Publicat: 6 Februarie, 2018 - 00:00
Care erau subiectele zilei în urmă cu un sfert de secol, în 1993?

Tranzacţiile tranziţiei

BUNUL SIMŢ ŞI LEGEA

„Nu-mi imaginez cum poate fi chemat un om ca doamna Doina Cornea în justiţie" - declara ziarului „Tineretul liber", sub genericul „O apreciere de bun-simţ", dl Petre Ninosu, ministrul Justiţiei. Dacă dl. Ninosu era un simplu cetăţean, agricultor, specialist în industrie sau chiar intelectual, sentinţa domniei sale ar fi sunat, poate, normal. Cum însă domnia sa este ministru şi încă al Justiţiei, aprecierea este de-a dreptul stupefiantă. Înseamnă că pentru şeful magistraturii funcţionează două norme juridice: una pentru toată lumea şi alta pentru doamna Doina Cornea. Prin prisma primeia, oricine poate fi chemat în justiţie, pentru a răspunde de faptele sale. Prin prisma celei de-a doua, doamna Doinea Cornea este deasupra oricărei legi.
Chestiunea stîrneşte, de aproape două săptămîni, aprigi dispute, predominantă fiind revolta unei personalităţi marcante în faţa nemaipomenitului abuz, citarea doamnei de la Cluj, pentru relaţii, într-o cauză în care Procuratura a fost sesizată pentru „incitare la subminarea puterii în stat". Doamna Cornea a mai „incitat" sub Ceauşescu. A fost, adică, o disidentă autentică, lucru pentru care binemerită respectul nostru al tuturor. A subminat, cum a putut, un regim totalitar, un sistem nedemocratic pe care, dealtfel revoluţia le-a prăvălit în groapa de deşeuri a istoriei. Din păcate însă, doamna Cornea, ca şi alţi revoluţionari care şi-au făcut din contestare o profesie nu s-a putut desprinde niciodată de această condiţie care i-a adus gloria. Mi-aduc aminte că vocea domniei sale a fost prima care s-a auzit peste hotare cerînd ca României să nu i se acorde nici un fel de ajutoare şi nici un sprijin. De cîte ori a apărut pe la Televiziune a făcut cu toată convingerea campanie electorală pentru partidul din care face parte combătînd, în cel mai totalitar stil, tot ce nu era „creştin şi democrat". Ultima dumisale apariţie, din acel septembrie tulbure cu mineriada sa, era remarcat printr-o foarte sinceră chemare la răsturnarea puterii rezultată din nişte alegeri considerate de aproape toată lumea corecte şi democratice. In vălmăşagul evenimentelor în care Cosma făcea ordine călăuzindu-şi ortacii cu lampasul, chestiunea n-a prea sărit în ochi. Totuşi, după un timp, mecanismul juridic s-a pus în funcţiune, amorţind apoi un an prin birourile poliţiei pentru a exploda acum în scena politică. Judecînd lucrurile cu argumentele bunului simţ, dacă Cosma e în libertate şi primit în audienţă la Guvern, de doamna Cornea n-ar trebui să se atingă nimeni nici cu o floare. Justiţia are însă regulile ei şi mă îndoiesc că odată definitivată cercetarea, s-ar reţine in sarcina doamnei Cornea ceva. Trăim, doar, într-o societate nouă, cea a tuturor posibilităţilor. Justiţia noastră n-a lămurit nici cea mai mică enigmă a Revoluţiei, de ce s-ar grăbi să lămurească ce-a fost şi ce n-a fost incitare in discursul televizat al doamnei Cornea?
Problema este alta. Şi ea ţine de faptul că aceleaşi voci, care găsesc justificată chemarea în justiţie a preşedintelui, a primului ministru, a altor miniştri sau oameni politic, sar în sus cînd e vorba de doamna Cornea. Că o fac ei, e una, face parte din jocul politic, ţine de tehnica agăţării şi tragerii de cel mai subţire fir, doar-doar o ieşi ceva. Dar cînd ideea e preluată de însuşi ministrul Justiţiei, asta sună a cu totul altceva. Nu vreau să spun că dl. Ninosu e un fel de disident pe vremea odiosului, vrea să cîştige popularitate în tabăra opoziţiei. Vreau să spun doar că după o asemenea stupefiantă declaraţie, care-l descalifică cel puţin profesional, cel mai normal gest cu putinţă ar fi să-şi dea demisia. Pentru ca se dovedeşte din capul locului inapt de a exercita mandatul pe care i l-a încredinţat partidul de guvernămînt.
Mă îndoiesc însă că va avea„bunul simţ" să o facă...

Octavian Andronic        

Tag-uri Nume: