Publicat: 6 Septembrie, 2018 - 00:00
Share
Care erau subiectele zilei în urmă cu un sfert de secol, în 1993?

DE LA O SĂPTĂMÂNĂ LA ALTA

Obedienţă faţă de indicaţiile Budapestei şi rezonanţă la excesele pastorului Tokes...
UDMR ÎŞI DEMONSTREAZĂ CU BRIO VALENŢELE DE «COLOANĂ A CINCEA»
MEMORANDUMUL ÎNMÂNAT DOAMNEI LALUMIERE ŞI PROIECTATĂ RETRAGERE DIN CONSILIUL MINORITĂŢILOR REFLECTĂ MODUL DISCIPLINAT ÎN CARE BLOCUL ETNIC ÎŞI ÎNDEPLINEŞTE ÎN INTERIOR SARCINILE PRIMITE DIN EXTERIOR. O DATĂ CU ACESTE DOUĂ MIŞCĂRI U.D.M.R. ÎŞI ASUMĂ CU SENINĂTATE RESPONSABILITATEA UNUI AUTENTIC ACT TERORIST:
DINAMITAREA OPOZIŢIEI!
Va fi extrem de greu ca aliaţii din Convenţia Democratică ai U.D.M.R. să explice alegătorilor lor motivele asocierii la o cât se poate de clară politică ANTIROMÂNEASCĂ! ÎNTR-UN MOMENT CRUCIAL - ÎN CARE SE ÎNCEARCĂ O CONSOLIDARE A OPOZIŢIEI PRIN UNIFICAREA LIBERALĂ - AVERTISMENTELE DLUI CÂMPEANU, DE LA IEŞIREA DIN CONVENŢIE, ÎŞI GĂSESC O DRAMATICĂ CONFIRMARE.
VA FI U.D.M.R. "GROPARUL" CONVENŢIEI?
După toate aparenţele, DA!
"Cerbul de Aur" '93
UN FESTIVAL... PLOUAT!
• De două ori.
O DATĂ LA PROPRIU - FINALA S-A CONSUMAT CU CONCURSUL UMBRELELOR, IAR A DOUA OARĂ LA FIGURAT - ARINA (LITUANIA) A CÂŞTIGAT TROFEUL CU... "VINE PLOAIA"!
SONORIZAREA - DEFECTUOASĂ - A PRODUS ÎN SEARA FINALĂ MOMENTE COMICE (INVOLUNTARE) NET SUPERIOARE TRISTELOR STRĂDANII VOLUNTARE.
Selecţia românească a lansat o tânără speranţă:
DORU TUFIŞ!
TAMAN ÎNAINTE DE... PENSIE, LAURENTIU CAZAN S-A REMARCAT PRIN STRĂDANIA DE A-ŞI ORGANIZA... PROPRIA GALERIE.
MAREA "VEDETĂ" A FINALEI - CVASI-NECUNOSCUTUL RICKY DANDEL. RECITAL OFERIT (PROBABIL) PENTRU STRĂDANIILE DEPUSE CA PREZENTATOR ÎNTR-O SPLENDIDĂ ENGLEZĂ DE BALTĂ. DACĂ NE-AR FI CÂNTAT CEVA ŞI MANUELA HÂRĂBOR, TREABA ASTA AR FI AVUT UN CHICHIREZ.
Noroc cu oamenii ăştia pe care sponsorii nu-I prea bagă în seamă, că mai apărem prin palmaresurile mondiale:
CANOTORII NOŞTRI AU "TRAS" DOUĂ MEDALII DE AUR LA MONDIALELE DIN CEHIA
A doua, a fost câştigată ieri Ia 8+1 fete.
DACĂ ACESTOR BRAVI ŞI MODEŞTI SPORTIVI LI S-AR ALOCA MĂCAR O PĂRTICICĂ DIN SUMELE ENORME CARE INTRĂ ÎN BUZUNARELE FOTBALIŞTILOR ÎNFUMURAŢI ŞI PUTUROŞI, AM PUTEA SPUNE CĂ EXISTĂ O DREAPTĂ MĂSURĂ ÎN SPORT.
Dar nu există...

GUVERNUL CONTRATACĂ: "Moţiunea este un scenariu de prost gust"

• Secretarul general al guvernului ridică mănuşa care i-a fost aruncată de "partiduleţul" P.D. (F.S.N.) • Generalul Dănescu va acţiona în justiţie echipa Florică - "Evenimentul zilei" • Găina ou ouă de aur de la Registrul Comerţului Relatări în pagina a 2-a

SĂPTĂMÂNA POLITICĂ

UNDE SUNT CORUPĂTORII?

