Publicat: 6 Septembrie, 2019 - 00:00
Share
Care erau subiectele zilei în urmă cu un sfert de secol, în 1994?
Libertatea din 6 septembrie 1994

 

În sezonul politic de toamnă se anunţă o lovitură de teatru

GUVERNUL VĂCĂROIU VA FI SCHIMBAT!

Dl Văcăroiu: un candidat la... re­maniere?    Dl Mircea Dan Popescu: posibil premier al unui guvern de iarnă grea
Foto: Florin ŞULER

Intrarea în echipa premierului Nicolae Văcăroiu a doi miniştri aparţinând PUNR este, conform unor informaţii de ultimă oră, provenind din cercurile conducerii PDSR, doar o modificare cos­metică de scurtă durată.

Lovitura de teatru a sezonului politic de toamnă preconizată de către strategii de la Cotroceni este -—susţin sursele menţionate — nici mai mult nici mai puţin decât... schimbarea cabinetu­lui actual prezidat de dl Văcăroiu. Dar să vedem cum stau lucrurile în funcţie de ultimele convorbiri secrete ale PDSR cu partidele ce compun coaliţia guvernamentală. Prima dintre acestea a avut loc săptămâna trecută, cu participa­rea liderilor pentagonalei : PDSR, PSM, PRM, PUNR şi PDAR. Con­cluziile întâlnirii au vizat acor­dul tuturor părţilor pentru sem­narea unui pact politic menit să sprijine politica de reformă aşa cum a fost aceasta elaborată de către tehnicienii PDSR-ului. „Moneda de schimb" pentru ac­ceptarea şi semnarea-pactului po­litic e reprezentată de câteva por­tofolii ministeriale. Dl Adrian Năstase, preşedintele executiv al partidului de guvernământ, recunoştea, într-un interviu acordat postului naţional de radio, că „sunt întrunite condiţiile de prin­cipiu pentru parafarea unei înţe­legeri politice cu aliaţii noştri parlamentari".

Ceva mai greu de convins a fost preşedintele PUNR, dl Gheor­ghe Funar, care, în final, s-a de­clarat de acord cu formula conci­liatoare propusă de guvernanţi.

„S-a ajuns la un moment în care guvernul, în actuala alcă­tuire, s-a erodat" -— ne-a declarat o oficialitate PDSR. „Schimbarea acestuia şi a premierului Văcăroiu sunt, se pare, o chestiune de timp". Adică exact până când proiectul de lege privind accele­rarea privatizării va fi promulgat de către preşedintele Ion lliescu. Motivele acestui gest politic nu sunt greu de ghicit: a) este ne­cesar ca de aplicarea programu­lui următor de privatizare să se ocupe personalităţi noi, a căror imagine publică să nu fie eroda­tă; b) un cabinet policolor ar mulţumi, cel puţin temporar, partidele ce au sprijinit executivul.

 

RĂFUIALĂ INTRE MAFIILE ASIATICE

Un cuplu de chinezi şi-a mutat de curând domiciliul în două geaman­tane.

În pagina a 12-a

 

După un an de „clauză", cu mândrie raportăm

AM RATAT EXPORTURI DE 500 MILIOANE DOLARI ÎN S.U.A.

Dl secretar de stat Ion Pârgaru nu este deloc entu­ziasmat de felul în care ex­portatorii români au ştiut să profite de avantajele ofe­rite de clauza naţiunii celei mai favorizate.

Vinerea trecută, Admi­nistraţia SUA a anunţat oficial prelungirea cu încă un an a clauzei pentru România. Au trecut deci aproape 12 luni de când produsele noastre au ob­ţinut facilităţi vamale deosebite la exportul pe piaţa americană, însă această deschidere îndelung aşteptată pe malul Dâmboviţei a rămas nevalori­ficată de partea română.

Cauzele sunt analizate în pagina a 8-a de dl Ion Pârgaru, secretar de stat la Ministerul Finan­ţelor.                            

 

Întrucât la Budapesta pretenţiile UDMR n-au făcut obiectul discuţiilor

DL MELEŞCANU ARE TRATATUL POLITIC IN BUZUNAR

Ieri, aproape de miezul nopţii, şeful diplomaţiei ro­mâne, dl Teodor Meleşcanu, s-a întors de Ia Budapesta.

În cursa diplomatică de Ia Budapesta, dl Meleşcanu a câştigat primul tronson.

La scara avionului, dl Meleşcanu ne-a declarat, în exclusivitate : „Dacă la plecare eram un optimist moderat acum sunt un op­timist convins în legătură ca şansele pe care le are evoluţia raporturilor româno-ungare. Există, în mod evident, la nivelul limba­jului, al atitudinilor, un progres constant. Relansa­rea raporturilor dintre Ro­mânia şi Ungaria este un proces care se derulează

dincolo de orice suspiciu­ne. Referitor la tratatul po­litic nu ne mai punem problema frontierelor ori drepturile minorităţilor. Este, repet, o schimbare de atitudine, fundamentală la nivelul factorilor, de deci­zie din capitala vecină. Acum discutăm cum să re­flectăm problemele impor­tante pentru ambele părţi“.

 

Iulian TĂLVESCU

Foto : Florin ŞULER

 

GURA LUMII

(INFORMAŢII PENTRU CARE NU BĂGĂM MÎNA IN FOC)

 

• • ZICE-SE că Hotărârea de Guvern referitoare la majorarea taxelor vamale pentru autoturismele de import era gata mai de mult, dar a aşteptat să-i vină unui important membru al Executivului Volkswagenul Passat pe care şi-l comandase şi pentru care nu era să plătească 5 milioane în loc de 60 000... •• DL. GE­NERAL Stănculescu este, după spusele confraţilor, într-un stadiu de... navetist :         ba pleacă, ba vine la Banca Balli. Cică operaţiunea s-ar fi produs până acum de vreo câteva ori •• ÎNTRAJUTORAREA funcţionează in mod exemplar printre bancheri: pen­tru o viitoare filială a Băncii private Dacia Felix în Grecia se zbate din toate puterile preşedintele unei im­portante bănci de stat. Becher, nu glumă ! •• O NOUA fază în afacerea PETROMIN — FORUM MARITIME pare să se profileze la orizont. Noul scandal ar fi le­gat de utilizarea preferenţială, de către unul dintre asociaţi, a unei părţi din cele 25 de milioane de do­lari depuşi la semnarea contractului, despre care un alt asociat n-ar prea avea cunoştinţă •• APROPO: nu prea s-a vorbit până astăzi despre realizările CONTRANSIMEX, firma care a inaugurat, „pe blat“ vânzarea de nave şi care a făcut operă de pionierat şi prin alte domenii pe care autoritatea post-revoluţionară n-a avut nici timp şi nici poftă să Ie contro­leze. Să fie un soi de "omerta" ?

AMBIDEXTRU

 

K.O.  NEÎNVINSĂ-I PRIETENIA! "Ei bine, patru prieteni au făcut o firmă. Ce-i cu asta?" — se întreabă, candid, dl Costache Patriciu, răspunzând, la acuzaţia că împreună cu Adrian Severin ar fi achiziţionat peste un milion de certificate de proprietate. Evident că nu-i nimic. Alta e când mai mulţi prieteni fac o bandă...