, se pare că "vizitele lungi şi dese" sînt la modă, un exemplu fiind ministrul agriculturii, deja în posesia unui orar de vizite pe 1992, ce a primit, insă, rezoluţia "nu". Acestea fiind zise primul ministru se întoarce la treburile sale, După ce se sting ecourile declaraţiilor, o altă veste, mai a-nimă spiritele: TV, căreia i s-a oferit "doar" un operator de la Guvern 

Neli LUCHIAN

Ziarul Libertatea din 6 decembrie 1991, pag. 1-a ▼ Click pe imagine pentru mărire

GURA LUMII

(INFORMAŢII PENTRU CARE NU BAGAM MINA ÎN FOC) CONCURSUL NOSTRU

CU BASCA SI FARA BASCA!
 

Rubrica Gura lumii iniţiază, începâns cu acest număr, un mare concurs national cu premii în valută transferabilă în lei la cursul fixingului interbancar. Concursul nostru va cere să-I identificaţi, cu maximă exactitate, persoane şi personalităţi ale vieţii noastre de toate felurile, în două ipostaze diferite: cu bască şi fără bască! La nevoie basca poate fi înlocuită cu căciuliţa tricotată, cu peruca roşcovană, ou o chelie mai mult sau mai puţin lucioasă, cu căciula — cu şi fără musca: tradiţională — sau chiar cu şapca de tip proletar sau militar. Dar nu numai atît: concursul va mai cere să identificaţi si ce se află sub diversele obiecte cu rol acoperitor ce gînduri, ce intenţii (bune sau rele), ce ideologie (de dreapta, centru sau stinga).

Un juriu compus din persoane alese absolut la intimplare va delibera si va lua decizii pe care le va putea contesta oricare dintre participanţii la concurs. In eventualitatea că se vor ivi asemenea situaţii, ele vor fi rezolvate, obligatoriu, prin justiţie. Răspunsurile dumneavoastră sint aşteptate pe adresa: Ziarul "Libertatea", rubrica Gura lumii — pentru concursul "Cu bască şi fără bască".

Vă dorim succes!

Pentru ediţia inaugurală vă cerem să identificati personajul din imagine si să descifraţi ce tip de reacţii şi simţiri au loc în flecare dintre ipostaze.

AMBIDEXTRU

Ziarul Libertatea din 6 decembrie 1991, pag. a 2-a ▼ Click pe imagine pentru mărire

Ziarul Libertatea din 6 decembrie 1991, pag. a 3-a ▼ Click pe imagine pentru mărire

Ziarul Libertatea din 6 decembrie 1991, pag. a 4-a ▼ Click pe imagine pentru mărire

Presa acum 50 de ani

BILANŢUL CELOR CINCI LUNI DE CAMPANIE GERMANA IN EST. Au fost cuceriti 1 700 000 km pătraţi, pe care trăesc 75 milioane de locuitori din totalul de 190 milioane de locuitori al Rusiei întregi. Armata sovietică a pierdut 3 792 600 prizonieri, iar 389 divizii au fost bătute, fiind anihilate ca potenţial de luptă pentru bolsevici, astfel că se poate spune că Sovietele au pierdut până şi acum cu totul 8 milioane de soldaţi. De asemenea, ruşii au mai pierdut 30 000 care blindate, 27 452 de tunuri şi 15 878 avioane. In Marea Neagră si marea Baltică, au fost scufundate: 47 vapoare de război, iar alte 54 au fost serios avariate. In plus, au mal fost scufundate vase de comerţ cu o deplasare globală de 385 850 de tone şi alte 93 vase de comerţ a căror tonaj nu a putut fi apreciat, Alte 22 vase au fost serios avariate • ORGANIZAREA ŞI MISIUNEA corpului medical in statul de mâine. Expunerea d-lul prof. Mihai Antonescu, vice-presedinte al consiliului de miniştri la Colegiul medicilor • VENUS a atacat mal mult şi a învins Sportul Studenţesc cu 2—1 • "LA TEATRUL COMEDIA 2 ore de râs şi voie burtă în fiecare seară ora 8,30: ARDE NEVASTA MEA. 

Selecţie de Ion BUTNARU