Sesiunea extraordinară a Parlamentului a avut darul să scoată, complet, Ia iveală mecanismul "afacerii Florică". Pentru că nu CORUPŢIA a constituit obiectul dezbaterii, ci căderea (sau nu) a capetelor câtorva demnitari. A trei dintre ei. Aceia şi nu alţii. De ce nu au fost acuzaţi -dau exemplele absolut la întâmplare - domnii Spiroiu sau Meleşcanu, ştiut fiind că fenomene de corupţie există atât în armată (este suficient să amintim cazul ROMTEHNICA) cât şi în Externe (se vorbeşte tot mai insistent despre negoţul care se face, la anumite niveluri, cu posturile din străinătate). Domnii Spiroiu şi Meleşcanu nu erau însă importanţi pentru opoziţie - cu care, de altfel, se află în strânse legături de diferite naturi. Incomozi, mai ales pentru O ANUMITĂ PARTE A OPOZIŢIEI - mai exact pentru aceea care are încă de lămurit "deconturile" precedentelor guvernări - erau domnii Dănescu (ca şef al unei Poliţii care prezenta riscul de a deveni, brusc, echidistantă faţă de interesele celor care s-au slujit din plin de ea), Georgescu (ca responsabil al casieriei tării, în care unii şi-au băgat mâinile până la coate) şi Hrebenciuc
(marele maestru al dezamorsării mai tuturor diversiunile puse la cale prin intermediul sindicaliştilor sau al minorităţilor). Aceste capete şi nu altele trebuiau să cadă, pentru ca rezultatul loviturii să fie dublu: să înlăture, pe de parte, principalele piedici din calea ofensivei de demolare a Guvernului şi să demonstreze, în acelaşi timp că, în ciuda celor doar câteva luni de guvernare, corupţia prinsese deja vârfurile noii administraţii.
Domnul Roman a intuit, cu ascuţita sa percepţie politică, avantajele pe care le prezintă susţinerea "cauzei" fostului comisar general, ale cărui "poliţe de asigurare", strânse cu grijă în timpul cât mai era un reprezentant destul de răsărit al Puterii, Ie cunoştea deja (în naivitatea sa, generalul Florică crezuse chiar că era de competenţa sa o mediere (!!) între domnii Roman şi Iliescu). Nu poate fi, deci, acuzat că a făcut uz de ea, cu atât mai mult eu cât a realizat şi faptul că "subţirimea" acuzelor putea fi speculată ulterior ca o dovadă a muşamalizării. În lupta politică românească toate mijloacele care pot conduce la doborârea adversarului sunt bune. Indiferent cine este adversarul, sau indiferent de faptul că cel de azi a fost exact aliatul de ieri. Aşa cum nu există o răspundere mo-
rală pentru cei aflaţi Ia cârma treburilor - cum frumos şi patetic reproşa imaculatul domn Patriciu într-o dezbatere recentă - aşa nu există o răspundere morală nici pentru cei doritori să Ie ia locul. În nesfârşita partidă de lupte (libere) politice, totul este permis: şi piedica şi muşcatul de nas şi băgarea sulei în coastă, după caz. Dar, mai ales, este permis de a reproşa adversarului ceea ce ţie crezi că îţi este permis. Din acest punct de vedere şi moţiunea (ordinară) depusă de opoziţie intră în firescul acestor lucruri. În acelaşi firesc intră şi respingerea ei de către majoritatea parlamentară, şi exprimarea încrederii Guvernului în membrii repudiaţi, şi acuzele că în acest fel corupţia este muşamalizată. Opoziţia rămâne cu beneficiul apelului patriotic la moralitate, iar Puterea cu acela de a-şi conserva formula şi prerogativele, chiar cu riscul ca, în absenţa probelor concrete, suspiciunea să rămână.
Dacă lucrurile se vor încheia aici - o dată cu analiza teoretică a fenomenului "corupţiei fără corupători" (concept lansat cu eleganţă de dl Manolescu, într-o interpretare uşor dubioasă: unul, măcar, dintre cei acuzaţi, ar trebui sacrificat pentru... credibilitate!) - episodul va trece, ca atâtea altele, fără urmări.
Doar dacă... Doar dacă, prevăzător - ca orice şantajist cu experienţă - generalul Florică n-a mai păstrat vreo "scrisorică". Conştient că "pachetul" oferit comisiei parlamentare prin intermediul partenerului său de scandal "Evenimentul zilei" - nu este suficient pentru a-i acorda, prin condamnarea adversarilor săi, exonerarea de propria răspundere, s-ar putea ca fostul prim comisar al ţării să deţină, cel puţin un document incriminator la adresa unuia dintre demnitarii vizaţi. Dar pe care, acum, nu mai riscă să-l scoată pe piaţă, într-un conţinut demonetizant. Aşa se explică, probabil, insistenţa cu care face apel Ia "dreptul" său sacru de a fi primit în audienţă de preşedinte. Unde va dori să facă un ultim târg! Mă îndoiesc, însă, că va avea acest prilej, că i se va da. Pentru că implică riscuri majore: odată luând cunoştinţă de existenţa unui astfel de document, preşedintele nu-I va putea trece sub tăcere. Demnitarul vinovat va trebui demis, sub un motiv sau altul. Şi atunci tot eşafodajul reglării politice de conturi se poate prăbuşi. Cu consecinţe incalculabile.
Dar, la fel de probabil este ca în tolba generalului să nu fie nimic. Sau ca ceea ce există să fie un mare bluff. Atunci totul rămâne, vorba anecdotei, ca data trecută.
Corupţia va rămâne un fenomen îngrijorător, împotriva căruia toată lumea e gata să lupte. Cu condiţia minimă a identificării nu numai a CORUPŢILOR, dar, mai ales, a CORUPĂTORILOR.

Octavian ANDRONIC 

După ce a suportat "şapte atacuri cu gloanţe oarbe"
COMANDO-UL GUVERNAMENTAL TRECE AZI PRIN FURCILE CAUDINE DIN DEALUL MITROPOLIEI

 

 

Libertatea din 6 septembrie 1993