Publicat: 6 Decembrie, 2018 - 00:00
Care erau subiectele zilei în urmă cu un sfert de secol, în 1993?

DE LA O SĂPTĂMÂNĂ LA ALTA

Vineri, 10 decembrie, la Galeria londoneză CHRISTIE'S...

SE PUNE ÎN VÂNZARE UN NOU TABLOU DIN COLECŢIA REGALĂ: "ÎNĂLŢAREA FECIOAREI"

Semnat de Francisco Zurbaran (1598-1668), tabloul face parte din seria de 42 care au dispărut din ţară în condiţii neelucidate, între 1944 şi 1947. Colecţia de 214 tablouri ale regelui Carol I a fost destinată, prin testament, pentru a rămâne pentru totdeauna în ţară.

ÎN CATALOGUL LICITAŢIEI, LA DATELE DESPRE PROVENIENŢĂ SE MENŢIONEAZĂ: "ULTIMUL PROPRIETAR-REGELE CAROL I AL ROMÂNIEI. LOC DE DEPOZITARE-CASTELUL PELEŞ, SINAIA"

Într-unul din numerele viitoare ale ziarului vă vom prezenta, în premieră absolută, rezultatele celor 14 ani de cercetări pentru regăsirea acestor tablouri de o valoare inestimabilă.

AMBASADORUL ROMÂNIEI LA WASHINGTON A DEMISIONAT!

• Cu începere de la... 30 aprilie 1994!

Se pare însă că Guvernul României - al cărui subordonat este, totuşi, dl AUREL DRAGOŞ MUNTEANU - nu mai are răbdare până la 30 aprilie, dorind ca încă de pe acum, la reîntoarcerea în ţară, să-i încredinţeze alte însărcinări, într-un domeniu economic. Pentru că dl Munteanu este proaspătul absolvent - ca audient - al unui curs comercial de trei luni la Universitatea Harvard, pe care l-a putut urma ca şi "scos din producţie", dar cu leafa plătită de parcă s-ar fi aflat la biroul său din Washington şi nu în campusul de Ia Harvard.

Asta, bineînţeles, dacă nu-şi va găsi dânsul o slujbă mai bună în America, unde îşi are şi toata familia şi unde, într-un "curriculum vitae" contează popasul făcut la Harvard pe banii statului român.

PREŞEDINTELE ILIESCU "AGRESAT" LA ALBA IULIA!

Nu chiar ca dl Roman, dar tot cam pe-acolo: intenţionând să intre printr-o poartă secundară în curtea liceului unde avea loc masa oficială, coloana prezidenţială a fost împiedicată de membrii corpului de gardă, fiind nevoită să se întoarcă.

DUPĂ INFORMAŢIILE NOASTRE PREŞEDINTELE N-A FĂCUT SCANDAL ŞI N-A SCOS LEGITIMAŢIA SĂ LE-O FLUTURE OSTAŞILOR PE LA NAS...

La Oslo

MONARHISTELE NORVEGIENE LE-AU BĂTUT PE REPUBLICANELE ROMÂNCE!

Naţionala noastră de handbal feminin s-a clasat pe locul 4 la Campionatele Mondiale, pierzând "finala mică" cu 19-20!

SĂPTĂMÂNA POLITICĂ

DL GOE LA ALBA IULIA

Cât pe ce ca ziua naţională să se încheie fără alte complicaţii decât cele deja cunoscute: separaţia sărbătorilor în stat. Adică Puterea la Alba lulia, cu o festivitate republicană, iar Opoziţia la Bucureşti, cu un miting monarhist. A fost şansa Partidului Democrat - încă nelămurit în legătură cu locul său în eşichierul politic - să înlăture monotonia şi să dea o pată de culoare acestei zile memorabile din prea multe puncte de vedere. Noul incident pare de-a dreptul prefabricat şi el a dat naştere, din nou, unui val de acuze de o parte şi de alta.

Este, mai întâi, varianta democrată, care s-a bucurat de o difuzare aproape instantanee, la o oră de vârf. Ea ar putea fi rezumată - conform alegaţiilor celor "maltrataţi" în felul următor:

Neîmpărtăşind ideea boicotului opozitionist, fruntaşii Partidului Democrat s-au hotărât să participe şi la festivităţile de la Alba Iulia, în calitate de simpli cetăţeni, dar şi la Bucureşti, printr-un reprezentant la vârf (dl Babiuc). Cuminţi şi modeşti, fruntaşii partidului s-au îmbarcat civilizat în trenul special unde au fost, pentru început, agresaţi de un grup violent de peremişti. La intervenţia hotărâtă a dlui Roman, huliganii au fost daţi jos din tren de autorităţile prezente. La Alba Iulia, pentru a demonstra clar că nu pactizează cu Puterea, democraţii au rămas în mijlocul maselor, înconjuraţi cu grijă de un grup de adepţi fideli în număr de vreo două mii. Când la terminarea solemnităţii au vrut să se îndrepte spre sediul partidului pe acolo pe unde veniseră ( dar fără adepţi) au fost

 

