Publicat: 6 Mai, 2019 - 00:00
Share
Care erau subiectele zilei în urmă cu un sfert de secol, în 1994?
Libertatea din 6 mai 1994

DE LA O ZI LA ALTA

Cei 3,4 milioane de pensionari ai României respiră uşuraţi (cât mai pot)
BUGETUL ASIGURĂRILOR SOCIALE A TRECUT PRIN PARLAMENT
Pensia medie calculată pentru anul în curs: 61 000 lei
Cu atâta bănet să tot trăieşti

MUGUR ISĂRESCU ÎNTR-O ALERGARE DE LA PALATUL VICTORIA, LA COTROCENI
LA GUVERN
- a fost lăudat de echipa F.M.I. pentru tratamentul dfe însănătoşire a leului

La PREŞEDINŢIE -- însoţind pe bancherii elveţieni a fost lăudat pentru spargerea ultimei blocade - piaţa capitalului privat
Şcoala de presari TASS - pepinieră pentru Parlamentul de la Kişinău
Dmitri Diakov, fost corespondent la Bucureşti al agenţiei TASS în timpul marilor manevre comune din decembrie '89, revine în Capitală sub acoperirea de preşedinte al comisiei de politică externă a ParlamentuIui Moldovei.

EXCLUSIV

Ţintă a unor atacuri de presă concentrice, dl Adrian Năstase afirmă:

"NU VOI LĂSA CA OPINIA PUBLICĂ SĂ CREADĂ ACESTE MINCIUNI SFRUNTATE"

• Preşedintele Camerei Deputaţilor bănuieşte existenţa unei conjuraţii împotriva PDSR şi a lui personal
Înainte şi imediat după abia încheiatele sărbători pascale, opinia publică de la noi a putut constata apariţia, în paginile unor ziare centrale sau ale câtorva reviste, mai obscure, a unei serii de articole vitriolante la adresa dlui Adrian Năstase, preşedintele în exerciţiu al Camerei Deputaţilor şi figură de prim rang a PDSR. Cităm, în acest sens, articolele din "Adevărul" (de miercuri, 27 aprilie) şi din "România liberă" (de alaltăieri, 4 mai, acesta reluat din săptămânalul "Ordinea"). Acuzele virulente privesc aşa-numitele "învârteli" ale dlui Năstase cu mai multe imobile amplasate în cartiere din cele mai selecte ale Capitalei, precum şi manifestările de "înfumurare" şi de "lipsă de măsură" ale proeminentului om politic român.

Ieri, la capătul şedinţei comune a celor două Camere ale Parlamentului, dl Adrian Năstase a avut amabilitatea de a acorda ziarului nostru un interviu, în exclusivitate, pe această temă. 

Mircea SUCIU


După 50 de ani

Autorii bombardamentelor americane revin în misiune paşnică

Ieri, a sosit în Capitală un grup de 25 foşti aviatori din U.S. Air Force care au participat la raidurile aeriene împotriva României din anii 1943 şi 1944. Obiectivele au fost atunci zonele petroliere din Valea Prahovei, Ploieştiul şi Bucureştiul.
Mulţi dintre ei au fost doborâţi, cei paraşutaţi au căzut prizonieri fiind deţinuţi până în septembrie 1944 în lagărele de la Timişul de Jos şi din Bucureşti.

În timpul prizonieratului, piloţii americani s-au bucurat de un regim de detenţie lejeră, cu mult în afara standardelor dure ale războiului, ei fiind în contact cu câteva personalităţi ale acelor vremuri şi beneficiind de asistenţa generoasă a Crucii Roşii din România.
Mareşalul Antonescu a respins categoric cererile aliaţilor germani de înăsprire a regimului de prizonierat.

Dan CONSTANTIN

Biserica "supraveghează" procesul în cazul Mihalea

Instanţa a stabilit un nou termen - 19 mai

Ieri, la 8.30, sala de judecată a Secţiei a II-a Penală a T.M.B., rezervată numai judecării prezumtivilor asasini ai lui Ioan Luchian Mihalea, era plină. Familie, rude, prieteni, ziarişti. Se vorbeşte în şoaptă, semn de tensiune. Cei doi inculpaţi - Nela Florian Gavrilă şi Ionel Păun - au fost aduşi de la Jilava şi introduşi "fără fiare" în boxă cu puţin timp înaintea intrării completului de judecată. Feţe imobile, priviri pierdute în gol. Dialogul surprins între dna av. Ana Diculescu - care asigură apărarea inculpatului Păun - şi mama lui Nelu Gavrilă confirmă anticipaţia noastră de ieri: "N-am angajat, încă, avocat. Vom cere un nou termen“. (Deci zvonul privind retragerea av. Mihai Tugearu a devenit o realitate)...

Spre surprinderea multora dintre cei prezenţi, în sală îşi face apariţia o faţă bisericească. Curiozitatea profesională ne face să-l abordăm. Aflăm că se numeşte Ioan Săsăreanu şi că este preot la Penitenciarul Jilava. În legătură cu motivul prezenţei sale, ne spune: "Întrucât după primul termen, când inculpaţii nu au fost prezenţi, părinţii lor s-au adresat organismelor internaţionale pentru drepturile omului, Preafericitul Teoctist, atenţionat de aceste foruri, m-a însărcinat să aflu ce s-a întâmplat. Afirm cu tărie că nu este adevărat că inculpaţii au fost bătuţi de poliţişti în arestul preventiv... Totodată, Preafericitul a dorit să avem un reprezentant al bisericii la acest proces pentru a afla, prin ochii mei, cum se desfăşoară el nu doar sub aspect juridic, ci şi divino-uman. Cei doi inculpaţi sunt credincioşi. Mi s-au confesat     şi le-am promis că voi fi alături de ei la acest termen".

După intrarea completului de judecată şi apelul părţilor, mama lui Gavrilă a solicitat acordarea unui nou termen pentru angajarea unui apărător. Cu toate că preşedintele completului i-a comunicat că este în măsură să-i asigure apărător din oficiu, la insistenţele mamei şi după consultarea şi cu reprezentantul Parchetului - care nu s-a opus cererii - s-a acordat un nou termen: joi, 19 mai, ora 11.

Aurel GHIMPU


Din zicerile tranziţiei: ​
LA OMUL SĂRAC NICI BUGETUL NU TRAGE