Publicat: 6 Iunie, 2019 - 00:00
Care erau subiectele zilei în urmă cu un sfert de secol, în 1994?
Libertatea din 6 iunie 1994

DE LA O ZI LA ALTA

Programată să înceapă a fi discutată astăzi la Senat...
LEGEA CASELOR NAŢIONALIZATE VA FI MAI MULT CA SIGUR DETURNATĂ DE DEZBATERI NAŢIONALE PE TEMA CONFLICTULUI DINTRE VADIM Şl REVOLUŢIONARI! ÎNTRE "TENTATIVA DE ASASINAT DE LA CONSTANTA" Şl "LOVITURA DE STAT DIN 13 IUNIE"

Constanţa a fost din nou, după un an, teatrul unor violenţe, de astă dată împotriva liderului PRM care acuză implicarea unor forţe politice în agresiunea deja Prefectură. C. V. Tudor avertizează cu...

"CREAREA PROPRIILOR STRUCTURI DE APĂRARE... dacă organele abilitate nu vor fi în stare să asigure integritatea parlamentarilor. 

COMPLOT SAU PSIHOZA DE IUNIE?

Revoluţionara Mariana Schiht l-a informat în ziua de 3 iunie, la salonul oficial de la Aeroportul Băneasa, pe senatorul Tudor că se pune la cale un atentat împotriva sa. "Unul din capii asociaţiilor revoluţionare, Dorin Maxim, mi-a mărturisit recent că împreună cu Petre Roman ei îl vor asasina pe Ion Iliescu şi până Ia 17 iunie îl vor instala în fruntea ţării pe Mihai de Hohenzollern“.

CLINTON A RECOMANDAT CONGRESULUI PRELUNGIREA CLAUZEI PENTRU ROMÂNIA

Semnalele din Washington indică o atmosferă mai favorabilă Bucureştiului; aşa că nu există prea mari emoţii pentru reînnoirea clauzei.

Schimbare de "gardă" la Roland Garros

ANUL ACESTA, ÎN LOJA LUI ŢIRIAC AU FOST INVITAŢI DOMNII RAŢIU Şl NĂSTASE. ANUL TRECUT A FOST MIRON COSMA. NEINVITAT!

Coşea, Isărescu şi Georgescu au luat drumul Parisului
TREI EMISARI PENTRU UN MILIARD DE DOLARI

La Paris, emisarii finanţelor româneşti (dnii Mugur Isărescu - guvernatorul Băncii Centrale şi Florin Georgescu — ministrul finanţelor), susţinuţi de reformatorul şef Mircea Coşea au, astăzi şi mâine, întâlniri considerate drept esenţiale pentru derularea rapidă a programului de finanţare externă a României.

După semnarea Memorandumului, şi a acordului "stand-by" cu Fondul Monetar Internaţional şi deblocarea creditelor de către Banta Mondială, a treia componentă a surselor de credite externe institu-ţionalizate o reprezintă finanţarea guvernamentală din partea ţărilor din G-24. În urmă cu cinci săptămâni, aceeaşi echipă de negociatori români a prezentat la Bruxelles, în "faţa principalilor donatori de credite, programul de reformă a structurilor economiei româneşti şi necesităţile concrete de susţinere a acestora cu finanţarea externă, estimată pentru 1994 la circa 1 miliard de dolari. Deşi acordul de principiu privind această finanţare a fost dat României încă în luna mai anul trecut, pachetele de credite au fost practic blocate până la semnarea acordului cu FMI. 

Cum tratativele cu FMI au fost mult prelungite s-au schimbat şi datele concrete ale acordului preliminar cu G-24.

Or acum, sarcina trioului trimis la Paris este să stabilească priorităţile de finanţare a reformei în condiţiile anilor ’94 şi ’95. Deşi puţin mediatizate la Bucureşti, negocierile de astăzi din capitala Franţei sunt cruciale pentru guvernul Văcăroiu.    

Misiunea celor trei este uşurată de poziţia favorabilă exprimată, anterior de reprezentanţii FMI şi BM faţă deprogramul de reforme la care s-au angajat oficialităţile de la Bucureşti.

Dan CONSTANTIN

Astăzi începe la Senat dezbaterea Proiectului CASELOR NAŢIONALIZATE

VOM AFLA CUM POATE FI REPARATĂ O NEDREPTATE PRIN ALTA?
- 2 milioane de chiriaşi faţă-n faţă cu câteva mii de foşti proprietari: care pe care?

Senatul are dificila misiune de a soluţiona ASTĂZI o problemă cu ample implicaţii sociale, dar care "s-a născut" în trecutul nu foarte îndepărtat din considerente preponderent politice. Este vorba despre REGLEMENTAREA SITUAŢIEI JURIDICE A UNOR IMOBILE TRECUTE ÎN PROPRIETATEA STATULUI PRIN NAŢIONALIZARE, după unii, mai exact în conformitate cu Proiectul de hotărâre înaintat Parlamentului de către Guvern. Sau despre RESTITUIREA BUNURILOR IMOBILIARE PERSOANELOR FIZICE DEPOSEDATE ÎN MOD ABUZIV DE REGIMUL COMUNIST, cum reclamă cele două proiecte de legi avansate de Opoziţie. Cu o menţiune: în vreme ce proiectul PNŢCD are în vedere doar ce s-a naţionalizat prin Decretul 52/1950, actul reparator conceput de PL ’93 este atotcuprinzător, în sensul că declară ABUZIV şi samavolnic ORICE ACT SĂVÂR-ŞIT după 1945 (în conformitate cu Decretele 92/50, 511/55, 218/60, 712/66 223/74, 111/50 cu Legea 4/73), inclusiv naţionalizările survenite în urma încălcării unor norme elementare de conduită civică, respectiv averile provenite din venituri ilicite. (Relatări în pagina a III-a).
Roxana COSTACHE
 

 


Meteorologia salvează Primăria:
PLOAIA DILUVIANĂ DE ASTĂ-NOAPTE A MAI SPĂLAT BUCUREŞTIUL. NU ŞI DE... PĂCATE!