Publicat: 7 Iulie, 2019 - 00:00
Share
Care erau subiectele zilei în urmă cu un sfert de secol, în 1994?

 

O veste care ne interesează pe toţi

"MAJORAREA PREŢULUI PÂINII NU TREBUIE SĂ FIE MAI MARE DE 5%"

Precizarea a fost făcută de domnul ministru Ioan Oancea în faţa directorilor generali ai judeţenelor la analiza dedicată campaniei agricole. Până acum, la grâu se raportează producţii ceva mai bune decât cele prognozate.
Conducerea Ministerului Agriculturii şi Alimentaţiei apreciază că în 1994 vor fi realizate 8,3 milioane tone cereale faţă 7,1 milioane tone anul trecut. La grâu se mizează pe 5,8 milioane tone, comparativ cu 5,1 milioane tone în '93. Până acum însă, acesta a fost recoltat de pe doar 10% din suprafaţă. "Judeţele vin cu producţii ceva mai bune decât cele prognozate", a spus dl Ioan Oancea, subliniind că Guvernul României a luat hotărârea să garanteze Banca Naţională a României cu 800 milioane de lei, pentru derularea normală a programului de preluare a produselor din agricultură. Optimist, ministerul mizează pe, achitarea produselor pe loc şi descentralizarea acti-
vităţii, pe valorificarea cu destinaţie precisă a grânelor la întreprinderile de morărit şi panificaţie • Cei 40 lei primă la kilogramul de grâu nu se vor acorda pentru toată producţia din acest an a României, ci doar până la împlinirea necesarului de grâne la nivel naţional. Prin aceasta se urmăreşte, evident, urgentarea livrărilor si descurajarea celor ce au de gând să ţină grâul pentru un preţ mai bun • "Preţul pâinii nu trebuie să depăşească un phis de 5% faţă de cel anterior", a declarat imperativ domnul Ioan Oancea.

Viorel CHTFU

Astăzi, în Parlament se dezbaţe
SUSPENDAREA DIN FUNCŢIE A PREŞEDINTELUI ROMÂNIEI

Începând cu ora 10, azi, In ultima zi a sesiunii extraordinare, plenul Camerelor reunite ale Parlamentului se va concentra asupra dezbaterii şi, evident, votării cererii de suspendare a preşedintelui Ion Iliescu, formulată de 167 de deputaţi şi senatori aparţinând opoziţiei. De menţionat că, de această dată, Curtea Constituţională s-a dovedit mai mult decât promptă, decalând cu 10 ore, termenul fixat de Parlament pentru redactarea avizului consultativ. Deşi acesta este nefavorabil, decizia aparţine in întregime parlamentarilor. Dacă votul va fi favorabil - ceea ce e puţin probabil - va urma un referendum, în situaţia când şi acesta va spune "da", la toamnă vom avea alegeri prezidenţiale anticipate.

Vom asista, aşadar, la o altă premieră a vieţii noastre politice post-decembriste: aplicarea art. 95 din Constituţie, care prevede, la al. 1, că în cazul săvârşirii unor fapte grave prin care se încalcă prevederile Constituţiei, Preşedintele României poa-
te fi suspendat din funcţie de Camera Deputaţilor şi de Senat, în şedinţă comună, cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor, după

Neli LUCHIAN

(Continuare în pag. a IlI-a)

EXCLUSIV

Ilie Dumitrescu se destăinuie
CÂND AM MARCAT GOLURILE, AVEAM BUSUIOC LA JAMBIERE

La turneul final din Spania ’82, după o serie de rezultate egale, după huiduiala suferită (în presă!) de antrenorul Enzo Bearzot, Italia a răbufnit senzaţional şi datorită unui singur jucător, Paolo Rossi (care a marcat goluri după goluri după ce nu se "văzuse" în cele trei partide de debut) a câştigat titlul mondial.

Ei bine, doi ziarişti de la "Gazetta dello Sport" şi de la Televiziunea Monte Carlo - doi buni cunoscători ai fotbalului - îl compară pe Ilie Dumitrescu cu Paolo Rossi:

"Are rapiditate în gândire, are viteză, are dribling, are fantezie şi este şi eficace".    

Să însemne oare această comparaţie o prevestire? Ce bine ar fi!

Deci, de la meciul cu Argentina, Ilie Dumitrescu este "steaua" care s-a alăturat lui Hagi şi constituie acum o unică constelaţie care a strălucit în partida cu vicecam-pioana mondială şi căreia în întâlnirea de duminică cu Suedia i se va alătura şi Răducioiu. Atenţie, Ravelli!

Prin telefax, de la trimisul special al LIBERTĂŢII la Cupa Mondială - Dan PĂTRAŞCU - în pag. a V-a 


Sufocați de valul de căldură
BUCUREȘTENII INTRODUC MOȚIUNEA DE CENZURĂ IMPOTRIVA CANICULEI