Publicat: 7 Ianuarie, 2018 - 00:00
Share
Care erau subiectele zilei în urmă cu un sfert de secol, în 1994?
DE LA O ZI LA ALTA
 

La semnalele apărute în presă...

MINISTERUL FINANŢELOR RĂSPUNDE CÂND ARE CHEF ŞI NUMAI LA CE ARE CHEF

În legătură cu „afacerea TVA“ se păstrează o discreţie cel puţin suspectă
 
Am toată stima pentru munca dificilă pe care o face dl Florin Georgescu împreună cu colaboratorii săi; pentru că finanţele constituie „cheia“ oricărei societăţi, cu atât mai abitir a uneia care se îndreaptă spre economia de piaţă. Este un domeniu complex şi pentru că aşa e omeneşte, se mai fac şi erori. Luat cu treburile, personalul ministerului n-a prea catadicsit, de-a lungul timpului să răspundă la atenţionările sau criticile formulate de ziare. Mi-aduc aminte că vreme de vreo 4-5 luni, cât a durat "Drumul Kentului", n-am avut parte de nici o reacţie din partea finanţiştilor. Ba n-am avut parte de răspuns nici la "scrisoarea deschisă" pe această temă, adresată în termeni politicoşi dlui ministru Florin Georgescu (la o scrisoare asemănătoare, dl preşedinte Iliescu răspunsese cu maximă promptitudine).    
 
Iată însă că tăcutul minister iese din muţenie, trântindu-ne, la nici două ore de la apariţia ziarului, un răspuns iritat la semanlul nostru de ieri în legătură cu neclarităţile legate de o licitaţie misterioasă. Viteza de reacţie se datorează, aici, nu respectării unui principiu (de care până acum nu s-a avut habar) ci unei inadvertenţe strecurate în articolul cu pricina, care viza, în fapt, nu licitaţia ca atare, ci un anumit mod de lucru care permisese un abuz grosolan în atribuirea unei alte licitaţii, cea pentru popularizarea TVA, companiei EXPRESIV, la presiunile efectuate atunci de dl Mişu Negriţoiu, într-un original târg cu „Evenimentul zilei“. Despre acest lucru, care era esenţial, prezentul răspuns nu suflă un cuvinţel, după cum nu clarifică defel modul de desfăşurare a actualei licitaţii. De aceea, cu părere de rău trebuie să spun că voi fi de acord cu faptul că s-a adus „o ofensă instituţiei şi specialiştilor“ doar atunci când Ministerul Finanţelor va demonstra că acea operaţiune enormă - de 500 000 ECU - a fost curată şi legală. Ceea ce nu prea e cazul.
 
În rest, ne facem datoria de a da tiparului acest răspuns cu valoare istorică (fiind primul!) al Ministerului Finanţelor.  (O. Andronic)
 
 
Către redacţia ziarului "LIBERTATEA"
 
Domnului Redactor Şef,
 
Vă rugăm a da publicităţii în ziarul Dvs. din data de vineri/sâmbătă a dreptului la replică privind articolul apărut în ediţia numărul 1.214 din data de joi/vineri 6/7 ianuarie 1994 prin care un ziarist care nu îşi divulgă numele face nişte afirmaţii vădit tendenţios  răuvoitoare la adresa instituţiei noastre şi a conducerii acesteia, despre modul cum s-ar fi desfăşurat licitaţia ce stabileşte agenţia de publicitate ce va coordona campania de publicitate pentru introducerea Noului Sistem Contabil. Pentru informarea corectă a cititorilor ziarului, vă rugăm a publica următoarele: 
 
- campania de publicitate se va desfăşura sub asistenţa şi finanţarea PHARE la un volum de 100.000 ECU şi nu 150.000 ECU cât a fost trecut în articolul incriminat;
- avizarea proiectelor întocmite de către diversele agenţii de publicitate precum şi evaluarea rezultatelor sunt asigurate de către o comisie alcătuită din reprezentanţi PHARE, directori generali şi directori din Ministerul Finanţelor, coordonată, îm baza ordinului Ministerului Finanţelor, de un Secretar de Stat în persoana dlui Dan Mogoş;
- aşa cum s-au desfăşurat şi celelalte licitaţii, Ministerul Finanţelor asigură atât prin componenţa comisiei, dar şi prin criteriile de evaluare folosite, preluate de la organismele similare ale Comunităţii Europene, o echidistanţă şi corectitudine ce nu pot fi puse sub semnul îndoielii;
- la data şi ora preluării prezentei note, licitaţia este în curs de desfăşurare, iar câştigătorul nu a fost desemnat. 
 
Considerăm, domnule Redactor Şef că articolul apărut în paginile ziarului dvs. este o ofensă adusă instituţiei noastre şi specialiştilor ei, iar un prim pas reparatoriu este publicarea acestui drept de replică concomitent cu măsurile interne pe care le veţi lua. 
 
 
Vă asigurăm, domnule Redactor Şef de consideraţia noastră.
 
BIROUL DE PRESA M. F.
 
REPREZENTANT PHARE
 
IOANE, IOANE, TOATĂ LUMEA DOARME?!