 împiedicaţi cu brutalitate de cordoanele de ordine, fără absolut nici un motiv. De la o zi la alta amănuntele s-au adăugat, reieşind în cele din urmă nu numai că au fost împiedicaţi să treacă, dar au fost pur şi simplu agresaţi de hoardele dezlănţuite ale Puterii, "aplicându-li-se lovituri specifice luptei antitero". Curaţi ca lacrima, PD-iştii au toate motivele să considere că incidentul de la Alba Iulia este "un efect al statului poliţienesc pe care o putere disperată se străduieşte să-l impună" Puterea şi "acoliţii" săi au văzut altfel lucrurile: şi anume că în trenul special cei care au provocat scandalul au fost chiar fruntaşii democraţi care, mai mult, şi-au dat în petic trăgând semnalul de alarmă şi oprind trenul în câmp pentru a fi daţi jos nişte cetăţeni nevinovaţi. La Alba Iulia, nemulţumiţi că nu erau băgaţi în seamă, au ignorat voit consemnele de ordine şi, împreună cu adepţii lor au încercat să forţeze cordoanele de pază, adresându-le cuvinte jignitoare: "Armată de comunişti, sunteţi servitorii lui Iliescu!" După care au convocat televiziunea pentru a le filma pretinsele răni etc...

Până la un punct n-ar fi nimic curios. La noi, tot ceea ce se întâmplă capătă automat două interpretări. Aici este însă vorba nu despre nişte simpli opozanţi ai regimului, ci despre oameni care au deţinut efectiv pârghiile puterii, folosindu-se de ele. În urmă cu trei ani, de la o tribună bine păzită de oamenii generalului Cheller, însuşi dl Roman îşi încuraja susţinătorii să-l hulduie pe dl Coposu, iar măsurile de securitate i s-au părut fireşti. Tot dl Roman a fost extrem de nemulţumit de prestaţia serviciilor de pază când a fost agresat la uzinele Faur, iar în toamna lui ’91 s-a considerat, probabil, victima neluării celor mai adecvate măsuri pentru protecţia sediului guvernului şi a altor instituţii ale statului. Cei care au condus şi organizat operaţiunile "poliţieneşti" o lungă perioadă au fost actualii săi colaboratori, foştii miniştri de interne Ursu şi Babiuc. Dl Roman, democratul de astăzi, este artizanul expedierii brutale, cu poliţia, a fostului rege Mihai, când acesta a revenit clandestin în ţară de Crăciunul din ’90 şi probabil că atunci acest lucru i s-a părut foarte normal. Refuzul domniei sale şi al tovarăşilor de partid de a participa în tribuna oficială alături de celelalte personalităţi la festivităţi ne fac să credem că, în calitate de persoană publică, şi-a asumat toate riscurile amestecului, imprudent în mulţime iar dorinta de a trece taman pe acolo pe unde nu era permis, consemn respectat de toţi ceilalţi "simpli cetăţeni" numai de grupul domniei sale, nu poate fi lesne pusă pe seama cautării scandalului cu lumânarea.

Aş fi avut o înţelegere sporită faţă de victimele incidentelor dacă în locul dlui Roman ar fi fost dl Cunescu, de pildă. Dar dl Roman ştie bine, din proprie experienţă, de ce şi cum se iau măsuri de ordine poliţieneşti. Că acum nu-i mai convin, asta este altă poveste. Cert e că din acest scandal cei care au pierdut au fost dl Roman şi compania. Oameni politici de real talent, cu o bogată experienţă în materie şi, desigur, cu un cuvânt de spus în viitorul politic, dânşii s-au lăsat atraşi copilăreşte într-o cursă pe care chiar ei au pus-o la cale, nereuşind decât să dea impresia unor domni Goe care trag semnalul de alarmă pentru a-şi face simţită prezenţa în faţa naţiunii.

Octavian ANDRONIC

Noapte fericită pentru cinematografia (privată) românească: 

Un fel de OSCAR pentru Maia Morgenstern!

Sâmbătă a fost o noapte norocoasă pentru cinematografia românească. În Germania, la Potsdam, unde s-au decernat premiile FELIX ale Academiei Europene de Cinema (corespondentul european al OSCAR-ului american), actriţa MAIA MORGENSTERN a primit TROFEUL CELEI MAI BUNE INTERPRETĂRI FEMININE pentru creaţia din filmul "BALANŢA", al lui LUCIAN PINTILIE.

La Bratislava, în capitala Slovaciei, tradiţionalul Festival Internaţional al Filmelor de Debut s-a încheiat prin decernarea MARELUI PREMIU tânărului regizor NAE CARANFIL, pentru comedia sa "E PERICOLOSO SPORGERSI" ("DUMINICI CU BILET DE VOIE"). Ambele au fost realizate de cinematografia noastră privată în colaborare cu CNC francez.

La aproape patru ani de când ni s-s promis că nu vom mai suferi de foame, de frig şi frică...
"MOŞ NICOLAE" VĂCĂROIU NE-A UMPLUT GHETELE CU DEZILUZII