Publicat: 6 Iulie, 2019 - 00:00
Care erau subiectele zilei în urmă cu un sfert de secol, în 1994?
Libertatea din 6 iulie 1994

ÎN OPTIMI, F.I.F.A. ŞI ARBITRII SĂI ŞI-AU DAT DE TOT ÎN PETIC!

• Cele trei cartonaşe roşii şi cele 17 cartonaşe galbene, arătate în partidele Italia - Nigeria şi Bulgaria - Mexic, au scos în evidenţă excesul de zel al arbitrilor şi al organismului care i-a delegat
• F.I.F.A. a anunţat că va lua măsuri împotriva arbitrului italian Pairetto, deoarece acesta nu a sancţionat cu cartonaş roşu faultul lui Prodan asupra lui Batistuta, la faza penalty-ului

Prin telefax, de la trimisul special al LIBERTĂŢII la Cupa Mondială - Dan PĂTRAŞCU

INVAZIE EUROPEANĂ ÎN "SFERTURI"

DE LA O ZI LA ALTA

DREPTUL LA REPLICĂ
După ce ne-a jignit grav...
FRANCE PRESSE ÎŞI EXPRIMĂ REGRETUL
În urma recepţionăm pe teleimprimator a comentariului AFP pe marginea meciului de fotbal România - Argentina, semnat de Michel Henault, directorul general al Agenţiei Naţionale de Presă Rompres, Neagu Udroiu, s-a adresat printr-o scrisoare preşedintelui director general al Agenţiei France Presse, Lionel Fleury.

Marţi la amiază, la Rompres s-a primit din Paris, prin fax, următoarea precizare din partea Agenţiei France Presse: într-o depeşă trimisă din Los Angeles, Agenţia France Presse comenta, pe data de 3 iulie, într-o manieră elogioasă pentru echipa română de fotbal, victoria sa asupra Argentinei în Cupa Mondială.

Din nefericire, Agenţia France Presse a comis o serioasă eroare de redactare utilizând termenul de "ţigan", ca sinonim pentru "român" de două ori în articolul său. Redacţia nu cunoaşte caracterul peiorativ, chiar insultător, pe care termenul de "ţigan" l-ar putea avea în România, conotaţie ignorată de altfel de dicţionarele franţuzeşti. Articolul asimila pur şi simplu virtuozitatea fotbaliştilor romani cu cea universal atribuită muzicanţilor ţigani.

Direcţiunea Agenţiei France Presse deplânge această eroare semantică şi subliniază caracterul ei total accidental. Ea regretă profund emoţia pe care a putut-o provoca în România.
 

COLEGII DLUI ILIESCU

La conferinţa de presă de luni, preşedintele Iliescu a ţinut să pună capăt unor zvonuri şi să-l confirme pe un altul: 
"N-AM FOST COLEG DE FACULTATE CU GORBACIOV. L-AM ÎNTÂLNIT PRIMA DATĂ ÎN 1991. NICI CU YASSER ARAFAT N-AM STUDIAT ÎMPREUNĂ. NE-AM CUNOSCUT LA O REUNIUNE INTERNAŢIONALA LA PRAGA, ÎN 1956. ​DOAR CU LI PENG AM ​FOST COLEG, LA MOSCOVA, LA INSTITUTUL HIDROENERGETIC". Colegul de facultate al preşedintelui soseşte sâmbătă, în prima sa vizită oficială în România.

Aflaţi în graţiile Primăriei Capitalei, ŢÂNŢARII NE MĂNÂNCĂ DE VII Şl ŞOBOLANII NI SE VÂRĂ ÎN PAT

• La adăpostul scandalurilor dintre firmele care ar trebui să le ia viaţa, şobolanii şi ţânţarii aspiră, în Capitală, la tinereţe fără bătrâneţe şi viaţă fără de moarte • Asta în cazul în care cei dintâi nu vor plesni de graşi ce sunt şi cei din urmă nu vor sfârşi de bătrâneţe • Sleită în lupta cu firmele concurente, Regia Autonomă de Salubritate Urbană renunţă să se mai bată cu ţânţarii. O decizie cum nu se poate mai înţeleaptă! • Noroc că Primăria Capitalei nu  se Iasă, găsind resurse pentru organizarea a două li-citaţii • Rezultatul lor nu-l ştie însă nimeni. Directorul serviciilor publice din Primăria Capitalei nu are  timp să dea amănunte presei, iar funcţionarii nu o  fac pentru că ar fi amendaţi cu un milion de lei.
(Amănunte în pag. a VIII-a)

KLAUS KINKEL VINE SPECIAL LA BUCUREŞTI

Aflat în plină campanie electorală, ministrul de externe german vine săptămâna viitoare la Bucureşti, într-o vizită de circa 5 ore, pe care o efectuează special, la dorinţa guvernului de la Bonn, de a da un semnal pozitiv României.
SCHIMBAREA CERTIFICATELOR DE PROPRIETATE: UN ACT DE JUSTIŢIE SAU O "LOVITURĂ DE PEDEAPSĂ"?

Prin iniţiativa de a înlocui vechile certificate de proprietate, partidul de guvernământ şi guvernul speră să împuşte doi iepuri dintr-un foc: să recâştige o parte a electoratului, căruia îi va face cadou noi certificate, în locul celor deja înstrăinate, şi să-i lovească unde-i doare mai tare pe vreo câţiva dintre adversarii politici, domnii Severin şi Patriciu fiind bănuiţi (nu fără motive) a fi printre cei mai mari deţinători de astfel de capital, adunat cu grijă de la unii si de la alţii SA VEDEM CE CONFLICT VA MAI IEŞI SI DE AICI.


Strigătură de tranziţie:
"CU CERTIFICATU' CUMPĂRAŢI TOT STATU'!"